Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ-«ΣΚΙΩΝ ΕΤΥΜΟΝ»

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ-«ΣΚΙΩΝ ΕΤΥΜΟΝ»

Του  Χαράλαμπου Π. Μπράμου

Γράφει ο Νικόλαος Ζαχαριάδης,

Καθηγητής Θεολογίας – Συγγραφέας

     Ευχαριστώ θερμά τον κ. Χαράλαμπο Μπράμο, που είχε, την ευγενή καλοσύνη, να μου αποστείλει με ιδιόχειρη αφιέρωση, το βιβλίο του το οποίο μελέτησα συστηματικά σε βάθος !!! Αξιολογώντας το, συνειδητοποίησα, ότι, έχω μπροστά μου, μια σπάνια γλωσσολογική και ετυμολογική εργασία, η οποία διατρανώνει και συμβάλλει, τα μέγιστα στον αποτουρκισμό της Νεοελληνικής γλώσσας!!! Το ερευνητικό και επιστημονικό του δημιούργημα «Σκιών Έτυμον» με τις 875 σελίδες του φαίνεται, ότι είναι καρπός -πόνου-μόχθου-χρόνου-συνέπειας- με αποδείξεις και ενδείξεις, τονίζει, γνήσια και αληθινά, ότι λέξεις τουρκικές, έχουν την ρίζα τους στην Ελληνική μας γλώσσα.

     Ο λόγιος συγγραφέας του  έργου αυτού, είναι έγκριτος δικηγόρος-ποινικολόγος, με πολυσχιδή και πολιτική δραστηριότητα. Ποιητής-χρονογράφος και αγωνιστής, για την διατήρηση της Ελληνικής μας γλώσσας. Το 1982 η «Συντονιστική Επιτροπή, για την διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας» διεκήρυξε την …… πρόρρησή της: «Το χρονοδιάγραμμα  για την εξόντωση της Ελληνικής γλώσσας είναι το εξής: α) μονοτονικό, β) α-τονικό, γ) αλλοιώσεις της γραφής, δ) φωνητική γραφή, ε) λατινικό αλφάβητο, στ) αγγλική γλώσσα!!!» (Από το βιβλίο της Χαράς Τσικοπούλου «Αλλοίωση της Ελληνικής γλώσσας – Η κερκόπορτα  του Παγκόσμιου Πολιτισμού» σελ.12- εκδοτικός οίκος «ΕΥΡΩΤΑΣ» 1η έκδοση).

     Ο κ. Μπράμος με το ανεπανάληπτο και ογκώδες έργο του παρουσιάζει την γλώσσα την Ελληνική, η οποία  είναι ωραία-περιεκτική-περίτεχνη-σαφής και ακριβολογική- για να κατατροπώσει, τα τουρκικά επιχειρήματα όπου λέξεις και έννοιες της Ελληνικής πέρασαν στον καθημερινό λόγο των Ευρωπαίων καθώς και στην τουρκική γλώσσα. Μέσα από τα κείμενα τα κλασσικά του ελληνικού στοχασμού, τα κείμενα του Ομήρου- Πλάτωνα-Αριστοτέλη, τα ιερά κείμενα των Ευαγγελίων και των Πατέρων της Εκκλησίας μας της Βυζαντινής υμνογραφίας κ.λ.π. η Ελληνική γλώσσα, κατέστην απαραίτητη για να στηριχτούν πάνω σ’ αυτήν οι γλώσσες των λαών της γης, οι οποίοι πήραν και τα φώτα του Ελληνικού πολιτισμού!!!…

     Επίσης μας διατυμπανίζει, ότι η γνώση της αλήθειας  έχει τίμημα και ότι «Η  αλήθεια  κατά τον ποιητήν είναι μαλώκτρα». «Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιωάν.κεφ.7ο στιχ.32).

     Με τους τούρκους, μας χωρίζει η Ιστορία μας ενώνει η Γεωγραφία…..

     Τον κ. Μπράμο τον γνωρίζω χρόνια. Σε πολλές συζητήσεις μας, διαπίστωσα τον πλούτο των γνώσεών του και την σαφήνεια των λόγων του….. Είναι μια χαρισματική και εμβληματική προσωπικότητα , γνήσιος ευπατρίδης της ευλογημένης μας Ηλείας, αληθινός Έλληνας που αγωνίζεται για αξίες και ιδανικά …..

     Με το ανεπανάληπτο βιβλίο του, καθίσταται ένας σύγχρονος σκαπανέας της ιστορίας-ιστοριογραφίας και γλωσσολογίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και αλαζονεία του προέδρου του παραρτήματος-Προύσσας της Τουρκίας, της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου «Θέατρον Σκιών» ο οποίος -ασύστολα, στους Ολυμπιακούς αγώνες στην Αθήνα, το 2004 φώναζε ότι ο «Καραγκιόζης» είναι Τουρκικής προελεύσεως στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς, της Τουρκίας και τον οποίον έκλεψαν οι Έλληνες και τον προβάλουν ως δικό τους.

     Ο λόγιος συγγραφέας, ξυπνά τις ληθάργουσες γλωσσικές συνειδήσεις, μέσα από την κοπιώδη έρευνά του, αφυπνίζει και ηλεκτρίζει τον αναγνώστη και καθηλώνει τον  τούρκο (Τσέλικολ) με αφοπλιστικά-ιστορικά επιχειρήματα- αποδεικνύοντας την αλήθεια και μόνον την αλήθεια της ελληνικότητας των χαρακτήρων του «Θεάτρου Σκιών». Ο θησαυρός, το βιβλίο αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα «θελκτικότατο εντρύφημα», για κάθε ορθόδοξο-Έλληνα-Χριστιανό !!!….

       Μας διαφωτίζει, ο συγγραφέας, ότι πολλές λέξεις, που νομίζουμε, ότι είναι τουρκικές στην ουσία, έχουν προέλθει από την Ελληνική γλώσσα ως παραφθορά. Όπως : (Μαχαλάς-καυγαντζής-μαϊντανός-καμπούρης-καραούλι-κουβάς-καραβάνι-καΐκι) και άλλες………είναι μετάφραση στα τούρκικα-παραφθορά ρίζα ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

     Τα ¾ του περιεχομένου των Νεολατινικών γλωσσών είναι παρεφθαρμένα Ελληνικά. Ακόμα και αυτή η λέξη «Κοράνιο» το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων, προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη Κορέω-ω που σημαίνει (φροντίζω-υπηρετώ).

     Η Αγγλική γλώσσα, είναι καθαρά ομηρική, με δισύλλαβες λέξεις π.χ. Το (Χαλόου) στα Αγγλικά, προέρχεται, από την Ομηρική λέξη (Ούλλα) που σημαίνει «γεια» 150.000 Αγγλικές λέξεις, έχουν ρίζα ελληνική. Αξίζει να τονίσω, ως Έλληνας της Κύπρου Ηλείος, ότι η Κυπριακή γλώσσα είναι η Αρχαία αρκαδοκυπριακή  διάλεκτος. Εμείς στη ΚΥΠΡΟ χρησιμοποιούμε πολύ το  ς και το ν . Τον συντονίζει τον νουν. Το ς ξεκουράζει τον νουν. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!!! Είναι δε άξιον κατακρίσεως και αγανακτήσεως, το γεγονός, ότι από τότε που καταργήθηκαν τα Αρχαία Ελληνικά στο τόπο μας σταμάτησε ο Έλληνας να έχει ΚΡΗΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ….. Αξίζει, να τονίσω, ότι το μεγαλείο της Ελληνικής ΜΑΣ γλώσσας, δεν περιγράφεται !!!…..

     Στην Ιαπωνία 12 έδρες πανεπιστημίων, διδάσκουν εδώ και χρόνια Αρχαία Ελληνικά και Ελληνική Ιστορία, ενώ κάποιοι φωνάζουν, εδώ, ότι, τα Αρχαία Ελληνικά είναι μία ανώμαλη γλώσσα. Στα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια, στα Ευρωπαϊκά και στη Ρωσία, υπάρχουν έδρες, που διδάσκουν την Αρχαία Ελληνική. 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, είμαστε, πάνω στον πλανήτη που λέγεται γη. Η πλειονότητα μιλούν παρεφθαρμένα, Αρχαία Ελληνικά. Γαλλίδα ακαδημαϊκός (Ζακλίν Ντε-ρομιλλύ) έγραψε: «Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει Ελληνικά, γιατί η γλώσσα αυτή βοηθά να κατανοήσουμε την δική μας.

     Με το βιβλίο του κ. Χαράλαμπου Μπράμου συνειδητοποιούμε, άγνωστες πτυχές της πολυδύναμης Ελληνικής μας γλώσσας γεγονός που απλοποιεί το δύσκολό της πρόβλημα, με γλωσσική ακρίβεια και εμβρίθεια!!!     

       Μελετώντας το βιβλίο «Σκιών έτυμον»,αισθάνεται ο κάθε Έλληνας μιαν εσωτερικήν θέλξιν μυστικήν ανάβαση και μια γλωσσικήν Ελληνικήν αλλοίωση!!!

     Οι υπολογιστές, όπως γνωρίζετε, σήμερα αντιλαμβάνονται, μόνον την Αγγλική γλώσσα. Όλοι όμως οι κορυφαίοι επιστήμονες που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό, υποστηρίζουν, ότι οι δυνατότητες της Αγγλικής γλώσσας, έχουν εξαντληθεί και από δω και πέρα, μπορούμε, να συνεχίσουμε μόνο με την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ – οι δυνατότητες της οποίας είναι ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ!!!…

       Αυτή η παρακαταθήκη του βιβλίου «Σκιών Έτυμον» συμβάλλει, στον αποτουρκισμό της Ελληνικής γλώσσας…

     Νεοέλληνες αδελφοί

  1. Ξεχάσαμε σήμερα την Εθνική μας ταυτότητα…
  2. Ξεχάσαμε την πνευματική μας αρχοντιά… και
  3. Ξεχάσαμε και την πολιτιστική μας κληρονομιά… , ώστε να κυριαρχεί ο (Ναιναικισμός) σε μια εποχή ανακατατάξεων και αναταράξεων… εκσυγχρονισμού και καταργήσεως θεσμών-ηθών-εθίμων και παραδόσεων.

     Θερμά συγχαρητήρια στον αξιοσέβαστό μου κ. Χαράλαμπο  Μπράμο τον λόγιο, δυναμικό και δυναμιτικό συγγραφέα με την σπάνια δύναμη, της επιστημονικής του  έρευνας και γλωσσικής ακρίβειας του έργου του!!!… Έργο μεγαλειώδες!!! Έργο πρωτότυπον !!! Έργο πρωτοποριακό!!!

       «Ου γαρ έδωκε ο Θεός Πνεύμα δειλίας, αλλά δυνάμεως» (βροντοφωνάζει ο Απ. Παύλος στην προς Τιμόθεον επιστολήν Β΄κεφ. Στιχ. 7).

     «Είναι προσόν να είσαι Έλληνας» φωνάζει ο μεγάλος μας  (αείμνηστος) μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Η πολύαπλη,  πολυένδοξη και αθάνατη Ελλάδα μας πάντοτε προς την ΑΛΗΘΕΙΑ και  την ΔΟΞΑ θα τραβά.!!!

     Το βιβλίο «Σκιών Έτυμον» αποτελεί γνήσια φωνή ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στις τουρκικές ΨΕΥΔΟΛΟΓΙΕΣ και την προσπάθεια οικειοποιήσεως του Ελληνικού μεγαλείου…

     Εύγε!!! Εύγε!!! Στον άρχοντα της Ηλείας και καταξιωμένο συγγραφέα Χαράλαμπο Μπράμο. Με το ασυναγώνιστο  έργο του «Σκιών Έτυμον», εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, για την μεγάλη του προσφορά με την ευχή, όπως  όλοι οι αναγνώστες του βιβλίου αυτού, γίνουν εραστές του γλωσσικού -πνευματικού κάλλους, που παραμένει, αμάραντο στη ροή του χρόνου… Μιλά έγκυρα και υπεύθυνα στις καρδιές μας, ώστε , να δρέψει και άλλους, εύχυμους καρπούς, της καταξιωμένης  γραφίδας του!!!…

                                        Με αγωνιστικό χαιρετισμό, αγάπη πολλήν και εκτίμηση

                                                               Νικόλαος Ζαχαριάδης

                                             ( ΕΛΛΗΝΑΣ  ΤΗΣ  ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ –   ΗΛΕΙΟΣ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ