Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΈρχεται διεθνής συμφωνία στη Βουλή: Νομιμοποιούνται 7.000 εργάτες γης σε Ηλεία και...

Έρχεται διεθνής συμφωνία στη Βουλή: Νομιμοποιούνται 7.000 εργάτες γης σε Ηλεία και Αχαΐα

Εν αναμονή κατάθεσης στη Βουλή της διεθνούς συμφωνίας για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργατών γης από το Μπαγκλαντές, βρίσκονται οι ομάδες παραγωγών της Ηλείας και της Αχαΐας.

Όπως είναι γνωστό, χιλιάδες εργάτες γης, κυρίως από το Μπαγκλαντές, απασχολούνται με μη νόμιμο καθεστώς, εδώ και πολλά χρόνια στις καλλιέργειες κηπευτικών και φράουλας στην Ηλεία και στη Δυτική Αχαΐα. Η παρουσία τους είναι αναγκαία για την τοπική παραγωγή, ως εκ τούτου, έπρεπε να βρεθεί ένα πλαίσιο νόμιμης παραμονής και απασχόλησής τους στην Ελλάδα.

Η διεθνής συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή, στη βάση του Μνημονίου Κατανόησης που υπέγραψε πριν από μερικές εβδομάδες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με τους ομολόγους του από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν και θα σηματοδοτεί το νέο δόγμα της νόμιμης και «εύτακτης» μετανάστευσης.

Το νέο διμερές πλαίσιο προβλέπει ότι 4.000 εποχιακοί εργάτες από το Μπαγκλαντές θα μπορούν να απασχολούνται νομίμως, μέχρι εννέα μήνες κάθε έτος και αυστηρά μέχρι πέντε χρόνια στην Ελλάδα, για να καλύπτουν αποκλειστικά ανάγκες του πρωτογενούς τομέα.

Κάθε εποχιακός εργάτης θα πρέπει να έχει συνάψει σύμβαση εργασίας με τον εργοδότη του -αγροτικό παραγωγό, πριν εισέλθει στη χώρα ενώ με την παροχή υπηρεσιών επί ελληνικού εδάφους δεν θα αποκτά κανένα δικαίωμα (όπως δικαίωμα ψήφου ή ιθαγένεια) πέραν της άδειας διαμονής εποχιακής εργασίας.

Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοπόννησου, Δυτικής Ελλάδας και Ιόντων Νήσων, Νίκος Παπαθεοδώρου, δήλωσε στην εφ. «Πελοπόννησος» ότι οι υπηρεσίες θα ενισχυθούν με το αναγκαίο προσωπικό, για να καταγράψουν τα αιτήματα έκδοσης αδειών παραμονής και εργασίας για τους εποχιακούς εργάτες γης κάθε χρόνο.

Ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε, ότι οι ανάγκες της Ηλείας, όπως έχουν καταγραφεί διαχρονικά, φτάνουν τους 7.000 εργάτες γης, ενώ συνολικά η Δυτική Ελλάδα έχει καταγράψει για την περίοδο 2021 – 2022 περίπου 9.600 θέσεις εργασίας, για απασχόληση στην πρωτογενή παραγωγή, κυρίως στην καλλιέργεια φράουλας. Η Δυτική Ελλάδα, βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά την Κεντρική Μακεδονία, σε αιτήματα έκδοσης αδειών εργασίας γης, γεγονός που δείχνει την σημασία αυτού του εργατικού δυναμικού στην τοπική αγροτική παραγωγή.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κινείται σε μια παράλληλη πορεία, για να επιλύσει το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα αυτών των ανθρώπων, που σήμερα διαμένουν σε πρόχειρα παραπήγματα, χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης.

Σύμφωνη με έγκυρες πληροφορίες, ο δήμος κινείται προς την κατεύθυνση της προμήθειας κοντέινερ, τα οποία θα προσφέρει για να στεγαστούν οι περίπου 7.000 Μπαγκλαντεσιανοί και άλλοι αλλοδαποί εργάτες γης της περιοχής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ