Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚανένα περιθώριο για αλλαγές στις «αρπαγές» των Πανεπιστημιακών Τμημάτων: Κυβέρνηση και Κεραμέως...

Κανένα περιθώριο για αλλαγές στις «αρπαγές» των Πανεπιστημιακών Τμημάτων: Κυβέρνηση και Κεραμέως μας «αναδιατάσσουν»

Η υπουργός Παιδείας τόνισε η πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών για Μουσειολογία, Γεωπονία και Φυσικοθεραπεία (Αιγίου) θα εφαρμοστεί

Η χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου απέρριψε την πρόταση Παναγιωτόπουλου για 110 εισακτέους στη Μουσειολογία

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Η κυβέρνηση επιμένει πως η περιβόητη «αναδιάταξη» του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας εξαντλείται στην Ηλεία και στο Αίγιο. Αυτό προέκυψε και από τα χείλη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η οποίο βρέθηκε στην Πάτρα ως προσκεκλημένη ομιλήτρια στην εκδήλωση της τοπικής ΝΔ στο ξενοδοχείο «Αστήρ», για την Ημέρα της Γυναίκας.

Η υπουργός δεν άφησε κανένα περιθώριο για αλλαγές επί της προτάσεως της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών. «Η πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη, όπως γνωρίζετε, έγινε πέρυσι. Για την πρόταση αυτή έγινε θετική εισήγηση από την Ανεξάρτητη Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης με στόχο την ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου Πατρών. Η πραγματικότητα είναι ότι κοιτάμε συνολικά τον ακαδημαϊκό χάρτη και τον κοιτάμε από την αρχή της θητείας μας με ένα και μοναδικό στόχο. Πώς θα ενδυναμώσουμε περισσότερο τα πανεπιστήμιά μας. Πώς θα βελτιώσουμε συνολικά την παρεχόμενη εκπαίδευση και την έρευνα και προς αυτή την κατεύθυνση προχωράμε», δήλωσε. Ερωτηθείσα από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» ιδιαίτερα για το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Αιγίου, η κ. Κεραμέως δεν άφησε κανένα περιθώριο διαφοροποίησης από την πρόταση της Συγκλήτου.

Η συνεδρίαση της Συγκλήτου

Η επίμονη της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκε και χθες κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για τον καθορισμό των εισακτέων κάθε Τμήματος. Ο Πρόεδρος του Τμήματος Μουσειολογίας Γιώργος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε και προφορικώς το επίσημο αίτημα που είχε αποστείλει για 110 εισακτέους στο Τμήμα. Άλλωστε, όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος: «Ουσιαστικά, έφερα στο προσκήνιο το αίτημα για επανένταξη του τμήματος στην ακαδημαϊκή πραγματικότητα. Σήμερα, το τμήμα λειτουργεί με προσπάθειες των διδασκόντων που μας διέθεσε από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Μπούρας, καλύπτοντας τις ανάγκες του τμήματος προς όφελος των φοιτητών. Προχώρησα λοιπόν στο αίτημα για αριθμό εισακτέων διότι το τμήμα υφίσταται, λειτουργεί και είναι ευθύνη της πολιτείας η περαιτέρω τύχη του. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νόμος ή προεδρικό διάταγμα που να είναι σε ισχύ και να μου απαγορεύει να προτείνω εισακτέους για το νέο ακαδημαϊκό έτος. Να αναφέρω δε, ότι ολοκληρώνεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και η διαδικασία κάλυψης δύο θέσεων μόνιμων μελών ΔΕΠ στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, που θεωρώ ότι είναι μια σημαντική εξέλιξη σε σχέση με την πιθανή βιωσιμότητά του. Πίστευα και πιστεύω ότι οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται και  χαμένες υποθέσεις υπάρχουν μόνο εκείνες που εγκαταλείπουμε».

Ο Πρύτανης τόνισε πως έχει το δικαίωμα να προτείνει και έβαλε το θέμα σε ψηφοφορία, με την πρόταση του κ. Παναγιωτόπουλου να λαμβάνει 5 ψήφους υπέρ και 42 κατά.

Σε ότι αφορά το Τμήμα Γεωπονίας που θα μεταφερθεί στο Μεσολόγγι, η Πρόεδρος του Τμήματος Αγγελική Καυγά κατέθεσε πρόταση για 80 εισακτέους το νέο ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, η οποία έγινε δεκτή από το σώμα της Συγκλήτου.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε πως με απόφαση της κυβέρνησης καμία άλλη αλλαγή στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας δεν θα προχωρήσει στο νέο μηχανογραφικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ