Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΘετικά απάντησε χθες η Ι. Μητρόπολη Ηλείας σε σχετικό έγγραφο της Ιεράς...

Θετικά απάντησε χθες η Ι. Μητρόπολη Ηλείας σε σχετικό έγγραφο της Ιεράς Συνόδου: «Ναι» στη φιλοξενία προσφύγων από Ουκρανία

Υπάρχει δυνατότητα για περίπου 150 παιδιά με συγγενείς τους σε Δίβρη, Σπάτα, Πορετσού και Πελόπιο

Θετικά απάντησε χθες η Ιερά  Μητρόπολη Ηλείας  στο έγγραφο που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος, αναφορικά με τη φιλοξενία  προσφύγων από την Ουκρανία, στις εγκαταστάσεις της  στην Ηλεία καθώς  και σε γειτονικές περιοχές.

Λόγω και των ραγδαίων εξελίξεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ιερά Σύνοδος ζήτησε από την Ι.Μ. Ηλείας, καθώς και τις υπόλοιπες της χώρας μας, να υπάρξει άμεση απάντηση με σκοπό την αντιμετώπιση των αναγκών που θα προκύψουν  από το αναμενόμενο «κύμα»  των προσφύγων.

Όπως τόνισε στην «ΠΡΩΤΗ» ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός,  ήδη η Ι.Σ. έχει έτοιμη για το συγκεκριμένο σκοπό την κατασκήνωση στην Αττική, αλλά συγχρόνως  θέλει ενημέρωση για τους παρεχόμενους χώρους από τις υπόλοιπες Μητροπόλεις.

Αναφορικά με τους εν λόγω χώρους, ο κ. Γερμανός ανέφερε ότι είναι στις κατασκηνώσεις της Δίβρης όπου μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 80 άτομα, στον Άγιο Νικόλαο Σπάτων  όπου υπάρχει δυνατότητα για 20 παιδιά με συγγενείς τους, καθώς επίσης και στην Ι.Μ. Πορετσού, η οποία ωστόσο στο παρελθόν έχει θεωρηθεί από μετανάστες ως απομακρυσμένη…

Συγχρόνως υπάρχει και ο ξενώνας της Ι.Μ. στο Πελόπιο για τον οποίο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον  και από το δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά μέχρι στιγμής  δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο, ενώ ο ποιμενάρχης Ηλείας υπογράμμισε πως για το θέμα της φιλοξενίας  θα πρέπει να υπάρξει και σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

Επίσης   ανάμεσα στους χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες του πολέμου στην Ουκρανία είναι και οι κατασκηνώσεις της Μητρόπολης στην Σκαφιδιά, οι οποίες ωστόσο έχουν μισθωθεί στον σύλλογο Ελληνοουκρανικής Φιλίας «ο Φάρος».

Συνολικά υπολογίζεται ότι  στους χώρους της η Ι. Μητρόπολη δύναται να προσφέρει στέγη για περίπου 150  πρόσφυγες, ενώ ταυτόχρονα εκφράζεται η ανάγκη να υπάρξει  μέριμνα για τα υπόλοιπα έξοδα παραμονής και διαβίωσης, εκ μέρους της πολιτείας…

Την οικονομική  συνδρομή της Ι.Μ. Ηλείας για το θέμα της κάλυψης εξόδων των παιδιών από την Ουκρανία, στο αεροδρόμιο, ζήτησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Γερμανό  έγινε αποδεκτό.

  Αξιοσημείωτο είναι ότι οι φιλανθρωπικές δομές Ιερών  Μητροπόλεων σε περιοχές της χώρας  ενεργοποιήθηκαν άμεσα κατόπιν εντολής Μητροπολιτών και  εθελοντές καθώς και  υπεύθυνοι ιερείς συγκέντρωσαν, με την αμέριστη συνδρομή και συνεργασία Περιφερειακών Ενοτήτων, είδη πρώτης ανάγκης που θα στηρίξουν τους πληγέντες του πολέμου και τους πρόσφυγες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ