Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους 1997-2022: Συνεργασία και νέες δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου με την εκπαιδευτική κοινότητα της Ηλείας

Σε Αμαλιάδα και Πύργο το Σαββατοκύριακο οι πρώτες εκδηλώσεις με την προβολή της υποψήφιας για τα φετινά ΟΣΚΑΡ ταινίας «Λουνάνα, ένα γιάκ μες στην τάξη»

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια. Σε αυτή τη μακρά πορεία του, σφυρηλατεί σταθερά ισχυρούς δεσμούς με την εκπαιδευτική κοινότητα του νομού Ηλείας, τα μέλη της οποίας θεωρεί συνοδοιπόρους και συνεργάτες του. Στο πλαίσιο αυτής της σχέσης σχεδιάζει μια σειρά δράσεων, οι οποίες θα υλοποιηθούν το προσεχές τρίμηνο και θα απευθύνονται αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς του νομού.

Οι δράσεις εγκαινιάζονται με την προβολή μιας ταινίας που αποτελεί ύμνο στην αξία της εκπαίδευσης και τον μαχόμενο εκπαιδευτικό. Πρόκειται για το φιλμ «Λουνάνα, ένα γιάκ μες στην τάξη» από το μακρινό Μπουτάν. Η ταινία προβλήθηκε στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ τον Δεκέμβριο του 2020 και ήδη διεκδικεί στο τέλος του μήνα το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας καθώς βρίσκεται στην τελική πεντάδα των υποψηφιοτήτων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές της ταινίας με ελεύθερη είσοδο:

  • το Σάββατο 12 Μαρτίου στο CineCinemaτης Αμαλιάδας (ώρα 11:00 πμ), και
  • την Κυριακή 13 Μαρτίου στον Ορφέα του Πύργου (ώρα 11:00 πμ).

Τις προβολές της ταινίας θα προλογίσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας, Δημήτρης Σπύρου, ο οποίος θα ενημερώσει και σχετικά με τα άμεσα σχέδια του φορέα.

Όπως σημειώνει στη σχετική πρόσκλησή του, το Φεστιβάλ περιμένει τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων του νομού Ηλείας όχι μόνο για να τους ενημερώσει σχετικά με τις δρομολογημένες δράσεις, αλλά κυρίως για να ακούσει παρατηρήσεις και προτάσεις τους, ώστε να συνδιαμορφώσει μαζί τους το πλαίσιο της παρουσίας του θεσμού στην περιοχή το προσεχές διάστημα.

Η ταινία «Λουνάνα, ένα γιάκ μες στην τάξη» θα είναι διαθέσιμη δωρεάν και για ψηφιακές προβολές, από 14 έως 24 Μαρτίου, αποκλειστικά για τα σχολεία του νομού Ηλείας, μέσω της πλατφόρμας του Φεστιβάλ Ολυμπίας (online.olympiafestival.gr). Στις κινηματογραφικές προβολές, 12 και 13 Μαρτίου, θα είναι παρόντες και εκπρόσωποι του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, μαθητές του οποίου παρακολούθησαν την ταινία κατά τη διάρκεια του 23ου Φεστιβάλ και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον σκηνοθέτη της στο μακρινό Μπουτάν, ώστε να μοιραστούν μαζί μας το πώς υποδέχθηκαν την ταινία τα παιδιά και ποια ήταν η αξία της επικοινωνίας με τον δημιουργό της.

Σχετικά με την ταινία

Λουνάνα, ένα γιακ μες στην τάξη / Lunana: A yakintheclassroom

PawoChoyningDorji, Μπουτάν, 109′, 2019

Σύνοψη

Ένας νεαρός δάσκαλος στο σύγχρονο Μπουτάν, ο Ugyen, παραμελεί τα καθήκοντά του, αφού ετοιμάζεται να φύγει στην Αυστραλία για να γίνει τραγουδιστής. Οι προϊστάμενοί του, υπό μορφή τιμωρίας, τον στέλνουν να ολοκληρώσει την υπηρεσία του στο πιο απομακρυσμένο σχολείο του κόσμου, στο χωριό Λουνάνα. Μετά από οκτώ ημέρες εξαντλητικής πεζοπορίας μόνο για να φτάσει στο χωριό, συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αποχαιρετήσει τις δυτικότροπες ανέσεις του. Στη Λουνάνα δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε σχολικά βιβλία, ούτε καν μαυροπίνακας. Παρόλη τη φτώχεια τους, οι κάτοικοι του χωριού ετοιμάζουν μια θερμή υποδοχή στον καινούργιο τους δάσκαλο, ο οποίος όμως έχει το βαρύ καθήκον να διδάξει τα χωριατόπαιδα ελλείψει οποιασδήποτε υποδομής. Κι ενώ ετοιμάζεται να παραιτηθεί και να φύγει, οι δυσκολίες της καθημερινότητας των θαυμάσιων μαθητών του αρχίζουν να τον συγκινούν και η απίστευτη πνευματική δύναμη των χωρικών αρχίζει να τον αλλάζει.

Σύνδεσμος για το τρέιλερ της ταινίας

Βραβεία-Διακρίσεις

  • Υποψήφια για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας 2022
  • Βραβείο Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας, InternationalFilmFestivalInnsbruck 2021
  • Βραβείο Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας, WisconsinFilmFestival 2021
  • Βραβείο Κοινού Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους, PalmSpringsInternationalFilmFestival 2020
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Κριτικής Επιτροπής Παιδιών, UljuMountainFilmFestival 2020
  • Βραβείο Αγαπημένης Ταινίας Κοινού, CinemAsiaFilmFestival 2020

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ