Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑνδρέας Ξανθός: «Συνολική αναβάθμιση και όχι απαξίωση»

Ανδρέας Ξανθός: «Συνολική αναβάθμιση και όχι απαξίωση»

Μίλησε για ενιαίο Νοσοκομείο με διακριτούς ρόλους για τις δομές του

«Η πιο ειδικευμένη φροντίδα στον Πύργο, αξιόπιστο νοσηλευτικό ίδρυμα η Αμαλιάδα»

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Για συνολική αναβάθμιση και όχι απαξίωση στις υγειονομικές δομές της Ηλείας έκανε λόγο ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της Ο.Μ. Αμαλιάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επίσκεψή του και στις τρεις νοσηλευτικές μονάδες του Νομού.

Ο κ. Ξανθός έχοντας στο πλευρό του τον Βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύση Καλαματιανό και τον πρώην Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιώργο Γιαννόπουλο, τόνισε: «Η δική μας πολιτική δέσμευση είναι πως χρειαζόμαστε μια συνολική στήριξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στον Νομό, από την πρωτοβάθμια φροντίδα μέχρι τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, τις υπηρεσίες αποκατάστασης και βεβαίως τις νοσηλευτικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο ενός ενιαίου νοσοκομείου, το οποίο θα έχει διακριτούς ρόλους για τις δομές του.

Για την δομή των Κρεστένων, θεωρούμε πως η ιδέα του μετασχηματισμού σε μία δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης με έμφαση σε ψυχογηριατρικά περιστατικά μαζί με μια δομή αξιοπρεπούς πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα καλύπτει ανάγκες της ευρύτερης περιοχής είναι μια βιώσιμη δυνατότητα.

Υπάρχει το Μητροπολιτικό Νοσοκομείο του Πύργου το οποίο πρέπει όμως να συλλειτουργεί με ένα αξιόπιστο νοσηλευτικό ίδρυμα στην Αμαλιάδα που θα έχει συγκεκριμένες ειδικότητες και κλινικές που θα μπορούν να παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες. Βεβαίως η πιο εξειδικευμένη φροντίδα θα παρέχεται από το Νοσοκομείο του Πύργου».

«Επίσκεψη σε βαρύ κλίμα»

Ο κ. Ξανθός στην αρχή της ομιλίας του έκανε λόγο για «επίσκεψη σε βαρύ κλίμα για όλη την ανθρωπότητα», λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τόνισε πως είναι η ώρα να «επικρατήσει όχι η ισχύς των όπλων, αλλά η ισχύς του διαλόγου και της διπλωματίας».

«Υγειονομική τραγωδία που δεν έχει ξεπεραστεί»

Όπως ανάφερε ο πρώην υπουργός, μπορεί τις τελευταίες ημέρες τα θέματα της υγείας να βρίσκονται χαμηλά στην ατζέντα, ωστόσο στη χώρα μας έχουμε μια «υγειονομική τραγωδία η οποία δεν έχει ξεπεραστεί». «Μπορεί να έχουμε μια μικρή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, των διασωληνώσεων και των θανάτων τον τελευταίο καιρό, αλλά είναι τεράστιο και δυσανάλογο το κόστος σε ανθρώπινες ζωές σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η θνησιμότητα είναι μη αποδεκτή και δυστυχώς από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια για να διερευνηθούν τα βαθύτερα αίτιά της. Να εντοπιστούν τα λάθη, οι αδυναμίες και οι ανεπάρκειες του συστήματος υγείας και να γίνει στη συνέχεια μια στοχευμένη βελτιωτική παρέμβαση», δήλωσε ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για υγειονομική κρίση που σοβεί και έχει αποδιοργανώσει το ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, ενώ έχει επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση σε δομές της Περιφέρεια που ήταν ούτως ή άλλως υποστελεχωμένες και δυσλειτουργικές από πριν. «Αυτό νομίζω πως αφορά σε μεγάλο βαθμό και τον Νομό Ηλείας», ανέφερε.

«Γυρνάμε στην προΕΣΥ περίοδο»

Ο Ανδρέας Ξανθός έκανε αναφορά στις συναντήσεις που είχε στην περιοδεία του στις νοσηλευτικές μονάδες της Ηλείας. «Μιλήσαμε με τις διοικήσεις και κυρίως με τα σωματεία και το προσωπικό. Υπάρχει τεράστια αγωνία για την επόμενη ημέρα, γιατί αυτό που συνειδητοποιούν είναι πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την στήριξη του ΕΣΥ ούτε εν μέσω της κρίσης, ούτε την επόμενη ημέρα. Αυτό είναι το κρίσιμο συμπέρασμα και έχει επηρεάσει πολύ το ηθικό των ανθρώπων. Είναι εξουθενωμένοι και θέλουν ασφάλεια για την δουλειά τους, για τις θέσεις εργασίας, για μία επένδυση που θα είναι κοινωνικά ανταποδοτική με καλύτερες υπηρεσίες και βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αμοιβής του προσωπικού. Τέτοια προοπτική δυστυχώς δεν διαφαίνεται. Η κυβέρνηση περιμένει να περάσει η μπόρα της πανδημίας. Έχει επενδύσει πολλές φορές –και έχει διαψευστεί- στο σενάριο της μικρής παρένθεσης της κρίσης και η λογική της είναι να ξεμπερδέψουμε με τις υποχρεώσεις της πανδημίας και να ανοίξουμε το δρόμο στο πραγματικό πολιτικό τους σχέδιο που είναι οι ΣΔΙΤ. Η δυνατότητα ιδιωτών επενδυτών να παρεμβαίνουν στον σκληρό πυρήνα του συστήματος υγείας, να αναπτύσσουν δομές και υπηρεσίες που θα εκμεταλλεύονται για να βγάλουν κέρδος. Αυτό είναι μια γραμμή ιδιωτικοποίησης και ευθείας υπονόμευσης του ΕΣΥ. Η αλλαγή του νομικού καθεστώτος στα δημόσια νοσοκομεία που συζητιέται για τα μεγάλα τουλάχιστον νοσοκομεία , η αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, η δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να παρέχουν νοσηλευτικές υπηρεσίες  εντός του ΕΣΥ, ή αντίστροφα των ιατρών του ΕΣΥ να έχουν ιδιωτικό ιατρείο, κατά την άποψη μας θα είναι η χαριστική βολή σε αυτό που ξέραμε έως τώρα ως δημόσιο σύστημα υγείας. Γυρνάμε στην προΕΣΥ περίοδο. Ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ προέβλεψε, όχι τυχαία, το θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών ιατρών. Αυτός ο θεσμός πρέπει να στηριχθεί, αναβαθμίζοντας βεβαίως τις μισθολογικές αποδοχές και των γιατρών και τους υπόλοιπου προσωπικού. Αντί λοιπόν να γίνει μια σοβαρή παρέμβαση που θα αντιστρέψει την τάση παραίτησης προσωπικού και κυρίως γιατρών από το σύστημα υγείας, την τάση μετανάστευσης νέων επιστημόνων και ιδιαιτέρα γιατρών στο εξωτερικό και την κρίση στελέχωσης του ΕΣΥ, η βασική ιδέα είναι να δώσουμε κίνητρα σε κάποιους ιδιώτες γιατρούς να έρθουν στα νοσοκομεία. Αυτή αντίληψη οδηγεί στην πλήρη απαξίωση του ΕΣΥ και προφανώς δε μπορεί να αντιμετωπίσει τα μείζονα προβλήματα στελέχωσης που έχουν δομές της επαρχίας όπως είναι οι δομές του Νομού Ηλείας».

Για τον νέο υγειονομικό χάρτη

Σε ότι αφορά τον νέο υγειονομικό χάρτη, επεσήμανε: «Για να κάνουμε συζήτηση για έναν νέο χάρτη της υγείας πρέπει να στηρίξουμε και να υπερασπίσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας. Προφανώς πρέπει να υπάρξει αναδιοργάνωση της χωροταξίας, της στελέχωσης, του περιχεομένου της φιλοσοφίας όλων των δομών με βάση τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει από την πανδημία. Να ξαναδούμε και να βρούμε τις απαραίτητες ισορροπίες ώστε να προκύψει συνολική αναβάθμιση και όχι περικοπή, συρρίκνωση, απαξίωση των υπαρχουσών δομών.  Νομίζω πως αυτή είναι η αγωνία της τοπικής κοινωνίας, των εργαζομένων και της τοπικής αυτοδιοίκησης».

«Απαξίωση και αποδιοργάνωση στην Αμαλιάδα»

Αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση του Νοσοκομείο Αμαλιάδα, ανέφερε: «Σήμερα έχουμε μια προϊούσα απαξίωση και αποδιοργάνωση στην Αμαλιάδα. Ουσιαστικά αυτή την περίοδο παρέχει μόνο πρωτοβάθμιες υπηρεσίες και λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο. Δεν μπορεί η εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο Αμαλιάδας να αποτελέσει πρόσχημα για την οριστική μετατροπή του σε μια πρωτοβάθμια δομή.  Νομίζω πως πρέπει να διατηρηθεί ο χαραχτήρας του ως νοσηλευτικής μονάδας που παρέχει και νοσηλευτικές υπηρεσίες και παθολογικές και χειρουργικές, μέσα στο πλαίσιο ενός νέου συνολικά οργανισμού του ενιαίου Νοσοκομείου της Ηλείας. Δεν περισσεύουν δομές αυτή την περίοδο. Δεν επιτρέπεται να ανοίξει συζήτηση για κλείσιμο δημοσίων δομών πουθενά στην Ελλάδα. Είναι άλλο να ζητούμε καλύτερη διασύνδεση και συμπληρωματικούς ρόλους και άλλο η εγκατάλειψη. Το δίδαγμα της πανδημίας είναι η ενδυνάμωση των δημοσίων συστημάτων υγείας».

«Η αποσύνδεση δεν αποτελεί λύση»

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αποσύνδεσης των νοσηλευτικών μονάδων της Ηλείας, ο κ. Ξάνθος απάντησε πως θεωρεί πως δεν θεωρεί πως αποτελεί λύση στο πρόβλημα. «Η διασύνδεση των Νοσοκομείων έχει αποδείξει ότι ελάχιστα επηρέασε τη λειτουργία του συστήματος. Εμείς κάναμε ορισμένες προσπάθειες αποσυνδέσεων σε περιπτώσεις που υπήρχαν κραυγαλέα παραδείγματα μη αποτελεσματικής διασύνδεσης, αλλά δεν θεωρώ ότι το μείζον πρόβλημα της υπολειτουργίας και της υποστελέχωσης των δομών είναι οι διασυνδέσεις. Πιθανότατα η τάση να είναι να ευνοείται το κεντρικό Νοσοκομείο έναντι του δορυφορικού. Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί και με απόφαση της ΥΠΕ. Το θέμα είναι να ενισχυθούν ταυτόχρονα και ισόρροπα με διακριτούς όλες οι δομές. Το εάν έχουν κοινή διοίκηση ή όχι, κατά την άποψή μου είναι δευτερεύον», ανέφερε.

«Η άγονη περιοχή δεν είναι εχέγγυο καλής στελέχωσης»

Σε ότι αφορά τον χαρακτηρισμό της Ηλείας σε άγονη γραμμή, τόνισε πως ούτε ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως άγονης δεν είναι εχέγγυο καλής στελέχωσης. «Υπάρχουν περιοχές που εντάσσονται στο καθεστώς των αγόνων που κι εκεί έχουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης. Το βασικό πρόβλημα είναι πως λείπουν 20.000 γιατροί που έχουν πάει στο εξωτερικό. Είτε μια δομή είναι άγονη, είτε όχι, γίνονται προκηρύξεις που δεν έχουν αποτέλεσμα. Γι αυτό κι εμείς λέμε πως προϋπόθεση για να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση είναι πρώτον μια συνολική αναβάθμιση των μισθολογικών αποδοχών σε όλο το σύστημα υγείας. Και δεύτερον ένα ειδικό πλέγμα κινήτρων για τις άγονες ειδικότητες, (αναισθησιολογία, παθολογία, εργαστηριακές ειδικότητες, εναντιολογία που είναι σε έλλειψη σε όλη τη χώρα) και τις άγονες προκηρύξεις. Η πρότασή μας είναι όταν έχουμε δύο άγονες προκηρύξεις σε ένα Νομό να μεταπίπτει αμέσως αυτή η θέση σε καθεστώς άγονης περιοχής και να υπάρχει προσαύξηση μισθολογική της τάξης του 50%», επεσήμανε ο πρώην Υπουργός.

Για τη Νέα Πτέρυγα

Τέλος, σε ερώτηση για τη Νέα Πτέρυγα της Ν.Μ. Αμαλιάδας και την πρόσφατη επίσκεψης της Αν. Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, ο Ανδρέας Ξανθός, επεσήμανε πως η εικόνα της Νέας Πτέρυγας μιας δομής που δεν έχει χρησιμοποιηθεί. «Με ποιες προϋποθέσεις να λειτουργήσει;», αναρωτήθηκε, ενώ αναφέρθηκε και σε τεχνικά ζητήματα και θέματα παραλαβής. «Η ιδέα να υπάρξει εκεί ένα οργανωμένο και αξιοπρεπές ΤΕΠ ήταν καλή, όταν όμως το Νοσοκομείο έχει γίνει ένα απλό εμβολιαστικό κέντρο και όλα τα υπόλοιπα περιστατικά διακομίζονται, αντιλαμβάνεστε πως είναι έκτος πραγματικότητας να αξιοποιηθεί. Πρέπει αλλάξει συνολικά η προσέγγιση για να έχουμε την ελπίδα αυτή η επένδυση να έχει κοινωνική ανταποδοτικότητα στην περιοχή», δήλωσε, ενώ σε ότι αφορά την επίσκεψη της κας Γκάγκα, ανέφερε: «Η εικόνα που αποκόμισα από τις δηλώσεις της Υπουργού είναι πως δεν υπάρχει σχέδιο, αλλά κατάλαβα πως ήρθε να διασκεδάσει ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας».

Έκλεισε με ομιλία στο Συνεδριακό Κέντρο

Πριν την συνέντευξη Τύπου ο Ανδρέας Ξανθός επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Αμαλιάδα όπου είχε συνάντηση με τη διοίκηση και μακρά και αναλυτική συζήτηση με το σωματείο των εργαζομένων. Τέλος, χθες το βράδυ η επίσκεψη του Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό μας ολοκληρώθηκε με ομιλία στην ανοιχτή εκδήλωση, που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο της Αμαλιάδας με θέμα: «Η πανδημία και η πρόκληση ενός νέου Δημόσιου Συστήματος Υγείας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ