Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΔεν κατάφεραν να υπερψηφίσουν προϋπολογισμό στο Δ.Σ.: «Αδύναμη» η δημοτική αρχή Ήλιδας

Δεν κατάφεραν να υπερψηφίσουν προϋπολογισμό στο Δ.Σ.: «Αδύναμη» η δημοτική αρχή Ήλιδας

Αποχώρηση Μπακέλα λόγω Νοσοκομείου Αμαλιάδας

Πρωτόγνωρα πράγματα συμβαίνουν στον Δήμο Ήλιδας, καθώς σε ακόμα μία συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να καταρτίσει και να ψηφίσει προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του μήνα δεν κατέστη δυνατή.

Στην συνεδρίαση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης το θέμα της αύξησης των δημοτικών τελών κατά 30% για τους δημότες, έλαβε μόλις 7 θετικούς ψήφους από την παράταξη Λυμπέρη, 11 υπέρ της πρότασης Χριστοδουλόπουλου (κάλυψη της διαφοράς με ίδια έσοδα του Δήμου) και ένα λευκό. Συγκεκριμένα, τρεις σύμβουλοι της δημοτικής αρχής ψήφισαν κατά της πρότασής Λυμπέρη και ένας δήλωσε «παρών». Μάλιστα, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η ψηφοφορία είχε «λήξει» με 11 ναι, 11 όχι και πέντε λευκά με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να γυρίζει την απόφαση πίσω. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως στην προχθεσινή συνεδρίαση, ο Δήμαρχος Ήλιδας, μετά την ψηφοφορία πρότεινε να γίνει τελικά δεκτή η πρόταση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, αλλά ο Πρόεδρος του Δ.Σ. επέμενε να μην την δεχθεί, υποστηρίζοντας ότι δεν ευσταθεί.

Η ανάγκη για αύξηση των δημοτικών τελών αφορά το θέμα που έχει αναδείξει η «ΠΡΩΤΗ» με την διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία φέτος θα κοστίσει «τσουχτερά» σε όλους τους Δήμους της Ηλείας, τόσο λόγω της κανονικής λειτουργίας της ΜΕΑ Τριανταφυλλιάς, όσο και της θέσπισης του τέλους ταφής των απορριμμάτων.  Κατά την έναρξη της συνεδρίασης μάλιστα, ο Δήμαρχος Ήλιδας επεσήμανε πως το 2022 είναι δύσκολο έτος όσον αφορά την κατάρτιση των προϋπολογισμών, ενώ έριξε και την ευθύνη στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι έχει θέσει ως αρμόδιους τους Δήμους για να συγκεντρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται από τους δημότες.

Η «ανταρσία» Μπακέλα

Ωστόσο, η αδυναμία ψήφισης του προϋπολογισμού δεν ήταν η μοναδική «διαρροή» που είχε η δημοτική αρχή στην προχθεσινή συνεδρίαση. Ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης και πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ο Ηλείος» Γιώργος Μπακέλας αποχώρησε, μετά από μια τοποθέτηση «χείμαρρο» για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας και τα αποτελέσματα που έφερε η επίσκεψη της Μίνας Γκάγκα.

«Σημαία μας στις εκλογές ήταν το νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό για να σας ακολουθήσω» ανέφερε ο κ. Μπακέλας απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Γιάννη Λυμπέρη και συνέχισε: «Στην πορεία όμως η παρουσία σου και η δυναμική σου μειώθηκε αισθητά. Η «φλόγα» που είχες στην αρχή, δεν υφίσταται». Αναφερόμενος στο θέμα της Νέας Πτέρυγας ο κ. Μπακέλας είπε: «Τη μια μου είπες ότι φταίει ο Καρβέλης, την άλλη ότι φταίει ο Χριστόπουλος, την άλλη ότι φταίει η Γκάγκα και πάει λέγοντας. Και εγώ λέω ότι θα έπρεπε ήδη να είχαμε πάει στον Εισαγγελέα. Σχεδιάζαμε να πάμε στον Εισαγγελέα για όλα αυτά που απειλούν τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Και όταν επισκέφτηκα τη Νομική Σύμβουλο του δήμου μου απάντησε ότι δεν έχει λάβει καμιά σχετική εντολή ή οδηγίες». Ο κ. Μπακέλας κατέληξε ως εξής: «Δεν πρόκειται να μετέχω σε καμία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, εάν ο Δήμος δεν αντιμετωπίσει το θέμα του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας όπως αρμόζει», και αποχώρησε.

Μετά την «ανταρσία» Μπακέλα ήρθε και η αποχώρηση της δημοτικής συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας κας Ρούλας Γκουβίτσα, η οποία κατηγόρησε τον Γιάννη Λυμπέρη για εξαπάτηση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στις 30 Ιανουαρίου συνεδρίαση για το Φράγμα

Σε ότι αφορά το θέμα της επένδυσης με φωτοβολταϊκά στις εξωλίμνιες εκτάσεις του Φράγματος Πηνειού, ο Δήμαρχος Ήλιδας τόνισε πως θα υπάρξει επίσημη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου στις 30 Ιανουαρίου, όπου πιστεύει ότι θα έχει λάβει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που έχει θέσει προς την «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου» και πως θα κληθούν τόσο οι αρμόδιοι αυτής όσο και ο Περιφερειάρχης να δώσουν το παρών και να δώσουν εξηγήσεις για την υπάρχουσα κατάσταση.

Παραιτήσεις Μαυρίκου, Μαρκουτσά

Τέλος, να αναφέρουμε πως στη συνεδρίαση διαβάστηκε η επιστολή παραίτηση του Παναγιώτη Μαυρίκου ο οποίος αποχωρεί από δημοτικός σύμβουλος και δεν ασχολείται ξανά με τα κοινά, καθώς και η επιστολή παραίτηση του Ιωάννη Μαρκουτσά της Εταιρείας Ακινήτων.

Μ. Δημητρόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ