Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΚαι στην Ηλεία: «Μάχη» με το χρόνο δίνουν οι σταφιδοπαραγωγοί

Και στην Ηλεία: «Μάχη» με το χρόνο δίνουν οι σταφιδοπαραγωγοί

Για να προλάβουν να πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, ενώ λήγει στα τέλη Γενάρη  η προθεσμία για την παράδοση της σταφίδας…

 «Μάχη» με το χρόνο δίνουν οι  σταφιδοπαραγωγοί και στην Ηλεία, αφού μέχρι τα τέλη του μηνός,  θα πρέπει να έχουν παραδώσει τιμολόγια πώλησης 150 κιλών Κορινθιακής Σταφίδας ανά στρέμμα, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρουν συνδεμένη ενίσχυση.

Η συμφωνία που επετεύχθη πριν από λίγο καιρό στην σύσκεψη, που έγινε υπό τον Υπουργό κ Σπήλιο Λιβανό για 1,40 ευρώ το κιλό μένει ανενεργή με αποτέλεσμα αρκετοί σταφιδοπαραγωγοί, φοβούμενοι ότι δεν θα πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση -50 ευρώ ανά στρέμμα- αναγκάζονται από τους εμπόρους να πουλούν και με 50 λεπτά το κιλό, προκειμένου να αποκτήσουν το πολυπόθητο τιμολόγιο.

Διαμαρτυρίες

Αναφορικά με την υπάρχουσα κατάσταση,  εκφράζονται διαμαρτυρίες εκ μέρους εκπροσώπων  των σταφιδοπαραγωγών, με χαρακτηριστική αυτή του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Μεσσηνίας, που μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Καλούμε τους αγρότες να κλείσουν τα αυτιά τους στους διαφόρους σωτήρες, δεν υπάρχουν σωτήρες. Τόσους μήνες ο μονός που την πληρώνει είναι ο σταφιδοπαραγωγός. Ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με αγώνες, με τα τρακτέρ στους δρόμους σε συντονισμό με τους αγρότες όλης της χώρας.

Ζητάμε:

Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωσή τους, τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

Μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής με τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης.

Μείωση του κόστους παραγωγής, των έμμεσων φόρων, κατάργηση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ για αγροτικά φάρμακα και εφόδια.

Καμία αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος, μείωση της τιμής του κατά 50%, κατάργηση των χαρατσιών για τα αγροτικά τιμολόγια και τα λαϊκά νοικοκυριά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ