Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕίναι οι τέσσερις επιτροπές αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες στην Ηλεία:...

Είναι οι τέσσερις επιτροπές αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες στην Ηλεία: Αντιμέτωπες με το …χρόνο

Προχωράει πλέον ομαλά η διαδικασία για τις 12.127 αρχικές υποθέσεις, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 1,5 χρόνο περίπου

Εμπόδιο αποτελούν οι εξαγορές εκχερσωμένων εκτάσεων, μετά το «μπλοκάρισμα» από το ΣτΕ

Αντιμέτωπες πλέον με το χρόνο είναι οι επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες στην Ηλεία, καθώς μετά τις δυσχέρειες που παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια,  ομαλοποιήθηκε η όλη διαδικασία που αφοράει χιλιάδες πολίτες  στο Νομό.

Υπολογίζεται ότι συνολικά οι τέσσερις επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί στην Ηλεία,  δύο για την ευρύτερη περιοχή του Πύργου (1 μέχρι Αρχ. Ολυμπία και η 2η για την ορεινή περιοχή), μία  στην Αμαλιάδα και 1 για την επ. Ολυμπίας, λαμβάνουν πλέον 400 αποφάσεις  το μήνα.

Ωστόσο αυτό που εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στην υλοποίηση της όλης διαδικασίας για τους δασικούς χάρτες, είναι οι εξαγορές για τις εκτάσεις που οι κάτοχοί τους τις εκχέρσωσαν και τις καλλιεργούν, μετά και την   απόφαση που είχε λάβει το παρελθόν  το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο  έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του 2014 και 2017.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεύθυνση Δασών Ηλείας, ο αρχικός αριθμός των συγκεκριμένων υποθέσεων  ήταν 12.127 και με τις προηγούμενες επιτροπές είχαν ληφθεί 3800 αποφάσεις.

Μετά την αναμόρφωση  του δασικού χάρτη εξετάστηκαν το τελευταίο διάστημα 921 υποθέσεις και έμειναν 8147, ενώ στους τελευταίους τέσσερις  μήνες ελήφθησαν περίπου 1600 αποφάσεις (400 κάθε μήνα).

Έτσι υπολογίζεται ότι  απομένουν ακόμα  περίπου 6800 αποφάσεις, οι οποίες θα χρειαστεί διάστημα περισσότερο από 1,5 χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθούν.

«Η διαδικασία προχωράει κανονικά και κάθε μήνα βγαίνουν πάνω από 400 αποφάσεις από τις τέσσερις επιτροπές  Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) που έχουμε στο Νομό. Πλέον δεν έχουμε προθεσμίες που λήγουν και πιστεύω ότι  θα τα καταφέρουμε το συντομότερο δυνατόν.  Στην αρχή υπήρξαν  κάποιες δυσκολίες, αλλά στη συνέχεια στο Νομό μας οι διαδικασίες προχώρησαν κανονικά. Τώρα οι επιτροπές λειτουργούν κανονικά και αποδίδουν κάθε μήνα τουλάχιστον πάνω από 100 υποθέσεις η κάθε μία. Μπαίνει πλέον  μια  τάξη και ξεκαθαρίζεται η  υπόθεση ποιες είναι οι δασικές εκτάσεις και ποιες όχι, οπότε ο κόσμος ξέρει τι έχει και τι όχι, όπως και το δημόσιο» ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας κ. Αγγελική Τσάκωνα.

Οι εξαγορές

Εξάλλου όσον αφορά τις εξαγορές η κ. Τσάκωνα τόνισε ότι ακόμα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη και αναμένεται να δοθούν οδηγίες από κεντρικό επίπεδο, ενώ όσον αφορά τους δασωμένους αγρούς η διαδικασία προχωράει κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ,  τον αέρα είχε τιναχθεί στο πρόσφατο παρελθόν  ο μηχανισμός εξαγοράς δασικών εκτάσεων οι οποίες  ξεπερνούν μέχρι στιγμής τα 2 εκατ. στρέμματα σε όλη τη χώρα, ενώ οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί ξεπερνούν τις 260.000.

Η απόφαση αρ. 645/2019 του Ε’ τμήματος αφορούσε προσφυγή της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) κατά τις συνταγματικότητας τεσσάρων υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες ορίζονται πτυχές της διαδικασίας εξαγοράς παράνομα εκχερσωμένων δασών και δασικών εκτάσεων.

Να αναφερθεί ότι στην Ηλεία  αναμένεται να οδηγηθούν προς κύρωση 873.213 μη δασικά στρέμματα και 930.864 δασικά.

Έτσι σύμφωνα με υπολογισμούς που πραγματοποίησε η αποκεντρωμένη διοίκηση, αναμένεται να κυρωθούν περίπου 1.804.000 από τη συνολική έκταση των αναρτημένων που είναι 2.137.578 στρέμματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ