Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣκηνικό …«Αποκάλυψης» στην παραλία της Σπιάντζας!

Σκηνικό …«Αποκάλυψης» στην παραλία της Σπιάντζας!

Τεράστια οικολογική καταστροφή από τις  γκρεμισμένες  κατοικίες, συντελείται σε τεράστια ακτίνα στην ακτή που «έσβησε» από το χάρτη…

Η μανιασμένη θάλασσα παρέσυρε ότι βρήκε στο πέρασμά της

Σε απόγνωση οι κάτοχοι των σπιτιών, πολλοί εκ των οποίων μένουν μόνιμα στην περιοχή

Η λέξη «Αποκάλυψη» ταιριάζει απόλυτα  στην περίπτωση της παραλίας από τη Μούτελη μέχρι τη Σπιάντζα, όπου τις τελευταίες συντελείται μια τεράστια οικολογική καταστροφή από  τα μανιασμένα νερά της θάλασσας, που παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους!

Μια πρωτοφανή εικόνα απέραντης καταστροφής αντικρίζουν ντόπιοι και  διερχόμενοι  από  την πανέμορφη παραλία, η οποία σε λίγα μόλις 24ωρα μετατράπηκε σε απέραντο χώρο με χαλάσματα, μπάζα, σίδερα και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μια απλή διάβρωση της θάλασσας, αλλά  για μια «εκκαθάριση»  της φύσης από οτιδήποτε είχε χτιστεί  εδώ και πολλές δεκαετίες, κατά μήκος της ακτής.

Τα προηγούμενα χρόνια ήταν σε όλους γνωστή η καταστροφή που υπήρχε σε παραθαλάσσιες κατοικίες στην περιοχή από τις εκβολές του Αλφειού, τη Μούτελη και τη Γυφτοπάναινα, πολλές  από τις οποίες  εγκαταλείφθηκαν από τους κατόχους τους, που  ήταν και μόνιμοι κάτοικοι.

Τώρα ωστόσο η καταστροφή επεκτάθηκε σε όλο το παραθαλάσσιο μέτωπο, μέχρι  το γνωστό «Νταραβέρι» και δυστυχώς συνεχίζει   σταδιακά και προς το αντλιοστάσιο του Καβουρίου, όπου  ήδη προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές  σε σπίτια, περιφράξεις και άλλες εγκαταστάσεις.

Σε απόγνωση

Οι κάτοχοι των κτισμάτων που έχουν ρίξει  χρήμα και πολύ κόπο για να τα δημιουργήσουν, βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, αφού σε καμία περίπτωση δεν περίμεναν πως η θάλασσα μπορεί να δημιουργήσει τόσο μεγάλο κακό…

Μάλιστα κάποιοι απ’ αυτούς που μένουν μόνιμα στην περιοχή, μόλις που πρόλαβαν να  απομακρυνθούν, πριν τα πελώρια κύματα  προκαλέσουν ανεπανόρθωτη καταστροφή στα οικήματά τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κ. Τούλας Δημητρουλοπούλου, η οποία  είχε προχωρήσει σε συντήρηση  της κατοικίας της το καλοκαίρι και από τη μια στιγμή στην άλλη είδε κυριολεκτικά το μισό πάτωμα να χάνεται από το μένος της θάλασσας.

Αλλά και όσοι μένουν  πιο μακριά από την πρώτη σειρά της παραλίας εκφράζουν ανησυχία, τη στιγμή που η φουρτουνιασμένη θάλασσα  κατέκλυσε σε μεγάλη ακτίνα την ξηρά, έχοντας λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε μήκος, πλάτος αλλά και ύψος!

«Επεκτείνεται διαρκώς το πρόβλημα και αν συνεχίσει έτσι όλο το χειμώνα, τότε οι καταστροφές θα επεκταθούν σε μεγάλη ακτίνα» ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Χρ. Βάσσιος, ο οποίος βοήθησε στη μεταφορά αντικειμένων από ετοιμόρροπη κατοικία, μπροστά από την ακτή.

Πλέον είναι ανθρωπίνως αδύνατον να προσεγγίσει κάποιος στην παραλία από Μούτελη έως Σπίαντζα και σταδιακά εν συνεχεία, πράγμα που καθιστά αναγκαία την άμεση μέριμνα από τους αρμοδίους προκειμένου να απομακρυνθούν όλα αυτά τα άχρηστα αντικείμενα, από την ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή…

Δηλώσεις για τις καταστροφές

Ζώης Μπραϊμάκης, μόνιμος κάτοικος

«Το νερό της θάλασσας έφτασε στο πορτόνι μου και εάν δεν είχα βάλει το τσιμεντάκι θα έμπαινε μέσα. Αν κόψει ο καιρός θα ρίξω επιπλέον μπετό δέκα πόντους για να προστατευτώ. Μένω 32 χρόνια εδώ και τέτοιο φαινόμενο δεν έχω ξαναδεί.  Παλιά η θάλασσα ήταν στου Κανάκη όπου ερχόμαστε με τα άλογα και μαζεύαμε ξύλα για καυσόξυλα. Ήταν πολύ πέρα η θάλασσα όταν εγώ ήμουν  10-12 χρονών. Δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται δεν παίρνει τίποτα πλέον  εδώ…»

Νικόλαος Γόρδιος, κάτοχος κατοικίας

«Οι καταστροφές σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, όπου υπήρχε έντονη κακοκαιρία. Πολλοί άνθρωποι είχαν ρίξει χρήματα το καλοκαίρι για να επισκευάσουν τα σπίτια, τα οποία  μέσα σε λίγες ώρες  χάθηκαν…»

Ιωάννης Καλογερόπουλος, κτηνοτρόφος και κάτοικος της περιοχής

«Και παλιά έβγαινε προς τα έξω  η θάλασσα, αλλά  όχι αυτό το κακό. Εγώ είμαι γεννημένος εδώ και γνωρίζω καλά την περιοχή. Τα μπάζα έφαγαν τη θάλασσα και όσο πάει και βγαίνει στη στεριά. Εγώ έχω σπίτι 300 μέτρα πίσω από την παραλία. Δυστυχώς τα κτίσματα αχρηστεύτηκαν όλα».

Αντώνης Λυμπερόπουλος, μόνιμος κάτοικος και αντιπρόεδρος του συλλόγου οικιστών Σπιάντζας

«Αυτό το πράγμα δεν το περιμέναμε ήταν κάτι το ξαφνικό. Κάθε ημέρα επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Πρώτα ήταν Γυφτοπάναινα και τώρα επεκτάθηκε προς τη Σπιάντζα και συνεχίζει. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα και  ο Θεός να βάλει το χέρι του να μείνει μέχρι εκεί. Δεν μπορείς να σταματήσεις το φαινόμενο γιατί η θάλασσα κάνει το κουμάντο της. Πρώτη φορά στα χρονικά αυτό το πράγμα. Βγήκε προχθές η θάλασσα και έφτασε μέχρι το περίπτερο της Σπίανζτας. Τη ζημιά την έκανε την περασμένη Τετάρτη στις 2-3 το μεσημέρι αφού είχε πολύ κύμα, πέρασε την πλατεία, το κύμα κοπάναγε και λέγαμε ότι θα βγει στον Πύργο! Εγώ είμαι γέννημα θρέμμα στην περιοχή αλλά το φαινόμενο αυτό δεν το έχω ξαναδεί. Έφαγε το ανάχωμα τέσσερα μέτρα, πέταξε σπίτια και  τις βεράντες και είναι επικίνδυνα για να τα κατοικήσου».

Προσπάθειες για το περιορισμό του φαινομένου από το δήμο Πύργου

«Πρέπει να μετριάσουμε το θυμό της φύσης»

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό καταστροφής αλλά και τρόμου που συντελείται πλέον στο παραλιακό μέτωπο του Πύργου, ο δήμος προσπαθεί να υλοποιήσει δράσεις συνεργασίας με επιστημονική ομάδα, πλήρως καταρτισμένη στον τομέα αυτό.

Πρόσφατα ο δήμαρχος Πύργου ο κ. Παν. Αντωνακόπουλος είχε ευρεία σύσκεψη με τους εκπροσώπους της εταιρείας AquaTerra, κ.κ. Χριστόφορο Καπόπουλο (πολιτικός μηχανικός, γεωλόγος με μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα Περιβάλλοντος) και Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, (πολιτικός μηχανικός) για την εκπόνηση μελέτης και υλοποίησης ενός έργου που θα συμβάλλει καταλυτικά στην αντιμετώπιση της διάβρωσης της παράκτιας ζώνης.

 «Μπαίνουμε στη φάση της υλοποίησης των σχεδίων μέσω εκπόνησης μελέτης. Η επιστημονική ομάδα προτείνει για την περιοχή μας, αντιδιαβρωτικά μέτρα, καθώς η παράκτια ζώνη μας υφίσταται δραματικές διαβρώσεις από την αλλαγή συμπεριφοράς της θάλασσας εξ’ αιτίας και της ευρύτερης κλιματικής απειλής που βιώνει ο πλανήτης» σημειώνει ο δήμαρχος Πύργου, υπογραμμίζοντας ότι θα εκπονηθεί άμεσα μελέτη αντιδιάβρωσης και ανάπλασης από την μαρίνα Κατακόλου μέχρι την Αλκυώνα (Ντόζη) και σε επόμενο στάδιο μελέτη ανάδειξης της παράκτιας περιοχής από το Κατάκολο μέχρι το Επιτάλιο.

 «Έχουμε πάντα στο μυαλό μας και στο πρόγραμμα τη Σπιάντζα, το διαχρονικό καταφύγιο των Πυργιωτών.Δεν πρέπει να αφήσουμε τη θάλασσα να «ρουφήξει» τον οικισμό της. Πρέπει να μετριάσουμε το θυμό της φύσης» δήλωσε κατά τη σύσκεψη ο κ. Αντωνακόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ