Χθες στο συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας: Παρουσιάστηκε το παραμύθι «Το Κοχύλι της Αιγιάλης», σε γραφή Μπράιγ

406

Το «ταξίδι» του παραμυθιού «Το Κοχύλι της Αιγιάλης» σε γραφή Μπράιγ ξεκίνησε χθες- Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, με προορισμό τους μαθητές με προβλήματα όρασης, σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Την παρουσίαση έκαναν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί, που εργάστηκαν για την έκδοσή του, στέλνοντας το πιο ηχηρό μήνυμα για την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην σχολική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή.

   Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Διοικητηρίου και “άνοιξε” με χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου. «Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί τον καρπό μιας πρωτοβουλίας, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση σε πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, έχουμε ακόμα να διανύσουμε αρκετό δρόμο μέχρι να φτάσουμε στην πλήρη και ουσιαστική κοινωνική ενσωμάτωση αυτών των ατόμων. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ανεμπόδιστη πρόσβαση τους στην εκπαίδευση, που δεν είναι μόνο η διάβαση στο σχολείο, αλλά είναι και τα βιβλία σε γραφή Μπράιγ, τα “audiobook (ακουστικά βιβλία)” καθώς και οι ταινίες με ακουστική περιγραφή.  Θα πρέπει παράλληλα, να προσπαθήσουμε και για την ανάδειξη των δυνατοτήτων τους, να τους βοηθήσουμε να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις δεξιότητες που έχουν και να τα αξιοποιήσουν», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννόπουλος, συγχαίροντας τον εμπνευστή του βιβλίου, Φιλόλογο Δημήτρη Καραντώνη, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας Γιώργο Φωτεινόπουλο, και όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές που εργάστηκαν για το βιβλίο αυτό. Δεσμεύτηκε τέλος ότι, τόσο η Περιφερειακή Αρχή όσο και ο ίδιος προσωπικά, θα υποστηρίζουν πάντα εγχειρήματα που έχουν σκοπό την κοινωνική ενσωμάτωση των Ατόμων με Αναπηρία.

Τα παιδιά μιλούν για το «Κοχύλι»

   Την παρουσίαση έκαναν μαθητές του 1ου Λυκείου Πύργου, μιλώντας για το ωραίο “ταξίδι” της συγγραφής του βιβλίου, τις γνώσεις που κέρδισαν και τις εμπειρίες που αποκόμισαν, ενσωματώνοντάς τα στην ιστορία του 15χρονου μαθητή, του Φίλιππου, άτομο με αναπηρία, που είναι και ο πρωταγωνιστής του παραμυθιού. Διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο, και με τη συμμετοχή του Λιμενάρχη Κατακόλου Δημήτρη Παπαηλιού, έκλεισαν την παρουσίαση μ’ ένα μικρό δρώμενο-έκπληξη για τους παριστάμενους, με τον ίδιο να συγχαίρει όλους για την πολύ ωραία προσπάθεια.

   Τον απολογισμό των δράσεων, τους στόχους και το κέρδος των παιδιών, παρουσίασαν τα μέλη της εκπαιδευτικής ομάδας, οι Φιλόλογοι Βασιλική Σίψα και Μαρία Νάρρου, η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Αγγελική Παπαγεωργίου και ο Φιλόλογος Δημήτρης Καραντώνης. Ο ίδιος μάλιστα, εμφανώς συγκινημένος, μίλησε για την προσπάθεια των παιδιών μέχρι την έκδοση του παραμυθιού στην αρχική του μορφή, αλλά και μέχρι το παραμύθι να εκδοθεί σε γραφή Μπράιγ. Ευχαρίστησε από καρδιάς τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννόπουλο γιατί – όπως είπε – αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία από την πρώτη στιγμή και κατάφερε, παρά τις δυσκολίες, να βρει τρόπο για την έκδοση του, επιβραβεύοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια των παιδιών. Ευχαρίστησε προσωπικά όλους όσοι εργάστηκαν για το εγχείρημα, μεταξύ των οποίων και τους μαθητές του 3ου Λυκείου που επιμελήθηκαν την εικονογράφηση, καθώς και τους διευθυντές των δυο Λυκείων, κ.Φωτεινόπουλο και κ.Μπουλογεώργο. Ο πρώτος μάλιστα, από τη θέση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας πια, δεν παρέλειψε να εκφράσει δημόσια ευχαριστίες προς όλους.

   Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης – με επιστολή – η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία δεν κατέστη δυνατό να παραστεί παρά την επιθυμία της, όπως και ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, λόγω έκτακτου ζητήματος. Τέλος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, κλείνοντας, συνεχάρη τους καθηγητές και προσωπικά τον κ. Καραντώνη για την πρωτοβουλία, τα παιδιά για τον ζήλο με τον οποίο εργάστηκαν και τα σημαντικά μηνύματα που μεταδίδουν μέσα από το παραμύθι τους, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν, αυτά τα μηνύματα, να αποκτήσουν «φωνή» και να ακουστούν, μέσα από «Το Κοχύλι της Αιγιάλης».

   Σημειώνεται ότι η έκδοση του βιβλίου, εντάχθηκε στον Άξονα 5 «Άτομα με Αναπηρία» του Σχεδίου Δράσης για την Υγεία 2021, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που προβλέπει δράσεις και διατομεακές συνέργιες ενημέρωσης, οι οποίες σχετίζονται με την ανεξάρτητη διαβίωση, την κοινωνική ενσωμάτωση, την κινητικότητα και την ενημέρωση για θεσμικά θέματα κοινωνικής προστασίας των ατόμων με αναπηρίες.