Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτην παραλιακή ζώνη του Δήμου Πύργου: Τεράστιες ζημιές από τη μανία της...

Στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Πύργου: Τεράστιες ζημιές από τη μανία της φύσης!

Μεγάλες καταστροφές στο λιμανάκι Σκαφιδιάς και στις περιοχές Καλακέικων, Άγιου Ηλία, Σπιάντζας και Μούτελης

Άμεσες οι ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας και των Τεχνικών Υπηρεσιών

Εκτεταμένες καταστροφές προκάλεσαν η φουρτουνιασμένη θάλασσα και οι ισχυροί άνεμοι τη νύχτα της Δευτέρας καθώς και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης,  στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Πύργου καθώς και σε οικισμούς.

Σημειώθηκαν δεκάδες πτώσεις δέντρων, καταστροφές σε στέγες σπιτιών, ενώ η θάλασσα «βγήκε» μέχρι τον κεντρικό δρόμο με αποτέλεσμα να παρασύρει κτίσματα στο πέρασμά της και να πλημμυρίσουν σπίτια!

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, μόλις κόπασαν τα έντονα φαινόμενα, φάνηκε το καταστροφικό αποτέλεσμα της μανίας της φύσης. Δέντρα καταπλάκωσαν στέγες σπιτιών, ενώ η θάλασσα παρέσυρε ότι έβρισκε στο πέρασμά της. Τα τεράστια κύματα έφτασαν μέχρι τον κεντρικό δρόμο  πλημμυρίζοντας σπίτια και εκτάσεις. Μεγάλη καταστροφή δέχτηκε και το λιμανάκι στη Σκαφιδιά όπου έσπασαν τα φράγματα και το νερό της θάλασσας «βγήκε» μέχρι το ξενοδοχείο Aldemar.

Αρκετοί πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μια οικογένεια, βρέθηκε κυριολεκτικά στο «μάτι» του κυκλώνα, όταν το σπίτι  τους στην παραλιακή ζώνη δέχτηκε μεγάλη ποσότητα νερού, τόσο από τη θάλασσα, όσο και από το αποστραγγιστικό αυλάκι που πλημμύρισε με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε…λίμνη.

Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών του Δήμου Πύργου. Σύσσωμη η Πολιτική Προστασία και κλιμάκιο των Τεχνικών Υπηρεσιών, υπό την εποπτεία του αντιδημάρχου Γιάννη Αργυρόπουλου, βρέθηκαν στα σημεία που δέχτηκαν τη μεγαλύτερη καταστροφή, ώστε να γίνει αυτοψία στις ζημιές αλλά και να αποκατασταθούν όσο το δυνατό τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τη θεομηνία.

Γιάννης Αργυρόπουλος: «Άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών»

Αυτοψία στις περιοχές έκανε από το πρωί της Τρίτης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος, ο οποίος δηλώνει: «Από την περιοδεία που έκανα σε διάφορες περιοχές στο παραλιακό μέτωπο του δήμου, διαπίστωσα πλήρως τις μεγάλες ζημιές που έχει προκαλέσει η πρωτοφανής σε σφοδρότητα θαλασσοταραχή. Το αλιευτικό καταφύγιο στη Σκαφιδιά έχει μπαζωθεί από πέτρες, που το προστάτευαν, και απειλείται με ολική καταστροφή. Απαιτείται άμεση παρέμβαση, γι’ αυτό και με εντολή του δημάρχου προχωράμε, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές, στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών. Εκτεταμένες ζημιές διαπιστώθηκαν επίσης στην παραλία του Αγίου Ανδρέα, όπου τα κύματα κατέστρεψαν μάντρες και άλλες υποδομές, στα Καλακέικα, στον Άγιο Ηλία, καθώς και στην περιοχή της Σπιάντζας και της Μούτελης».

Να σημειωθεί ότι ήδη εστάλη άμεσα αίτημα για κήρυξη και των πληγεισών περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κι επίσης να σημειωθεί πως τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνει αναλυτική καταγραφή όλων των ζημιών ώστε να ζητηθεί κι έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης που υπάγεται ήδη ο Δήμος Πύργου από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου. Αξίζει δε να υπενθυμιστεί ότι για το αλιευτικό καταφύγιο της Σκαφιδιάς ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, παρέδωσε σε πρόσφατη συνάντηση του με τον αρμόδιο υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου ολοκληρωμένο φάκελο, επιδιώκοντας  διαδικαστικά να ξεμπλοκάρουν οι εκκρεμότητες και να χρηματοδοτηθεί το έργο. Κάτι που, όπως έχει τονίσει ο κ. Αντωνακόπουλος, το θέμα ήδη βρίσκεται στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, παρά την τεράστια γραφειοκρατία.

Νικ. Τριβιζάς, πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών αλιέων  «Το δίχτυ»

«Να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις

στο λιμανάκι της Σκαφιδιάς»

«Είναι ανάγκη να νομιμοποιηθεί το λιμανάκι και να γίνουν  άμεσες παρεμβάσεις  αποκατάστασης και αναβάθμισης του αλιευτικού καταφυγίου Σκαφιδιάς. Από την πλευρά μας έχουμε κάνει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και αναμένουμε αποτελέσματα, αφού εφόσον συνεχιστεί η κακοκαιρία θα έχουμε σοβαρά προβλήματα. Εάν δεν γίνουν τώρα αναγκαία έργα, το λιμανάκι μέσα σε ένα μήνα δεν θα υπάρχει. Αυτή τη στιγμή  στο χώρο βρίσκονται δέκα και πλέον επαγγελματικά σκάφη, τα οποία όταν θα βελτιωθεί ο καιρός θα πρέπει να φύγουν. Σαν επαγγελματίες βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση και δεν έχουμε άλλα περιθώρια να μένει το έργο σε αυτή την κατάσταση».

Αντώνης Αρβανίτης , πρόεδρος Τ.Κ. Σκαφιδιάς

«Μόνο λόγια ακούω…»

«Είχε πολύ μεγάλο κύμα και μεγάλοι σε ηλικία ψαράδες  δεν έχουν ξαναδεί  αυτό το κακό. Τα νερά κάλυψαν ολόκληρο το μόλο και τον έσπασαν σε 2-3 μεριές, ενώ έχουν  πετάξει τις πέτρες μέσα στο λιμανάκι το οποίο  μπάζει νερό από γύρω-γύρω. Τα σκάφη  κινδυνεύουν άμεσα να καταστραφούν αφού  έχει σηκωθεί η θάλασσα και οι ψαράδες δεν μπορούν να κάνουν δουλειά.   Από την ημέρα που ανέλαβα πρόεδρος ασχολούμαι με τα έργα στο καταφύγιο Σκαφιδιάς, αλλά μόνο λόγια ακούω… Τώρα κάτι έγινε και  στον προϋπολογισμό του δήμου Πύργου κατά το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο,  μπήκε ένα ποσό 100.000 ευρώ για να γίνει μελέτη, προκειμένου  να ξεκινήσει η αδειοδότηση του λιμανιού.  Πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις  διότι το λιμάνι χώθηκε και δεν μπορούν να βγουν οι ψαράδες, οι οποίοι θα πάθουν μεγάλη ζημιά. Τώρα χρειάζεται άμεση παρέμβαση, από κοινού από την περιφέρεια, το δήμο και το  λιμεναρχείο. Πρέπει να το εκβαθύνουν διότι έχουν πέσει τεράστιες ποσότητες από υλικά εντός του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ