Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΣημαντικές αλλαγές στην πυροπροστασία εξήγγειλε από την Ολυμπία ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης...

Σημαντικές αλλαγές στην πυροπροστασία εξήγγειλε από την Ολυμπία ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Πρόληψη, άμεση επέμβαση και καταστολή πυρκαγιών

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν όσο αφορά την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση φαινομένων πυρκαγιών, από τη νέα αντιπυρική περίοδο, όπως επεσήμανε στο πλαίσιο την επίσκεψης του στο ΠΚ Αρχαίας Ολυμπίας ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.  Όπως επεσήμανε ο υπουργός, θα δημιουργηθεί άμεσα ένα κέντρο διαχείρισης  κρίσεων το οποίο θα λαμβάνει όλα τα δεδομένα και θα προχωρά στην κατανομή και οργάνωση των δυνάμεων πυρόσβεσης. Ειδική μνεία έκανε ο κ. Στυλιανίδης και για τα air tractors ενώ από τη νέα αντιπυρική περίοδο, θα περιφρουρούν 16 έως 20 τέτοιου είδους αεροσκάφη.

Ειδικότερα και όσο αφορά την Αρχαία Ολυμπία ο υπουργός τόνισε ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας περιφερειακά μία μεγάλης αντιπυρικής ζώνης η οποία θα προστατεύει την περιοχή, ενώ συζητώντας με τον πρόεδρο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος – και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου- Σωτήρη Παπαηλίου, επεσήμανε ότι σε συνεργασία με το δασαρχείο μπορεί να εκπονηθεί μελέτη δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης. Παράλληλα 3-4 μήνες πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου θα πραγματοποιηθούν καθαρισμοί δασικών εκτάσεων. «Το σημαντικό είναι να κάνουμε τακτικές κινήσεις πρόληψης και πυροπροστασίας πριν την ώρα της κρίσης. Να είμαστε έτοιμοι τη ώρα τη κρίσης. Η κρίση θα έρθει και πιστεύω ότι οι πυρκαγιές δεν θα σταματήσουν ποτέ.  Όταν φτάσει η πυρκαγιά σε 600ο C όπως έγινε στην Βαρυμπόμπη δεν την ελέγχεις. Η ουσία είναι να μην την αφήσεις να φτάσει σε αυτό το ύψος. Γι’ αυτό χρειάζεται η έγκαιρη προειδοποίηση για να τρέξουν είτε τα εναέρια άμεσα ή οι επίγειες δυνάμεις. Αυτό το οποίο λέω, σε όλους τους τόνους, είναι ότι τη φωτιά την σβήνουν οι πυροσβέστες».  Παράλληλα ο Χρ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Ηλεία θα ενισχυθούν  σημειώνοντας «Η περιοχή θα πρέπει να ενισχυθεί. Το να έχω πυροσβέστες σε άλλες περιοχές που θα τους χρειαστώ μία φορά το καλοκαίρι ενώ εδώ θα τους χρειαστώ πέντε φορές,  σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνω μία ανακατανομή με βάση πόσο ευάλωτη είναι η κάθε περιοχή και την συχνότητα που έχω τα φαινόμενα αυτά».

Air surveillance

Μέσα στους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο της έγκαιρης αντιμετώπισης πυρκαγιών θα αναπτυχθεί και ένα νέο project που αφορά το  air surveillance (σ.σ. επιτήρηση από αέρος). Όπως διευκρίνησε ο Χρ. Στυλιανίδης«Πρόκειται για ένα ειδικό αεροπλάνο το οποίο ουσιαστικά θα παρακολουθεί μαζί με τα δορυφορικά συστήματα όλο τον ελλαδικό χώρο για να μπορούμε να γνωρίζουμε κάθε στιγμή, που μπήκε πυρκαγιά, αλλά και ποιος την έβαλε. Θα προχωρήσουμε και σε μη επανδρωμένα drones και οι φωτογραφίσεις θα δίνουν σαφή εικόνα και υλικό προκειμένου να προχωρά έγκαιρα το φαινόμενο της εξιχνίασης  εμπρησμών… Δεν είναι δυνατό να βάλουμε παντού δασοφύλακες.  Βασική μας αποστολή εκτός του να στηρίξουμε το Πυροσβεστικό Σώμα και να τους αναγνωρίζεται αυτό που κάνουν. Στην Αμερική ο πυροσβέστης περπατά στο δρόμο και είναι ήρωας. Στην Ελλάδα δίνει τη ζωή του και ο άλλος είναι σπίτι του και βλέπει τηλεόραση. Το να είσαι μέσα στην πυρκαγιά είναι άλλο πράγμα.  Θα προχωρήσουμε σε τεχνολογική αναβάθμιση να αξιοποιηθεί η σημερινή τεχνολογία για να δώσουμε περισσότερα στην πρόληψη. Δεν είναι πυρηνική φυσική. Όλα θα πρέπει να γίνουν με έναν συστηματικό τρόπο».  

Ενίσχυση με δυνάμεις

Παράλληλα ο Χρ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των πυροσβεστών ενώ θα δημιουργηθεί ξεχωριστό τμήμα δασοπυροσβεστών αποτελούμενο από 500 άτομα. Οι δασοπυροσβέστες αυτοί θα προέρχονται από το ίδιο το πυροσβεστικό Σώμα και θα επιχειρούν σε δασικές πυρκαγιές ανά την Ελλάδα. Τη φετινή αντιπυρική περίοδο ωστόσο και με δεδομένο ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης, πολλές φορές δεν επαρκούν, θα υπάρξει ενίσχυση από το εξωτερικό. Δυνάμεις από τη Ρουμανία, τη Γαλλία αλλά και από άλλες χώρες που συνέδραμαν τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα βρεθούν και πάλι στην Ελλάδα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο προκειμένου να συνδράμουν όταν και όπου θα υπάρξει ανάγκη. « Αυτό το καλοκαίρι και επειδή δεν θα έχουμε 500 δασοπυροσβέστες χρειαζόμαστε ενίσχυση στο προσωπικό. Για να ενισχυθούμε συζητήσαμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτοί που ήρθαν πέρσι συμφωνήσαμε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο να γίνει ένα πρόγραμμα να τους φέρουμε εδώ το καλοκαίρι για Ιούλιο και Αύγουστο. Εμείς θα προσφέρουμε μία μορφή φιλοξενίας και θα αναλάβει τα έξοδα η ευρωπαϊκή επιτροπή. Το ζήτημα είναι να μπορούν να προσφέρουν την κρίσιμη στιγμή και να μην έρθουν μετά από μέρες γιατί το πουλί χάθηκε. Όταν τους έχουμε κοντά μας τους κρίσιμους μήνες θα είναι standby» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Α. Αγγελίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ