Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΕπιστολή Ν. Δημάκη προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και...

Επιστολή Ν. Δημάκη προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής: Ανταποδοτικά οφέλη από το Αεροδρόμιο 117 Π.Μ. Ανδραβίδας

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κύριε Γκιουλέκα,

Είναι για μένα, ιδιαίτερη χαρά και τιμή να επικοινωνώ μαζί σας. Ονομάζομαι ΔΗΜΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, είμαι μόνιμος κάτοικος ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ Ν. Ηλείας και επικοινωνώ μαζί σας, στα πλαίσια της έντονης δραστηριότητάς μου, ως ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. Σκοπός της επικοινωνίας, είναι η επιθυμία μου να τεθεί ως θέμα συζήτησης στην Επιτροπής σας, και βεβαίως στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού έργου και των αρμοδιοτήτων που αυτή έχει, το αίτημά μου για απόδοση ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΟΦΕΛΩΝ από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προς την τοπική κοινωνία της Ανδραβίδας, λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλεί η λειτουργία του πολεμικού αεροδρομίου της 117ΠΜ Ανδραβίδας, στο φυσικό αλλά και ανθρωπογενές περιβάλλον της Ανδραβίδας και κυρίως στην υγεία των 4.050 μονίμων κατοίκων αυτής, μετά από 60 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας του, σε απόσταση αναπνοής (μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τον αστικό ιστό).

Πρέπει να σας ενημερώσω επίσης, ότι έχω αποστείλει επιστολή προς τον αξιότιμο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, η οποία έχει λάβει Αριθμό Πρωτοκόλλου 246174α/16-8-21, με κείμενο που τεκμηριώνει επαρκώς μια τέτοια αξίωση και αναμένω σχετική απάντηση. Επίσης αξίζει να γνωρίζετε, ότι για το εν λόγω ζήτημα, έχουν ενημερωθεί με αντίστοιχες επιστολές μου, οι πέντε Βουλευτές του Ν. Ηλείας, ομάδα Ελλήνων Ευρωβουλευτών και κυρίως ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κύριος Μεϊμαράκης, ο οποίος βλέπει το θέμα, θετικότατα από την πρώτη στιγμή (είναι σημαντικό γιατί υπήρξε Υπουργός Άμυνας και έχει σχετική αντίληψη και άποψη), και τα Κόμματα της Ελληνικής Βουλής (Μέρα25, Ελληνική Λύση και ΚΚΕ). Επίσης, την επιστολή μου δημοσίευσε η εγκυρότατη εφημερίδα Κυριακάτικη Δημοκρατία στην σελίδα 35, την Κυριακή 24 Οκτωβρίου. Με δεδομένο λοιπόν ότι η επιτροπή σας, ορίζεται αρμόδια επί θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σας καλώ να αναζητηθούν οι δυνατότητες και οι διαδικασίες, μέσω των οποίων, το κατά γενική ομολογία δίκαιο αίτημά μου, μπορέσει να υλοποιηθεί. Στο σημείο αυτό, αξίζει για πρώτη φορά να γίνω εξαιρετικά συγκεκριμένος και να διευκρινίσω τι ακριβώς εννοώ με την φράση ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ. Δεν εννοώ απαραίτητα, να μας δοθούν χρήματα. Άλλωστε είναι δύσκολες εποχές για τέτοιου είδους αξιώσεις, παρότι ίσως δεν θα ήταν ανέφικτο να συμβεί κάτι τέτοιο, λόγω των τεραστίων κονδυλίων που το Υπουργείο αυτό διαχειρίζεται. Αυτό που ακριβώς εννοώ και κυρίως έχει ανάγκη η κοινωνία της Ανδραβίδας, είναι Η ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ από την πλευρά των εμπειρότατων και πλήρως επανδρωμένων Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που να αφορούν τις ανάγκες της Ανδραβίδας, όπως αυτές αρχικά θα μελετηθούν, θα καταγραφούν και θα προταθούν από ειδικούς μελετητές, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Τοπική κοινωνία, Δήμος κλπ), ώστε στην συνέχεια αυτές, ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΡΓΩΝ, που άλλωστε πάντα είναι σε εξέλιξη (Δήμου, Περιφέρειας, Ευρωπαϊκά κλπ)με στόχο την υλοποίησή τους.

Έχω την πεποίθηση, ότι η πρότασή μου είναι αφενός η προσφορότερη για την Ανδραβίδα (γιατί, για να αλλάξει μορφή η Ανδραβίδα που είναι και το ζητούμενο, χρειάζεται έργα και έργα χωρίς μελέτες δεν γίνονται, αλλά οι μελέτες κοστίζουν αρκετά)και αφετέρου είναι η πλέον “ανώδυνη” για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μιας και με τον τρόπο αυτόν, δεν θα υποστεί σχεδόν καμία οικονομική επιβάρυνση. Στο σημείο αυτό, νιώθω την ανάγκη να κάνω ξεκάθαρο και σαφές, το γεγονός ότι όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι Ανδραβίδας, έχουμε μάθει να συμβιώνουμε με το Αεροδρόμιό μας, το θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας, όμως, μετά από εξήντα ολόκληρα χρόνια αρμονικότατης συμβίωσης, είναι λογικότατο και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν προκύψει τα τελευταία αρκετά χρόνια, βασισμένα στην εξέλιξη της επιστήμης, να αξιώνουμε μια νέα σχέση, που θα εδράζεται στον απόλυτο σεβασμό από την πλευρά της ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, προς την υγεία των μονίμων κατοίκων της Ανδραβίδας, στην αναγνώριση της φιλοξενίας και δοτικότητας, που αυτή έχει επιδείξει τόσα χρόνια, και σεβόμενη την Εθνικής σημασίας αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι αναγκαίο να επισημάνω όμως, ότι στο όνομα των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν είναι δυνατόν συστηματικά και διαχρονικά, να υποβαθμίζεται η υγεία των μονίμων κατοίκων της περιοχής που φιλοξενεί το συγκεκριμένο Αεροδρόμιο, να αδικείται κατάφορα με τον τρόπο αυτόν, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από ανταποδοτικά οφέλη. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η Πολιτεία το 1954 με το ΦΕΚ 175(30/8/1954), ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ 5.120 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και με τον τρόπο αυτόν, άλλαξε σημαντικότατα, επί τα χείρω, την οικονομία της Ανδραβίδας. Εδώ αξίζει να σημειώσετε, ότι από τότε, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ, ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΜΟΡΦΗ. Στα  πλαίσια της αρχής της αμοιβαιότητας λοιπόν, και της ΗΘΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ που απορρέει από αυτήν, θα πρέπει πλέον και η Πολιτεία να αναλογιστεί τις ευθύνες της, έναντι της τοπικής κοινωνίας, μετά από τόσα χρόνια αδιαφορίας και αμέλειας και να αποδώσει στην τοπική κοινωνία, αυτά που της αναλογούν και βεβαίως αυτά, που επί τόσες δεκαετίες δεν της έχει, ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε σας, λόγω της περίπου 20ετούς κοινοβουλευτικής σας θητείας, καθώς και σαν πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών. Από τα ανωτέρω λοιπόν, προκύπτει ως αναμφίβολο το γεγονός, ότι είστε άνθρωπος με τεράστια πολιτική και κοινωνική γνώση και εμπειρία, και επειδή έχετε θητεύσει και επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, προφανέστατα είστε σε θέση να γνωρίζετε και να αφουγκράζεστε τις ανάγκες και τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών. Κάτω από αυτό το οπτικό πρίσμα λοιπόν, και θεωρώντας δεδομένη την ιδιαίτερη ευαισθησία, τόσο την δική σας, όσο όμως και των υπόλοιπων 58 αξιότιμων μελών της επιτροπής πάνω στα θέματα αυτά, είμαι πεπεισμένος ότι θα πράξετε τα δέοντα και για τον λόγο αυτόν, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, από καρδιάς.

Παραμένω με μεγάλη μου ευχαρίστηση στην διάθεσή σας, για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνηση ή χρήσιμη πληροφορία.

Με βαθύτατη εκτίμηση.

ΔΗΜΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ