Σύσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλου με τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας: Σημαντική αύξηση του πληθυσμού κουνουπιών

   Την διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται ζήτημα απειλής της Δημόσιας Υγείας από τον αυξημένο πληθυσμό κουνουπιών, που το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σε διάφορες περιοχές της Ηλείας, έλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, από την Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε Ηλείας Πηνελόπη Σουδενιώτη και την Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου Αναστασία Παπίρη, κατά την διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021, στο Διοικητήριο της Π.Ε Ηλείας.

  Αφορμή για την εν λόγω σύσκεψη αποτέλεσε η αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών, η οποία εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές  αγροτικού και περιαστικού χαρακτήρα, με μεικτή χρήση γης (με καλλιέργειες και  σταβλικές εγκαταστάσεις), δημιουργώντας όχληση. Όπως τονίστηκε, πρόκειται για ένα «εκτός εποχής» φαινόμενο, το οποίο οφείλεται στις εξαιρετικά έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα, σε συνδυασμό με την απότομη μεταβολή του καιρού -που ακολούθησε- με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Συνθήκες που ευνόησαν την αύξηση και εξάπλωση των κουνουπιών.

   Παράλληλα, όπως σημειώθηκε, η παρουσία του αυξημένου πληθυσμού κουνουπιών, όχι μόνο στην Ηλεία αλλά και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες, σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με αστοχία του τριετούς προγράμματος «Ολοκληρωμένη διαχείριση και καταπολέμηση πληθυσμού κωνωποειδών στην ΠΔΕ για τα έτη 2019-2021» που εκπόνησε και υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ειδικότερα, μέχρι και σήμερα, στην Π.Ε Ηλείας, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 30.000 έλεγχοι – δειγματοληψίες προνυμφών στο σύνολο των εστιών και πραγματοποιήθηκαν ψεκαστικές παρεμβάσεις σε περί τα 16.000 στρέμματα με την πλειοψηφία τους – το 80% – από αέρος  με  ψεκαστικά ελικόπτερα και drones.

   Για το εν λόγω φαινόμενο, εκπρόσωποι της εργολήπτριας εταιρείας, κατόπιν παρέμβασης της αρμόδιας Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε Ηλείας, μετά από ενημέρωση – επισημάνσεις πολιτών, πραγματοποίησαν αυτοψία σε περιοχές που παρατηρείται το φαινόμενο. Πρόκειται για κουνούπια του γένους «Aedes spp», τα οποία δεν αποτελούν διαβιβαστές  ασθενειών σε ανθρώπους και σε ζώα, συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος για την δημοσία υγεία.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ