Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΜετά από σφοδρές αντιδράσεις στα Καλάβρυτα: «Συγνώμη λάθος» από την Περιφέρεια για...

Μετά από σφοδρές αντιδράσεις στα Καλάβρυτα: «Συγνώμη λάθος» από την Περιφέρεια για το Επετειακό Λεύκωμα του 1821

Μετά από σφοδρές αντιδράσεις στα Καλάβρυτα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποφάσισε να αποσύρει το Επετειακό Λεύκωμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που είχε εκδοθεί για λογαριασμό της. Ένα λεύκωμα που για να τυπωθεί κόστισε 35.000 ευρώ!

Το λεύκωμα 240 σελίδων έχει τίτλο “ΜΝΗΜΕΣ 1821 ΔYTIKH ΕΛΛΑΔA: H ΓΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ” σε κείμενα του ιστορικού Νίκου Τόμπρου. Αυτό που είναι άμεσα αντιληπτό είναι ότι απουσιάζει παντελώς το ΛΑΒΑΡΟ της Αγίας Λαύρας, ακόμα και οι αναφορές στα γεγονότα των Καλαβρύτων, που έδωσαν την έναρξη της Επανάστασης σε δύο μονόστηλα κάνοντας λόγο για τέλεση δοξολογίας από τον Γερμανό και όχι ορκωμοσία των αγωνιστών.

Για το λόγο αυτό ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Φίλιας άκουσε τις σχετικές ενστάσεις, στο Δημοτικό Συμβούλιο των Καλαβρύτων. Μάλιστα, για αυτόν το λόγο ακυρώθηκε την περασμένη Πέμπτη σχετική εκδήλωση όπου θα παρουσιαζόταν το λεύκωμα.

Η σχετική ενημέρωση από την Περιφέρεια, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο κ. Φίλιας συμμετείχε το απόγευμα της Τρίτης 19 Οκτωβρίου 2021 στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων, στο οποίο συζητήθηκαν οι ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά με αναφορές που εμπεριέχονται στο προς έκδοση λεύκωμα «Μνήμες 1821 – Δυτική Ελλάδα: Η γη της φλόγας», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το συγκεκριμένο λεύκωμα εξετάστηκε από γνωμοδοτική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν επτά έγκριτοι επιστήμονες.

Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε πρόθεση αδικίας ή υποβάθμισης του ρόλου και της σημασίας των Καλαβρύτων ως τόπου από τον οποίο ξεκίνησε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα από το γεγονός πως η περιοχή των Καλαβρύτων αποτελεί επίκεντρο της διεξαγωγής εμβληματικών δράσεων και εκδηλώσεων όπως, για παράδειγμα, η μεγάλη συναυλία «Ύμνος Εις την Ελευθερία», η χρηματοδότηση του ιστορικού λευκώματος και του αναμνηστικού μεταλλίου του Δήμου Καλαβρύτων ή ότι επιλέχθηκε ως μόνιμη έδρα της ψηφιακής έκθεσης για το 1821, η οποία περιοδεύει σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Ωστόσο, ο κ. Φίλιας, αφού άκουσε τις απόψεις και τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το λεύκωμα και υπογραμμίζοντας ότι αυτό που προέχει πάνω απ’ όλα είναι η διαφύλαξη της έως σήμερα σύμπνοιας, αποφάσισε να αναστείλει την επίσημη έκδοση και κυκλοφορία του λευκώματος προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για τις τροποποιήσεις που υποδείχθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων.

Κατόπιν τούτων ο κ. Φίλιας υπογραμμίζει τα εξής:

«Αναβάλλουμε την προγραμματισμένη για, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, επίσημη παρουσίαση του Λευκώματος στην Αχαΐα Κλάους προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές και να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά αλλά και αμφιβολία ότι η προσπάθεια, μόνο σκοπό έχει να αναδείξει την ιστορία του τόπου, με τον τρόπο που του αξίζει. Τα Καλάβρυτα αποτελούν την κοιτίδα της λευτεριάς μας και αυτό κι εγώ, ως περήφανος Καλαβρυτινός, οφείλω να το διαφυλάξω».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ