Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤμήμα Μουσειολογίας Πύργου: Το πιο «ζωντανό» κύτταρο της πόλης

Τμήμα Μουσειολογίας Πύργου: Το πιο «ζωντανό» κύτταρο της πόλης

Πάνω από 250 φοιτητές παρακολουθούν καθημερινά τα μαθήματά τους, αλλά για το υπ. Παιδείας του Τμήμα είναι «τελειωμένο»

Ανάγκη συστράτευσης όλων των φορέων για την στήριξη του Τμήματος

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Πρώτη εβδομάδα λειτουργιάς για το νέο ακαδημαϊκό έτος ήταν αυτή που τελειώνει για το Τμήμα Μουσειολογίας Πύργου. Ένα Τμήμα που για το υπουργείο Παιδείας καταργείται σε έναν χρόνο, αλλά η πραγματικότητα φανερώνει ένα Τμήμα ζωντανό, με πάνω από 250 φοιτητές να παρακολουθούν τα μαθήματα, παρότι δεν υπήρξαν νέοι εισακτέοι, καθώς τα Τμήματα της Ηλείας δεν υπήρχαν στο τελευταίο μηχανογραφικό.

Η κοινωνία του Πύργου, μετά από δύο χρονιές μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης, είδε ξανά την πόλη να γεμίζει με φοιτητές. Φοιτητές που αποφάσισαν να ξεκινήσουν και πάλι την ζωή τους στον Πύργο. Και η αλήθεια είναι πως το ενδιαφέρον της κοινωνίας για το Τμήμα είναι πλέον αυξημένο, σε σχέση με το παρελθόν που η παρουσία της Ηλείας στον ακαδημαϊκό χάρτη θεωρούταν δεδομένη. Το τηλέφωνο του Προέδρου του Τμήματος κ. Γιώργου Παναγιωτόπουλου βομβαρδίζεται καθημερινά από τηλεφωνήματα απλών πολιτών που ζητούν να μάθουν με ποιον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν…

Ο ίδιος ο Πρόεδρος και καθηγητής του Τμήματος από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχε τονίσει την επιτακτική ανάγκη συστράτευσης των τοπικών φορέων για να διατηρηθεί το Τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο και να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του. Είχε αποστείλει σχετική επιτολή προς τον Δήμαρχο Πύργου, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας με την οποία ζητούσε κοινή συνάντηση των φορέων για το θέμα. Καμία συνάντηση δεν έγινε… Ακόμα και την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της Μουσειολογίας κανείς από τους φορείς δεν επισκέφθηκε το Τμήμα… Χθες, λόγω της κακοκαιρίας υπήρξε πρόβλημα με νερό στις αίθουσες. Ο Πρόεδρος του Τμήματος αναγκάστε να επικοινωνήσει με τις τεχνικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά κανείς δεν ήρθε…

Ενισχυμένο διδακτικό προσωπικό

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, αυτή την ακαδημαϊκή σεζόν, το Τμήμα εμφανίζεται ενισχυμένο στο διδακτικό προσωπικό. «Μετά από δύο χρόνια καθυστέρησης, το υπ. Παιδείας μετέταξε δύο καθηγητές ΕΔΙΠ, που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα. Έχουμε επίσης καλύψει μεγάλο μέρος του προγράμματος με συμβασιούχους καθηγητές ύστερα από προκηρύξεις. Ελπίζω πως δεν θα έχουμε πρόβλημα κάλυψης διδακτικών υποχρεώσεων, καθώς για εμένα είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί με επιτυχία το ακαδημαϊκό έτος που ξεκίνησε και από εκεί και πέρα μετά τις 31/8/2022 ας αποφασίσει η Πολιτεία να κάνει ότι θέλει το Τμήμα», τονίζει στην «ΠΡΩΤΗ» ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

«Στη γραμματειακή υποστήριξη υπάρχει ο γνωστός κ. Δημάκης, ένας πραγματικός ήρωας που δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες ήρθε με μετάταξη, στο πλαίσιο της κινητικότητας, υπάλληλος από άλλο φορέα, κάτι που με εξέπληξε θετικά. Έχουμε δηλαδή πλέον μια νέα διοικητική υπάλληλο. Αυτός όμως δεν σημαίνει πως δεν έχουμε ανάγκες», αναφέρει ο Πρόεδρος του Τμήματος.

Σε ερώτησή μας για την υπόσχεση του Δήμου Πύργου να δώσει προσωπικό, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε ως εξής: «Αυτό το είχα διαβάσει στην εφημερίδα και δεν ξέρω τίποτε άλλο…».

«Ας ρωτήσουν οι φορείς το υπ. Παιδείας»

Σε ότι αφορά την λειτουργία και το μέλλον του Τμήματος, ο Πρόεδρος της Μουσειολογίας δηλώνει: «Για να λειτουργήσει ολοκληρωμένα το Τμήμα χρειάζεται μόνιμα μέλη ΔΕΠ. Ή καλύτερα χρειαζόταν, γιατί τώρα δεν ξέρω αυτοί που έχουν την ευθύνη τι έχουν κατά νου… Αυτό που γνωρίζω είναι πως βρίσκεται σε διαδικασία υπογραφής ένα Προεδρικό Διάταγμα για κατάργηση, συγχώνευση, μετακίνηση του Τμήματος που έχει δει το φως της δημοσιότητας. Σε κάθε περίπτωση το Τμήμα χρειάζεται μέλη ΔΕΠ. Ήδη από τα μέσα Ιουνίου υπάρχουν στο υπουργείο Παιδείας -και απορώ γιατί δεν έχει βγει ακόμα η προκήρυξη στον αέρα- δύο πιστώσεις για δύο μόνιμα μέλη ΔΕΠ στην  βαθμίδα του επίκουρου. Κανονικά θα έπρεπε να είχαν προκηρυχθεί ήδη οι θέσεις. Αλλά αυτό δεν περνά από το χέρι μου, ας ρωτήσουν οι φορείς το υπ. Παιδείας».

«Φοιτητές που ήρθαν μετά από δύο χρόνια στον Πύργο»

Τέλος, ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος μιλά με ενθουσιασμό για τους φοιτητές του Τμήματος: «Οι φοιτητές θέλουν να κάνουν το μάθημά τους και είναι εδώ, παρούσες και παρόντες. Και είναι πολύ σημαντική η ωριμότητα που χαρακτηρίζει η νέα γενιά, κάπως τηρούν στο ακέραιο τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ παράλληλα το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πολύ υψηλό, ξεπερνά το 70%. Οι φοιτητές θέλουν τις συνθήκες που οφείλει να τους παρέχει η Πολιτεία. Θέλουν την βιβλιοθήκη τους, θέλουν τα εποπτικά τους μέσα, τις αίθουσες, τον ζεστό χώρο, τους καθηγητές τους. Και όπως είδατε δεν είναι οι… 30 φοιτητές που έλεγαν… Το λέω εμφατικά αυτό. Το λέω για την κοινωνία. Είναι φοιτητές που ήρθαν μετά από δύο χρόνια εδώ στον Πύργο. Ξεκίνησαν την ζωή τους εδώ».

Από την Αγγλία στον Πύργο

Ο Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης είναι νέος καθηγητής και θα διδάξει και τα δύο εξάμηνα στο Τμήμα. «Επικοινωνία, Πολιτισμός, Branding, Πολιτιστική Παραγωγή και Κατανάλωση», ο τίτλος των μαθημάτων. Ήρθε με σύμβαση ύστερα από προηγούμενη εργασιακή εμπειρία στην Αγγλία.

Ρωτήσαμε αρχικά τον κ. Θεοδωρίδη εάν βλέπει ένα Τμήμα που «αργοσβήνει».  «Ίσα-ίσα το ακριβώς αντίθετο. Φαίνεται ήδη από την πρώτη δική μου ημέρα να έχει έντονο φοιτητικό στοιχείο, με πολλά παιδιά και με πολύ μεγάλη θέληση να βρεθούν στο αμφιθέατρο. Το μόνο πρόβλημα που εντοπίζω είναι η ανασφάλεια στην οποία βρίσκονται και για τα δικά τους δικαιώματα και για τα εργασιακά τους δικαιώματά στο μέλλον, ενώ σαφώς υπάρχει και αβεβαιότητα για το μέλλον του Τμήματος», απάντησε ο κ. Θεοδωρίδης.

«Τμήμα καινοτομίας στην Ελλάδα σήμερα»

Σε ότι αφορά την σύγκριση με την προηγούμενη εμπειρία του στην Αγγλία σε σχέση με τη Μουσειολογία, ο νέος καθηγητής του Τμήματος, τόνισε:  «Ήταν μια ευκαιρία και για μένα να επιστρέψω στην Ελλάδα ως νέος επιστήμονας. Το Τμήμα Μουσειολογίας είναι ένα Τμήμα που δίνει τέτοιες ευκαιρίες σε νέους και νέες καθηγητές, κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο και στην ανάσχεση του brain drain το οποίο συζητείται έντονα τον τελευταίο καιρό.

Στην Βρετανία υπάρχουν ελάχιστα αντίστοιχα Τμήματα. Υπάρχουν σπουδές και προγράμματα που βρίσκονται πάνω στην αιχμή της γνώσης και του πολιτισμού και ίσα-ίσα αυξάνεται ιδιαίτερα η ζήτηση στην Βρετανία σε τέτοια Τμήματα. Άρα μιλάμε για ένα Τμήμα καινοτομίας στην Ελλάδα σήμερα. Επειδή έχω βρεθεί και σε άλλα Πανεπιστήμια και σαν φοιτητές και σαν καθηγητές, οι εγκαταστάσεις εδώ ξεχωρίζουν και έχουν και την ποιότητα και την καθαριότητα που απαιτείται. Το κτίριο είναι πολύ όμορφο και φωτεινό».

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Γιώργος Παναγιωτόπουλος με τον νέο καθηγητή της Μουσειολογίας Κωνσταντίνο Θεοδωρίδη.

Ο νέος καθηγητής της Μουσειολογίας μετά από εργασιακή εμπειρία στην Αγγλία επέλεξε το Τμήμα του Πύργου για να διδάξει. «Μιλάμε για ένα Τμήμα καινοτομίας στην Ελλάδα σήμερα», τονίζει στην «ΠΡΩΤΗ».
Ο «ηρωικός» κ. Δημάκης στη γραμματειακή υποστήριξη ελέγχει τα πιστοποιητικά των φοιτητών όπως απαιτείται για την είσοδο, λόγω προστασίας από τον covid.

Δήμαρχος Πύργου για το Τμήμα Μουσειολογίας

«Δεν  παραιτούμαστε, οι εξουσίες αλλάζουν…»

«Εμείς ήδη κάναμε προγραμματική με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας να καλύψουμε δύο διοικητικούς υπαλλήλους στη γραμματεία. Επιμένουμε, κάνουμε ενέργειες παντού ότι πρέπει να επανέλθει η Μουσειολογία στον Πύργο, να πάρει φοιτητές στο πρώτο έτος. Δεν  παραιτούμαστε, οι εξουσίες αλλάζουν δεν είναι κάτι το θέσφατο στη χώρα. Ας το έχουν υπόψη τους κάποιοι. Παραμένουμε πιέζουμε και θα κριθούν όλοι εκ του αποτελέσματος από τη βοήθεια που θα δώσουν σε αυτόν τον τομέα. Αυτοί έκλεισαν μόνο τον Πύργο και άφησαν την υπόλοιπη Ελλάδα για να τα κλείσουν λόγω απουσίας μαθητών. Εμάς αν μας άφηναν, όπως βλέπετε το τμήμα έχει ζήτηση, θα λειτουργούσαμε πρίμα, αλλά ήθελαν να δώσουν εξετάσεις στους ιδιοκτήτες των κολλεγίων. Προφανώς θέλουν να κάνουν αγορά στο χώρο της εκπαίδευσης με ιδιοκτήτες κολλεγίων και έπρεπε να δείξουν ότι κλείνουν τμήματα οι ίδιοι με πολιτική τους πρωτοβουλία. Όχι ότι τα κλείνει  η χαμηλή ζήτηση, αλλά τα κλείνουν αυτοί για να δείξουν συνέπεια στη συμφωνία που έχουν κάνει… Δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τη Μουσειολογία αυτοί, που υπάρχει σε πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο ως ειδικότητα, απλά ο Πύργος  ήταν ο αδύναμος κρίκος πολιτικά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ