Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΤο δασαρχείο Πύργου εκπόνησε τη μελέτη για τους δήμους Πύργου και Αρχαίας...

Το δασαρχείο Πύργου εκπόνησε τη μελέτη για τους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας: Εντός του Οκτωβρίου τα πρώτα αντιδιαβρωτικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές

* Ο προϋπολογισμός της μελέτης αποκατάστασης είναι 4.318.082,36 ευρώ

Εντός του Οκτωβρίου ξεκινούν τα ορεινά αντιδιαβρωτικά έργα και τα έργα αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου. Η μελέτη ολοκληρώθηκε από το δασαρχείο Πύργου και υποβλήθηκε χθες στην Διεύθυνση Δασών, ενώ την Δευτέρα θα κατατεθεί στην Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών για τελική έγκριση.

Όπως επεσήμανε ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας «Αναπροσαρμόστηκε μετά από αναλυτική επιμέτρηση όλων των καμένων περιοχών, το κόστος. Ο προϋπολογισμός της μελέτης είναι 4.318.082,36 ευρώ. Αφόρα έργα αντιδιαβρωτικά και συγκεκριμένα κλαδοδέματα, κορμοδέματα και κορμοφράγματα και βέβαια για την περιοχή της Νεμούτας,  έχουμε ανάντι των καταρρακτών, μεταλλικά φράγματα διαλογής και συγκράτησης φερτών υλικών. Είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την άμεση υλοποίηση της μελέτης και πιστεύουμε ότι εντός της εβδομάδας θα έχουμε τη δυνατότητα να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε αυτά τα έργα. Λόγω του κατεπείγοντος έχουμε ήδη εκχωρήσει στην περιοχή σε 18 τομείς προκειμένου να μπορέσουμε να δουλεύουμε και τους 18 τομείς, δηλαδή να έχουμε 18 ξεχωριστά εργοτάξια. Τα εργοτάξια αυτά θα αναπτυχθούν από το δασαρχείο Πύργου και θα δοθούν κυρίως σε δασικούς συνεταιρισμούς, που ασχολούνται και έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Πρόκειται για συνεταιρισμούς της κεντρικής και βόρειας Ελλάδα και έχουν ζητήσει να είναι ανάδοχοι στα έργα αυτά. Στα μέσα του μήνα πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε όλα τα έργα». Όπως επεσήμανε ο Δασάρχης Πύργου οι βροχοπτώσεις στις πυρόπληκτες περιοχές ήταν ιδιαίτερα σημαντικές: « Οι χθεσινές και χθεσινοβραδινές βροχές ήταν πολύ σημαντικές για εμάς καθώς απομακρύνεται το στρώμα της στάχτης που εμπόδιζε τη διήθηση του νερού στο έδαφος και βοηθούσε στη διάβρωση. Πιστεύουμε ότι από δω και πέρα θα αναπτυχθεί ευκολότερα η φυσική αναγέννηση που έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται και το νερό θα διηθείται στα βαθύτερα στρώματα. Δεν έχουμε απομακρύνει τα καμένα προκειμένου και αυτά να μπορούν να βοηθήσουν στη συγκράτηση και τη μείωση της ραγδαιότητας των βρόχινων υδάτων».

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν από τις ποιο «ευαίσθητες» περιοχές, όπως τόνισε ο Π. Λάττας ενώ η ολοκλήρωση των έργων απαιτεί αρκετό χρόνο «Αρχικά θα ξεκινήσουμε στα σημεία που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα προκειμένου να μπορέσουμε να τα έχουμε καλύψει μέσα στο Νοέμβρη. Προτεραιότητες μας είναι στο δήμο Πύργου το Λαμπέτι και το Κολύρι και στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας είναι η Νεμούτα, το Πελόπιο και ο Πλάτανος αλλά και η περιοχή του Λάλα. Παράλληλα όμως θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες περιοχές. Θα φροντίσουμε να προχωράνε όλες οι περιοχές. Αυτό το οποίο περιμένουμε, είναι η εντολή χρηματοδότηση από το υπουργείο προκειμένου να μπορέσουμε και εμείς να προχωρήσουμε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Δασάρχης, ενώ συμπλήρωσε ότι εντός του Οκτωβρίου στην Ηλεία θα φτάσει μία ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων από τη δασική υπηρεσία Αμερικής, η οποία είχε βρεθεί ξανά στην Ηλεία μετά τις φωτιές του 2007.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ