Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤι επισημαίνουν μιλώντας στην «Πρώτη» οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το ηλειακό...

Τι επισημαίνουν μιλώντας στην «Πρώτη» οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το ηλειακό επιχειρείν: Αναγκαιότητα η δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου

Της Άννας Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

Η δημιουργία αλλά και η ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων στην Ηλεία αναμένεται να ενισχύσει ουσιαστικά το ηλειακό επιχειρείν προσελκύοντας ακόμα και επιχειρήσεις από όμορους Νομούς ακόμα και από άλλες χώρες. Ήδη κατά το παρελθόν υπήρξε ενδιαφέρον επενδύσεων το οποίο ωστόσο «πάγωσε» καθώς οι υποψήφιοι επενδυτές ήρθαν αντιμέτωποι με μία σειρά από προβλήματα… τα οποία και απέτρεψαν τις εν λόγω επενδύσεις. Για την ανάγκη ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων μίλησαν στην «Πρώτη» οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλο το ηλειακό επιχειρείν.

Αντώνης Παρασκευόπουλος –Β αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας

«Το θέμα των επιχειρηματικών πάρκων ήταν κάτι το οποίο έχουμε ξεκινήσει εδώ και χρόνια και πιστεύω  ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθούν ένα ίσως και δύο βιοτεχνικά πάρκα, καθώς θα δοθεί ώθηση στην περιοχή. Μέσα στους χώρους αυτούς, οι άδειες λειτουργίας είναι πιο εύκολες και συντονισμένες, περισσότερο ομαδοποιημένες. Μέσα σε αυτά γίνεται ευκολότερη μία επένδυση από ότι να είναι μεμονωμένη εκτός του πάρκου, κυρίως από θέμα αδειοδότησης. Παράλληλα είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον που θέλει να επενδύσει, είτε θέλει να μπει σε μία τέτοια δραστηριότητα να το πράξει. Αυτό το βλέπουμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, ακόμα και στην Βουλγαρία, όπου υπάρχει μία συντονισμένη προσπάθεια μέσα στα βιοτεχνικά πάρκα έτσι ώστε να είναι πιο εύκολα από ότι έξω σε περιοχές μη βατές. Υπάρχουν οι ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, αλλά και μία σειρά από ζητήματα που μπορεί να μην είναι εύκολο για έναν επενδυτή να επενδύσει. Υπάρχουν χώροι που δεν βοηθά μία επιχείρηση να προχωρήσει σε αδειοδότηση, είτε λόγω υγειονομικού ενδιαφέροντος, είτε μία απλή άδεια λειτουργίας, είτε ως προς την πυρασφάλεια, καθώς όλα αυτά που είναι ομαδοποιημένα υπάρχουν μέσα. Το βασικότερο είναι ότι τα πάρκα αυτά μπορούν να γίνουν σε μία περιοχή που διευκολύνουν την πρόσβαση και από άλλους Νομού και από άλλες περιοχές ή χώρες να είναι μέσα. Σαν επιμελητήριο είχαμε καταθέσει προτάσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και σαφώς υπάρχουν πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να μπουν μέσα».

Ηλίας Ξανθούλης – πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

«Η δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου είναι προς την θετική κατεύθυνση. Είναι κάτι το οποίο προσπαθούμε εδώ και 11 χρόνια που είμαι και στο επιμελητήριο. Ευτυχώς τώρα φαίνεται ότι μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Έχουμε βέβαια αρκετό δρόμο αλλά τουλάχιστον βλέπουμε ότι μπαίνει το πρώτο λιθαράκι που και αυτό είναι κάτι. Τόσο ο εμπορικός σύλλογος όσο και το επιμελητήριο θα συμμετέχουν στην διαβούλευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Θεωρούμε ότι η διαβούλευση αποτελεί το Α και το Ω για να δούμε που βολεύει. Εμείς και σαν Εμπορικός Σύλλογος και σαν Επιμελητήριο πιστεύουμε ότι τα επιχειρηματικά πάρκα τα οποία χρειάζεται ο νομός είναι δύο και όχι ένα. Ένα στην Βόρεια Ηλεία και ένα στην Νότια Ηλεία για να αποκτήσει και η Νότια Ηλεία ταυτότητα όπως η Βόρεια. Ο Νομός είναι ουσιαστικά χωρισμένος στα δύο. Από το Πύργο και κάτω είναι λιγότερα ανεπτυγμένος από την Βόρεια Ηλεία που σαφώς έχει πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη. Το επιχειρηματικό πάρκο σε συνδυασμό και με το δρόμο θα προσφέρει ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή πολλοί είναι οι επιχειρηματίες που έχουν προσπαθήσει να επενδύσουν αλλά είναι στο έλεος του κάθε ενός που θα πάει να κτίσει από δίπλα κλείνοντας την επένδυση ανά πάσα στιγμή. Πάει ο άλλος να φτιάξει ένα ελαιοτριβείο που είναι το πιο απλό έρχεται ο άλλος κτίζει ένα σπίτι από δίπλα και ουσιαστικά σε κλείνει και εσύ έχεις ξοδέψει εκατομμύρια. Επίσης αυτό το οποίο θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε είναι το τι επιχειρηματικό πάρκο θέλουμε. Πιστεύω ότι είναι μία καλή αρχή».

Νίκος Σαψάλης-  πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας

«Θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση προκειμένου να δούμε από κοινού ποια θα είναι η ενδεδειγμένη λύση  και να μην αποκλείσουμε περιοχές και πόλεις. Εάν θέλουμε ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την Ηλεία θα πρέπει να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την Ηλεία και όχι άλλες περιοχές να επωφελούνται και άλλες περιοχές να καταστρέφονται. Η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων θα ήταν προς όφελος της κοινωνίας και την προσέλκυση ακόμα και νέων επενδύσεων».

Γιάννης Γυφτοχρήστος –πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Γαστούνης

«Η ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου θεωρώ ότι θα στηρίξει ουσιαστικά την επιχειρηματικότητα της Ηλείας μειώνοντας και τις όποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις μπορεί να υπήρξαν από την εγκατάσταση σε διαφορετικούς χώρους αυτών των επιχειρήσεων. Θεωρούμε λοιπόν ότι η δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου θα ήταν ευχής έργο να συμβεί, και για το περιβάλλον αλλά και για τους επιχειρηματίες της Ηλείας.  Θεωρούμε ότι το παλιό εργοστάσιο Αστερής είναι ίσως ο ιδανικός χώρος ανάπτυξης του πάρκου καθώς υπάρχει κοντά το λιμάνι, το αεροδρόμιο και συνδυάζονται οι μεταφορές και πιστεύω ότι πλεονεκτεί έναντι άλλων. Σαφώς και αναμένουμε από πλευρά της περιφέρειας την παρουσίαση του όλου φακέλου που αφορά τα επιχειρηματικά πάρκα και εννοείται ότι θα συμμετέχουμε ενεργά και στην διαβούλευση η οποία θα γίνει».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ