Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπλήρωτοι ξανά οι εργαζόμενοι του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού: Στο ίδιο έργο θεατές…

Απλήρωτοι ξανά οι εργαζόμενοι του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού: Στο ίδιο έργο θεατές…

Λίγο πριν το τέλος της αρδευτικής περιόδου οι ΤΟΕΒ σταμάτησαν να πληρώνουν

Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι – Εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια

Σύσκεψη με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας σήμερα για το θέμα

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Για ακόμα μία χρονιά, λίγο πριν το τέλος της αρδευτικής περιόδου, βλέπουμε να παίζεται στην Ηλεία το ίδιο έργο… Οι εργαζόμενοι του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού έχουν μείνει απλήρωτοι, καθώς οι περισσότεροι ΤΟΕΒ δεν αποδίδουν στον ΓΟΕΒ τις οφειλές τους, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις η Περιφέρεια προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του… «κυανόκρανου».

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, θα γίνει σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι στο μικρό συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας συνάντηση φορέων, προκειμένου να βρεθεί λύση και να πληρωθεί έστω ένα μέρος της μισθοδοσίας και να λειτουργήσουν ξανά τα αντλιοστάσια.

Η ανακοίνωση των 7 Προέδρων των ΤΟΕΒ της Ηλείας

Μάλιστα, 7 από τους 8 Προέδρους των ΤΟΕΒ της Ηλείας προχώρησαν σε σχετική ανακοίνωση, η οποία έχει ως εξής:

«Οι κάτωθι Πρόεδροι των Τ.Ο.Ε.Β. της Ηλείας σε κοινή σύσκεψη τους και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλειο Γιαννόπουλο, ενημερώνουν τα μέλη-αρδευτές τους ότι υπάρχει δέσμευση για άμεση κοινή σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Ηλείας, Γ.Ο.Ε.Β, Τ.Ο.Ε.Β, εκπροσώπους εργαζομένων Γ.Ο.Ε.Β.) προκειμένου να βρεθεί κοινή και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της διακοπής άρδευσης που έχει προκύψει λόγω της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων του Γ.Ο.Ε.Β. Πηνειού-Αλφειού.

Οι Πρόεδροι: Αρβανιτάκης Ιωάννης Β’ Τ.Ο.Ε.Β. Πύργου, Μπακοβασίλης Νικόλαος, Τ.Ο.Ε.Β. Πελοπίου, Καραμπίνης Θεόδωρος Τ.Ο.Ε.Β. Επιταλίου, Παλαιολόγος Χρήστος Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων, Λαμπρόπουλος Λεωνίδας Α’ Τ.Ο.Ε.Β. Πύργου, Τσακοπιάκος Αναστάσιος Τ.Ο.Ε.Β. Σαβαλίων, Μάσαλας Παναγιώτης Τ.Ο.Ε.Β. Αμαλιάδας».            

Η θέση της Περιφέρειας

Σύμφωνα με πηγές από την Π.Ε. Ηλείας, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας συγκάλεσε την σύσκεψη μετά από αίτημα και πίεση των ΤΟΕΒ, προκειμένου να βγει μια άκρη… Άποψη του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας είναι πως το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από τους ίδιους τους ΤΟΕΒ. Η Περιφέρεια δεν θα λειτουργήσει στυγνά, ως εισπρακτικός μηχανισμός, αλλά πλέον έχει δημιουργηθεί ζήτημα με κοινωνική διάσταση, καθώς οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι δύο μήνες.

Α. Γιαχαλής: «Απόρροια της κακής νοοτροπίας που υπάρχει εδώ και χρόνια»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού κ. Αντώνης Γιαχαλής, δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» για το θέμα:

«Οι υπάλληλοι είναι ήδη δύο μήνες απλήρωτοι και πάμε για τον τρίτο. Το εγγειοβελτιωτικό έργο λειτουργεί ανταποδοτικά. Δηλαδή, οι αγρότες πληρώνουν στους ΤΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ αποδίδουν αυτά που πρέπει να αποδώσουν στον ΓΟΕΒ για δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και διοίκησης. Αυτά λοιπόν δεν έχουν αποδοθεί στον ΓΟΕΒ, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να χρωστά στην ΔΕΗ, σε προμηθευτές, σε χωματουργικά, σε εργολάβους και στο προσωπικό. Οι προμηθευτές προχωρούν ήδη σε αγωγές. Το προσωπικό δεν έχει άλλο τρόπο αντίδρασης και προχώρησε σε επίσχεση εργασίας.

Τώρα υπάρχουν όψιμες καλλιέργειες, όπως πατάτες, τριφύλλια και κηπευτικά. Οι καλλιέργειες όμως δεν κινδυνεύουν, γατί το νερό υπάρχει μέσα στο δίκτυο. Τα αντλιοστάσια δεν δουλεύουν για να δώσουν πίεση. Ένας παραγωγός με τρακτέρ μπορεί κάλλιστα να πάρει νερό που τρέχει στις διώρυγες, ειδικά στον Πηνειό.

Πρόκειται για χρόνιο πρόβλημα. Το προσωπικό επέδειξε αξιοθαύμαστο επαγγελματισμό και αυτοσυγκράτηση. Φέτος ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, με παρατεταμένους καύσωνες, με πολλές ζημιές στο δίκτυο, καθώς οι ΤΟΕΒ δεν είχαν καταβάλει αυτά που έπρεπε για να γίνουν συντηρήσεις στα αντλιοστάσια που αναλογούν στον καθένα. Και φτάσαμε στο σημείο το προσωπικό να δουλεύει νυχθημερόν απλήρωτο!

Από τη στιγμή που οι ΤΟΕΒ θεώρησαν πως δεν έχουν ανάγκη τον ΓΟΕΒ, γιατί τελείωσαν οι βιομηχανικές τομάτες και τα καλαμπόκια, σταμάτησαν να πληρώνουν.

Δυστυχώς, όλο αυτό είναι απόρροια της κακής νοοτροπίας που υπάρχει εδώ και χρόνια. Το μεγάλο αυτό έργο κληρονομήθηκε σε αυτούς που διοικούν σήμερα τους ΤΟΕΒ από τους προπάτορες. Δεν το σεβάστηκαν, δεν το συντήρησαν, «σκύλευσαν» το έργο και αυτή τη στιγμή έρχονται ως τιμητές και κήνσορες να κουνήσουν το δάχτυλο στον εργαζόμενο που δεν έχει να πάριε γάλα για το παιδί του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ