Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο χάρτη των 2100 Ρομά στο Νομό παρουσιάζει η «ΠΡΩΤΗ»

Το χάρτη των 2100 Ρομά στο Νομό παρουσιάζει η «ΠΡΩΤΗ»

«Πληγή» διάσπαρτη σε όλη την Ηλεία!

Ζουν  σε παραπήγματα, κοντέινερ και καταυλισμούς,  επί το πλείστον σε απαράδεκτες όσο  και ακραίες συνθήκες

Σε ημερήσια σχεδόν βάση το αστυνομικό δελτίο καταγράφει μεγάλη παραβατικότητα,  από ενήλικες αλλά και ανηλίκους…

Σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα  εξελίσσεται η ανεξέλεγκτη παρουσία χιλιάδων Ρομά στην Ηλεία, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό διαμένουν  σε απαράδεκτους όσο και ακατάλληλους χώρους, που δεν πληρούν  έστω και στοιχειώδεις όρους  ασφάλειας και υγιεινής.

Η «ΠΡΩΤΗ» πολλές φορές έχει αναφερθεί στην τριτοκοσμική κατάσταση που έν έτει 2021 εξακολουθούν να βρίσκονται οι Ρομά, οι οποίοι  πολύ συχνά  βρίσκονται  στο αστυνομικό δελτίο,  λόγω της μεγάλης παραβατικότητας  που υπάρχει  από μέλη τους.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι κάτοικοι δεν μπορούν να κρύψουν την αγανάκτησή τους για τα αλλεπάλληλα κρούσματα διαρρήξεων, κλοπών, ληστειών, επαιτείας, βιαιοπραγιών σε βάρος ηλικιωμένων, άσεμνων όσο και προκλητικών συμπεριφορών και πολλών ακόμη προβλημάτων κατά την καθημερινότητα.

Από την πλευρά τους οι εμπλεκόμενες αρχές συχνά δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν  στην πληθώρα των περιστατικών, αρκετά εκ των οποίων έχουν να κάνουν και  με ανήλικους…   

Ο χάρτης των Ρομά

Σήμερα παρουσιάζουμε τον ακριβή «χάρτη» των ανθρώπων της εν λόγω κοινωνικής ομάδας  στο Νομό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας,  ο αριθμός των οποίων υπολογίζονται περίπου σε 2100  άτομα.

Αρχικά στην περιοχή του Πύργου οι Ρομά είναι διασκορπισμένοι σε 14 καταυλισμούς, στους οποίους ζουν περίπου  450  άτομα, στις περισσότερες περιπτώσεις υπό ακραίες συνθήκες  διαβίωσης, χωρίς ηλεκτρικό, νερό,  χώρους υγιεινής κ.α.

Αναλυτικότερα  οι  καταυλισμοί στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου, έχουν ως εξής:

Στα Χανάκια υπάρχουν 3 παραπήγματα όπου μένουν 15 άτομα, στο Βούναργο τρία παραπήγματα , 3 οικίες και δύο κοντέινερ  που διαμένουν  60 άτομα, στο Πράσινο 5 παραπήγματα και 1 κοντέινερ όπου μένουν 15 άτομα, στον κόμβο Φιλοθέης (έναντι ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ)  είναι 1 παράπηγμα και ένα κοντέινερ με  25 άτομα, στη διασταύρωση προς τη Μυρτιά υπάρχουν  1 κοντέινερ και 2 παραπήγματα με  15 άτομα, στην Αγγινάρα είναι 1 παράπηγμα με  10 άτομα, στην Κεραία βρίσκονται  6 οικίες με  45 άτομα, στη Βιδιά ένα παράπηγμα που μένουν 10 άτομα, στο Λαμπέτι είναι τρία παραπήγματα και μία οικία όπου μένουν 20 άτομα, στον Άγιο Κυπριανό είναι ένα παράπηγμα και μια με  20 άτομα, στον Άγιο Γεώργιο υπάρχει ένα παράπηγμα που μένουν  15 άτομα, στα Βυτινέικα είναι 3 παραπήγματα  με 25 άτομα, τέρμα Αλφειού είναι  20 οικίες με 150 άτομα και  στις γραμμές του ΟΣΕ στην είσοδο της πόλης, είναι μια εγκαταλελειμμένη πολυκατοικία, στην οποία  μένουν 20 άτομα.

Περισσότερα από 1000 άτομα εξάλλου βρίσκονται στην περιοχή της Αμαλιάδας που είναι διασκορπισμένοι σε  Καρδαμά, Σαβάλια, καθώς και στους οικισμούς  Τσιχλέικων  και Παπακαυκά, όπου όμως οι συνθήκες διαβίωσης είναι αρκετά καλύτερες  σε σχέση με τον υπόλοιπο Νομό.

Παρόμοια κατάσταση με τον Πύργο, επικρατεί και στην περιοχή Γαστούνης και Τραγανού  όπου ζουν περίπου 750 Ρομά κι εκεί σε πολύ άσχημες συνθήκες και σε αρκετές περιπτώσεις  σε κατάσταση ακραίου συνωστισμού.

Πιο συγκεκριμένα στο δήμο Πηνειού ο χάρτης των Ρομά έχει ως εξής:

Στη θέση  Πηγαδάκια υπάρχουν 55 παραπήγματα όπου μένουν 100 άτομα, στο Τραγανό 7 με 400 άτομα (!), στο Παλαιοχώρι 2 παραπήγματα που μένουν 10 άτομα , στον Υδατόπυργο 30 παραπήγματα  που μένουν 100 άτομα, στα Καβάσιλα 11 παραπήγματα με  30 άτομα, στο Λευκοχώρι 10 παραπήγματα με  100 άτομα και 5 παραπήγματα που είναι διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή του Πηνειού όπου μένουν 10 άτομα.

Αρκετοί Ρομά υπάρχουν εξάλλου και στην περιοχή του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης (125), καθώς και  στη Ζαχάρω (50) άτομα.

Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας

« Όσο μπορούμε τους έχουμε υπό έλεγχο…»

 Αναφορικά με  το θέμα  των Ρομά και της αυξημένης εγκληματικότητας που παρατηρείται, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Παν. Μάνδαλος, δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ»:

«Κάνουμε συνεχείς ελέγχους και έχουμε παρουσία αλλά και καλή επαφή με τους προέδρους των Τ.Κ. για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν. Οι πολίτες από την πλευρά τους όταν βλέπουν ένα αυτοκίνητο να  περνάει με μεγάλη ταχύτητα, πρέπει να μας βοηθούν για να βρούμε τα κλοπιμαία. Ελέγχουμε και τους πιθανούς κλεπταποδόχους, αφού είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα θέμα εκεί, με την προώθηση όσων αφαιρούνται. Γνωρίζουμε ότι οι Ρομά είναι μεγάλη πληγή, αλλά πολλές φορές δεν έχουμε άτομα να κάνουμε τη δουλειά μας, αφού είναι  μεγάλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων μας. Όσο μπορούμε τους έχουμε υπό έλεγχο, η Ασφάλεια και η ΟΠΚΕ κάνουν  πολύ δουλειά. Στη Γαστούνη είναι μεγάλο το πρόβλημα , αλλά και στην περιοχή του Πύργου.  Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση  ατόμου που δεν προφυλακίστηκε για 17 κλοπές, αλλά τη 2η φορά για  ληστεία εις βάρος ηλικιωμένου!».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ