Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΣτο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε ο Ι.Σ. Αμαλιάδας: Η Δημόσια Υγεία...

Στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε ο Ι.Σ. Αμαλιάδας: Η Δημόσια Υγεία και ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

Αναμένεται να κατατεθεί πρόταση που θα αφορά όλη την χώρα από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Με μεγάλη επιτυχία και ζωντανή συζήτηση η εκδήλωση του Σαββάτου

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Με μεγάλη επιτυχία και ζωντανή συζήτηση έγινε το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο AMALIAS στην Κουρούτα, η ημερίδα για τη δημόσια υγεία που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας.

Στη ημερίδα συμμετείχαν πλήθος εκπροσώπων από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, καθώς και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, η Πρόεδρος των Ιατρών Δημοσίων Νοσοκομείων Αθηνών-Περαιώς και Πρόεδρος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ι.Σ. Ματίνα Παγώνη, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο Βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Διοικητής του Γ/Ν Ηλείας Χρήστος Χριστόπουλος, καθώς και ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και μέλος του Ι.Σ. Αμαλιάδας Γιάννης Λέντζας.

Η επικείμενη πρόταση που αναμένεται να καταθέσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα στη χώρα μας, κυριάρχησε, ενώ όπως είναι φυσικό έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στα προβλήματα της δημόσιας υγείας στον Νομό μας.

Κ. Τσαούσης: «Ας μετρήσουμε μία πίεση λιγότερη, για να σώσουμε μία ανθρώπινη ζωή»

Όπως τόνισε στην «ΠΡΩΤΗ» ο Πρόεδρος του Ι.Σ. Αμαλιάδας κ. Κώστας Τσαούσης: «Συζητήσαμε για την δημόσια υγεία, καθώς επίκειται κατάθεση πρότασης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, όχι εξειδικευμένη τοπικά, αλλά γενικά για την πρωτοβάθμια φροντίδα στη χώρα. Γιατί εάν έχουμε μία σωστή πρωτοβάθμια, τα Νοσοκομεία μας θα δέχονται πολύ λιγότερη πίεση και θα επιτελούν τον ρόλο τους, δηλαδή τη δευτεροβάθμια φροντίδα. Γιατί είναι αλήθεια πως όλα τα Νοσοκομεία της χώρας ασχολούνται πλέον περισσότερο με την πρωτοβάθμια κάλυψη, αφαιρώντας έτσι ανθρώπινο δυναμικό και εργατοώρες από την νοσηλεία. Ας μετρήσουμε λοιπόν μία πίεση λιγότερη, προκειμένου να σώσουμε μία ανθρώπινη ζωή. Συζητήσαμε επίσης για την πορεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, για τις διαδικασίες και το μέλλον του. Ακούστηκαν όλες οι απόψεις και η συζήτηση συνεχίζεται…».

Μ. Παγώνη: «Το υπουργείο πρέπει να πάρει τα μηνύματα»

Από την πλευρά της η κα Ματίνα Παγώνη, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ι.Σ. Αμαλιάδας για την πρόσκληση, δήλωσε: «Πιστεύω πως η συζήτηση που έγινε σήμερα ήταν πολύ εποικοδομητική. Αφορούσε τη δημόσια υγεία, αλλά πάνω από όλα το πώς θα πορευτούμε από εδώ και πέρα. Συζητήσαμε για τα προβλήματα που υπάρχουν στα Νοσοκομεία και ιδιαίτερα στα επαρχιακά Νοσοκομεία όπου έχετε σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, νοσηλευτών και γιατρών. Θα κάνουμε προτάσεις ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προς την ηγεσία του υπουργείου ώστε μερικά έστω από αυτά τα προβλήματα να λυθούν και μάλιστα άμεσα. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι το καλύτερο σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Μετά από 18 μήνες με covid, ο κόσμος έχει πιεστεί, τα Νοσοκομεία έχουν πιεστεί, οι γιατροί έχουν πιεστεί πάρα πολύ. Η πανδημία απεδείχθη πως ήταν και ένα μέσο για να φανούν τα προβλήματα και να πιέσουμε για προσλήψεις προσωπικού. Έχει μεγάλη σημασία η λειτουργία και των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτών γιατρών. Το υπουργείο πρέπει να πάρει τα μηνύματα και να προχωρήσουμε».

Τέλος, η κα Παγώνη έστειλε το δικό της μήνυμα για τον εμβολιασμό κατά της covid. «Οι εμβολιασμοί δεν είναι σε καλό επίπεδο. Ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί, διότι διαφορετικά δεν θα ελευθερωθούμε», τόνισε.

09

Α. Νικολακόπουλος: «Εργαζόμαστε για να βρούμε κατάλληλες λύσεις»

Ο Βουλευτής Ηλείας με τη ΝΔ κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, επεσήμανε: «Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με το κρίσιμο θέμα της δημόσιας υγείας. Νομίζω πως οι συνθήκες της πανδημίας κατέδειξαν τη σημασία της δημόσιας υγείας. Ένα δημόσιο σύστημα υγείας που πρέπει να ενδυναμωθεί, να εκσυγχρονιστεί και να βρει τον βηματισμό του παράλληλα και με το ιδιωτικό σύστημα υγείας. Η σημερινή εκδήλωση λαμβάνει και μία ιδιαίτερη σημασία γιατί γίνεται σε μία περιοχή η οποία έχει ακόμα τα προβλήματά της στα θέματα της υγείας. Εργαζόμαστε για να βρούμε κατάλληλες λύσεις και να καταφέρουμε να προσελκύσουμε γιατρούς στο ΕΣΥ και νομίζω πως με κοινή προσπάθεια όλων μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και για τον Νομό Ηλείας».

Γ. Λέντζας: «Να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τον υγειονομικό χάρτη της Ηλείας»

Τέλος, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ιατρός και μέλος του Ι.Σ. Αμαλιάδας, κ. Γιάννης Λέντζας, ανέφερε: «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ημερίδα που αφορά και τα ιατρικά θέματα του Νομού Ηλείας. Ο Νομός μας αντιμετωπίζει προβλήματα και με τα Νοσοκομεία και με τον κορωνοϊό. Σίγουρα οι καλεσμένοι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων, με την αρωγή της κας Παγώνη, δίνουν μια ιδιαίτερη αίγλη και ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον στην συνάντηση για την καλυτέρευση των υπηρεσιών υγείας τόσο στο πρωτοβάθμιο όσο και στο δευτεροβάθμιο επίπεδο. Δυστυχώς, η Ηλεία είναι πολύπαθη στο θέμα της υγείας και πρέπει να δούμε από την αρχή τον υγειονομικό χάρτη. Πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση στην οποία να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς προκειμένου να παρθούν οι ορθότερες αποφάσεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ