Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΟΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ Α. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ...

ΟΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ Α. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

«Πράσινο φως»

για τον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου

Αναλυτικά τι απάντησε

ο Υπουργός στην επίκαιρη ερώτηση

του Ηλείου βουλευτή

Η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέα Νικολακόπουλου για το έργο ‘Πατρών-Πύργου’ έφερε την ουσιαστική δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή στη Βουλή, για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αυτοκινητόδρομου στις αρχές του 2022 και για αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ώστε το έργο να παραδοθεί ολοκληρωμένο εντός του 2024, με το βασικό τμήμα που αφορά την Ηλεία να παραδίδεται εντός του 2023.

Παράλληλα το Υπουργείο, έχοντας εξασφαλίσει την προ-γνωστοποίηση από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) της Ε.Ε., θα υλοποιήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε να μην υπάρξει άλλος χαμένος χρόνος για το ‘πολύπαθο’- όπως το χαρακτήρισε και ο ίδιος ο Υπουργός-αυτό έργο.

ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΑΛΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλής κάνοντας σύντομη αναφορά στο ιστορικό του έργου, υπογράμμισε τις ενέργειες της κυβέρνησης για να καλυφθούν λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, καθώς και οι τραγικές συνέπειες των ενεργειών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε αρχικά να βάλει τέλος στο αδιέξοδο που είχε προκληθεί από την κατάτμηση του έργου σε οκτώ εργολαβίες, , έλαβε το ‘πράσινο φως’ από την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης για την χρηματοδότησή του και μετά το 2023, το επανέφερε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση στον παραχωρησιούχο την ‘ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ’ και πλέον, και πιο σημαντικό, έλαβε την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού , ελήφθη  ουσιαστικά η προ-γνωστοποίηση για να ξεκινήσει το έργο.

Όπως έκανε γνωστό ο Υπουργός, εντός των ημερών θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να ληφθεί η τελική γνωστοποίηση. Το βασικό, όπως εξήγησε και ο κ. Καραμανλής από το βήμα της Βουλής, είναι ότι η προ-γνωστοποίηση σημαίνει ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του έργου και για να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος το Υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα με το Ελεγκτικό Συνέδριο για να δοθεί η σχετική έγκριση και η σύμβαση θα έρθει στη Βουλή για την κύρωσή της.

«Η  μεγάλη περιπέτεια του λαού της Ηλείας έληξε. Το μαρτύριο λαμβάνει τέλος» ήταν τα ακριβή λόγια του κ. Καραμανλή.

ΖΗΤΗΣΕ ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ

«Έργο πνοής» για την Ηλεία χαρακτήρισε την κατασκευή του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου ο κ. Νικολακόπουλος, ο οποίος στην τοποθέτησή του τόνισε ότι έχουν εξαντληθεί πλέον όλα τα περιθώρια συζήτησης για το θέμα, επεσήμανε τους τραγικούς χειρισμούς και τις παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί εκ των οποίων αποκαλύφθηκαν στην προανακριτική, υπενθύμισε την εκφρασμένη δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για την κατασκευή του έργου και μετέφερε την αγωνία και την ανησυχία των πολιτών της Ηλείας, μην παραλείποντας να τονίσει την ιδιαίτερη ανάπτυξη που θα δώσει στο νομό η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, σε ένα νομό που έχει πληγεί πολλάκις από καταστροφές χωρίς να έχει λάβει αυτά που έπρεπε, με τελευταία τις πυρκαγιές του Αυγούστου.

Ο Ηλείος Κοινοβουλευτικός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα τροχαία δυστυχήματα και τις ανθρώπινες ζωές που έχουν χαθεί στο υπάρχον οδικό δίκτυο και ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις για τα χρονοδιαγράμματα, ζητώντας παράλληλα και την αυστηρή εποπτεία του ίδιου του Υπουργού για την τήρησή τους.

«Δεν χωρά άλλη καθυστέρηση, ακούσαμε για τη θετική αυτή εξέλιξη, είναι πολύ σημαντικό ότι δόθηκε το ‘πράσινο φως’ από την αρμόδια Επιτροπή με την προ-γνωστοποίηση, είναι ένα αποφασιστικό βήμα και το επόμενο  ραντεβού πρέπει να είναι στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας και η παρουσία σας στην Ηλεία για την έναρξη των εργασιών» τόνισε στο κλείσιμο της δευτερολογίας του.

ΤΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΑΙ ΝΕΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ

Στην ταχύτητα εκτέλεσης των εργασιών επικεντρώθηκε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα είπε ότι το έργο θα αρχίσει να παραδίδεται τμηματικά εντός του 2023, εφόσον εντός διμήνου δοθεί η τελική γνωστοποιήση, και πιο συγκεκριμένα αναμένεται εντός του τρίτου τριμήνου του 2023 να παραδοθεί το τμήμα Κ. Αχαΐα- Πύργος και το υπόλοιπο έργο μέχρι το τέλος του 2024.

Επιπλέον αναφέρθηκε και στο άλλο μεγάλο έργο της οδικής ασφάλειας του υπάρχοντος τμήματος, για το οποίο υπάρχει ανάδοχος ωστόσο εκκρεμεί η συζήτηση μίας προδικαστικής προσφυγής στις 15 Οκτωβρίου και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το εν λόγω έργο θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2022. Επί της ουσίας, θα διαμορφωθεί ένα δευτερογενές ασφαλές οδικό δίκτυο και παράλληλα θα κατασκευαστεί και ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, με τον κ. Καραμανλή να δεσμεύεται για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ