Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΕκθέματα από την Ηλεία στη μεγάλη έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης: «ΚΑΛΛΟΣ....

Εκθέματα από την Ηλεία στη μεγάλη έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης: «ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά»

«ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά», είναι ο τίτλος της  αρχαιολογικής  έκθεσης  του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, η οποία περιλαμβάνει έργα από την Ηλεία και θα διαρκέσει από τις 29 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 16 Ιανουαρίου 2022.

Συγκεκριμένα συγκαταλέγονται επτά έργα από την Ηλεία και αποτελούν εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας, του Μουσείου της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου .

Τριακόσιες εμβληματικές αρχαιότητες από πενήντα δύο Mουσεία, Συλλογές και Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, την Ιταλία (Ιταλική χερσόνησο και Σικελία) και το Βατικανό, παρουσιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους για πρώτη φορά εκτός των μουσείων προέλευσής τους και συναντώνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για να αποδώσουν ολοκληρωμένα το ιδεώδες του Κάλλους.

Τα έργα

Αναλυτικότερα από την Ηλεία περιλαμβάνονται:

-Χάλκινο πτυκτό κάτοπτρο με ανάγλυφη παράσταση απαγωγής του Γανυμήδη από τον Δία μεταμορφωμένο σε αετό. Από τη Μάκιστο, «Πετροπήγαδα». Ελληνιστική περίοδος. Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου Μ 2441.

© ΥΠΠΟΑ/Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας/ΟΔΑΠ. Φωτογραφία: Ειρήνη Μίαρη.

-Μαρμάρινη κεφαλή που ανήκε σε άγαλμα αθλητή στημένο στην Άλτη της Ολυμπίας. Τα παραμορφωμένα αυτιά του μαρτυρούν ότι πρόκειται για παγκρατιστή ή παλαιστή, ο οποίος παριστάνεται μετά τη νίκη του φορώντας λεπτή ταινία στα μαλλιά. Τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του αντανακλούν επιδράσεις των σχολών του Σκόπα και του Λυσίππου. Από την Ολυμπία. Περί το 340 π.Χ. Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας Λ 99.

  • Χάλκινο πτυκτό κάτοπτρο με ανάγλυφη παράσταση απαγωγής του Γανυμήδη από τον Δία μεταμορφωμένο σε αετό. Από τη Μάκιστο, «Πετροπήγαδα». Ελληνιστική περίοδος. Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου Μ 2441.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ