Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΑπό το Δικαστικό Μέγαρο Πύργου: «Καμπάνα» 14 μηνών φυλάκιση με αναστολή για...

Από το Δικαστικό Μέγαρο Πύργου: «Καμπάνα» 14 μηνών φυλάκιση με αναστολή για τον πατέρα- τσολιά

Ποινή φυλάκισης 14 μηνών επέβαλε το δικαστήριο Πύργου, στον πατέρα –τσολιά που μηνύθηκε από τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου Σκουροχωρίου για χειραγώγηση της κόρης του για την μη χρήση μάσκας εντός της σχολικής μονάδας. Η συνεδρίαση ξεκίνησε στη 1:00 μετά το μεσημέρι περίπου, ενώ πρώτος κλήθηκε να καταθέσει ο διευθυντής της σχολικής μονάδας Αθανάσιος Κατσίμπελης ο οποίος επεσήμανε ότι προβλήματα είχαν δημιουργηθεί και κατά την διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς, όπου και τότε είχε γίνει προσφυγή στη δικαιοσύνη, υπόθεση η οποία εκκρεμεί, με τη τότε εισαγγελέα της Έδρας να προσφέρεται να αγοράσει η ίδια τις πιστοποιημένες μάσκες για τη μικρή μαθήτρια.

Στην συνέχεια κλήθηκε να καταθέσει η δασκάλα της μικρής μαθήτριας η οποία και επεσήμανε ότι δεν είναι λίγες οι φορές έχει γίνει παρατήρηση τόσο στο παιδί, όσο και στους γονείς για τη μη χρήση μάσκας εντός της σχολικής αίθουσας.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος πατέρας, που χθες επέλεξε να μην φορέσει την στολή του τσολιά, Αλέξανδρος Μογκότσος υπογράμμισε ότι το παιδί του νοιώθει δύσπνοια με τις απλές μάσκες, και ότι ήταν υποχρέωση του διευθυντή της σχολικής μονάδας να χορηγεί στο παιδί «ειδικές μάσκες» τις οποίες όμως δεν δίνατε να αγοράσει ο ίδιος… γεγονός το οποίο και προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου της Έδρας ο οποίος ρώτησε το πατέρα εάν έχει πάει το παιδί του σε κάποιο γιατρό  για να βεβαιώσει το πρόβλημα, και για ποιο λόγο δεν μπαίνει στην διαδικασία να αγοράσει μία μάσκα που κοστίζει μόλις 0,50€!

Η συνεδρίαση του δικαστηρίου ολοκληρώθηκε με την αγόρευση των δύο δικηγόρων… ενώ λίγα λεπτά πριν τις 3:00 χθες το μεσημέρι ανακοινώθηκε και η απόφαση του δικαστηρίου με την οποία ο Αλέξανδρος Μαγκότσος κρίνεται ένοχος για παράβαση του άρθρου 285 αλλά και για εξύβριση του διευθυντή της σχολικής μονάδας μέσω διαδικτύου, επιβάλλοντας σε αυτόν ποινή 12 μηνών για την παράβαση του άρθρου συν 4 μηνών για την εξύβριση του διευθυντή.  Η ποινή συγχωνεύτηκε σε συνολικά 14 μήνες με αναστολή ενώ από τον δικηγόρο του κατηγορούμενου ασκήθηκε έφεση.

Οι τοποθετήσεις των «πρωταγωνιστών»

Μετά την έξοδο του από το Δικαστικό Μέγαρο Πύργου ο δικηγόρος του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου, Θεόδωρος Αντωνόπουλος υπογράμμισε: «Το δικαστήριο δέχτηκε ότι ο κατηγορούμενος με πρόθεση χειραγώγησε και χειραγωγούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα την θυγατέρα του, μαθήτρια του σχολείου να μην φοράει εσκεμμένα την μάσκα με το πρόσχημα ότι θα έπρεπε,  είτε το κράτος, είτε η εισαγγελία, είτε οι εκπαιδευτικοί να παρέχουν μάσκα υψηλών προδιαγραφών και όχι την χειρουργική. Κατέρρευσε ο ισχυρισμός αυτός και τον καταδίκασε για παράβαση του άρθρου 285 με την επιβαρυντική περίσταση ότι με την πράξη της κόρης του και κατ επέκταση του ιδίου, καθώς ουσιαστικά η κόρη είναι το θύμα όπως κάθε παιδί,  έθεσε σε κίνδυνο έναν αόριστο αριθμό προσώπων που είναι τα παιδιά της μαθητικής κοινότητας. Στο σχολείο αυτό φοιτούν 160 παιδιά. Αλλοίμονο εάν κάθε παιδί έλεγε χωρίς να φέρει κάποια ιατρική βεβαίωση ότι δεν φοράω την μάσκα αυτή καθώς δεν είναι των προδιαγραφών που επιθυμεί ο πατέρας μου. Εκδικάστηκε και για την εξύβριση που τέλεσε εις βάρος του δάσκαλου. Ο κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε μία εκπαιδευτική συμπεριφορά του δικαστηρίου καθώς έχει μηνυθεί και πάλι για το ίδιο αδίκημα, και εκκρεμεί η εκδίκαση, όπου σε μία ένδειξη καλής θέλησης η εισαγγελεύς όταν αναβλήθηκε το δικαστήριο αυτό είπε να προσφέρει η ίδια κάποιες μάσκες υψηλών προδιαγραφών. Αυτός θεώρησε ότι αυτό είναι «διαβατήριο» για να λέει ότι η εισαγγελέας μου είπε το παιδί μου να φοράει αυτή τη μάσκα, άρα δεν υποχρεούται να φοράει άλλη μάσκα».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Σπηλιόπουλος, δικηγόρος υπεράσπισης του Αλέξανδρου Μαγκότσου μετά το πέρας της διαδικασίας τόνισε: «»Το κατηγορητήριο αφορούσε παραβίαση της διάταξης του 285 του ποινικοί κώδικα για τη μη εφαρμογή μέτρων διασποράς και διάδοσης ασθενειών και εν προκειμένω της covid -19, της συκοφαντικής δυσφήμισης και εξύβριση μέσω διαδικτύου που φέρεται ότι τέλεσε ο εντολέας μου εις βάρος του διευθυντή δημοτικού σχολείου της περιοχής του Πύργου, με το σκεπτικό ότι η κόρη του προσήλθε στο σχολείο στις 24 Σεπτεμβρίου χωρίς να φορά μάσκα και αρνήθηκε να φορέσει μάσκα. Κατά την διαδικασία, αποδείχτηκε ότι το παιδί προσήλθε στο σχολείο στις 24 Σεπτεμβρίου φορώντας μάσκα. Από τη δασκάλα του τμήματος προέκυψε ότι κάποιες στιγμές έκανε μη προσήκουσα εφαρμογή της χρήσης δηλαδή κατέβαζε τα μάσκα κάτω από την ρινική περιοχή για να αναπνέει και προφανώς όπως αποδείχτηκε το παιδί σε μία αίθουσα 15 τμ με 11 συμμαθητές του, δηλαδή αντιστοιχεί σε κάθε παιδί 1 τμ, ίσως και να ένοιωσε δυσφορία και κατέβαζε την μάσκα για να αναπνέει. Το δικαστήριο κατέληξε σε μία ετυμηγορία ενοχής αναφορικά με το θέμα της μη εφαρμογής του μέτρου της χρήσης μάσκας ενώ κατά την άποψη μας και σε καθαρά νομικό επίπεδο απεδείχθη ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους αξιόποινη συμπεριφορά. Υπήρξε απαλλαγή του πελάτη μου για το σκέλος της συκοφαντικής δυσφήμισης και μία ελαφρά ποινή για το θέμα της εξύβρισης για μία ανάρμοστη φράση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο  κατόπιν αγανακτήσεως για όλα όσα γίνονται. Οφείλω να δηλώσω ότι δεν έχουμε καμία σχέση με θέματα αρνήσεων χρήσεως μάσκας ή άρνησης εμβολιασμού. Είμαστε υπέρ των διαδικασιών αυτών και θεωρούμε ότι είναι άκρως απαραίτητα. Η υπόθεση  αντιμετωπίστηκε αμιγώς νομικά σήμερα και με σεβασμό στους εκπαιδευτικούς αλλά και στο πρόβλημα. Ασκήσαμε ήδη έφεση και πιστεύουμε ότι σε δεύτερο βαθμό θα αξιολογηθεί κατά το πρέπον η συμπεριφορά του εντολέα μου και θα απελαθεί καθώς δεν υπήρξε παραβίαση της συγκεκριμένης διάταξης».

Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος Αλέξανδρος Μαγκότσος επέμεινε στην άποψη του ότι είναι υποχρέωση του διευθυντή της σχολικής μονάδας να παρέχει στο παιδί του εγκεκριμένη – πιστοποιημένη μάσκα, ενώ τόνισε ότι δεν αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα και με το δεύτερο παιδί του το οποίο φοιτά σε γυμνάσιο της πόλης του Πύργου.

Α. Αγγελίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ