Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ «ΠΡΩΤΗ» συνεχίζει την έρευνά της στον Φάκελο του Υγειονομικού Χάρτη της...

Η «ΠΡΩΤΗ» συνεχίζει την έρευνά της στον Φάκελο του Υγειονομικού Χάρτη της Ηλείας: Ανάγκη για δυνατές μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας

Σε ένα χρόνο 428.580 εξωτερικοί ασθενείς στις μονάδες της Ηλείας

Η Βόρεια Ηλεία δέχεται το μεγαλύτερο όγκο εξωτερικών ασθενών

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Η «ΠΡΩΤΗ» συνεχίζει την έρευνά της στον φάκελο των μονάδων υγείας της Ηλείας, παραθέτοντας επίσημα στοιχεία προκειμένου να βγάλουν οι πολίτες τα συμπεράσματά τους και να αποφασίσουν επιτέλους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς το μέλλον της υγείας στον Νομό μας, με συγκροτημένες προτάσεις.

Τα στοιχεία που δημοσιεύσαμε το προηγούμενο Σάββατο για τις Ν.Μ. του Νομού μας έδειξαν πως από το 2012 που έγινε η διασύνδεση των Νοσοκομείων της Ηλείας μέχρι και το 2019, δηλαδή πριν την πανδημία του κορωνοϊού, η Ν.Μ. Πύργου παρουσιάζει αύξηση 108,6% στις ημερήσιες νοσηλείες, ενώ η Ν.Μ. Αμαλιάδας παρουσιάζει μείωση 64,6%.

Ωστόσο, εκτός από τις ημερήσιες νοσηλείες υπάρχουν και οι λεγόμενοι εξωτερικοί ασθενείς, δηλαδή τα επείγοντα περιστατικά (εκ των οποίων μόνο ένα ποσοστό γύρω στο 15% εισάγεται για νοσηλεία), τα εξωτερικά και τακτικά ιατρεία, καθώς και η συνταγογράφηση. Εδώ σημαντικό ρόλο εκτός από τα Νοσοκομεία παίζουν τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού μας.

Από τα επίσημα στοιχεία του υπ. Υγείας και της 6ης ΥΠΕ βλέπουμε πως η διασύνδεση των Νοσοκομείων από το 2012 και πέρα, εδώ δεν έπαιξε ρόλο. Δηλαδή, οι πολίτες σταθερά έχουν ανάγκη από την πρωτοβάθμια φροντίδα. Αν προσθέσουμε όλους τους εξωτερικούς ασθενείς σε Νοσοκομεία και Κ.Υ του Νομού μας για το 2019, έχουμε ως αποτέλεσμα 428.580 εξωτερικούς ασθενείς. Δηλαδή, ο κάθε πολίτης της Ηλείας αναζήτησε 2,7 φορές την πρωτοβάθμια φροντίδα στον Νομό μας, σε έναν χρόνο.

Μεγάλος όγκος εξωτερικών ασθενών στη Βόρεια Ηλεία

Επίσης, όπως είναι φανερό από τα στοιχεία των Κ.Υ. της Βόρειας Ηλείας, δηλαδή τα Κ.Υ. Βάρδας, Γαστούνης, Σιμόπουλου και το Π.Π.Ι. Λεχαινών για το 2019, οι συγκεκριμένες μονάδες δέχονται το μεγαλύτερο ποσοστό εξωτερικών ασθενών στον Νομό μας. Ένα ποσοστό που φτάνει το 67,4% στα τακτικά περιστατικά και το 71% στα επείγοντα περιστατικά. Αν συνυπολογίσουμε και τους εξωτερικούς ασθενείς της Ν.Μ. Αμαλιάδας, γίνεται ξεκάθαρο πως εάν τελικά αποφασιστεί από την κυβέρνηση η μοναδική δευτεροβάθμια μονάδα στον Νομό μας να είναι το Νοσοκομείο Πύργου, τότε χρειαζόμαστε δυνατά και πλήρως στελεχωμένα (με ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικό εξοπλισμό) Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, ειδικά στην περιοχή της Βόρειας Ηλείας. Εκεί όπου θα μπορούν οι πολίτες να λάβουν την πρωτοβάθμια φροντίδα, χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στον Πύργο. Το Δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο απαιτεί ολοκληρωμένες και στελεχωμένες κλινικές. Δε μπορεί να είναι κέντρο διαλογής περιστατικών.

Και υποστηρικτικές δομές

Επίσης, όπως έχουμε ήδη προτείνει απαιτούνται και άλλες υποστηρικτικές δομές στον νέο χάρτη της υγείας στην Ηλεία. Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας, Κέντρο Γηριατρικής και φυσικά δημόσια διαγνωστικά κέντρα.

Ο αγώνας των εργαζομένων

Ειδικά στην εποχή της πανδημίας, η πρωτοβάθμια φροντίδα απέδειξε στους πάντες πόσο σημαντική είναι και τι όλο μπορεί να παίξει στην δημόσια υγεία. Επίσης, είναι ξεκάθαρο από τα νούμερα πως όλοι οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Νομού μας δίνουν καθημερινά υπεράνθρωπο αγώνα για να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στου πολίτες.

Νέα έκκληση στους φορείς

Όπως αναφέραμε και το προηγούμενο Σάββατο: Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία. Οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Ωστόσο οι φορείς όλης της Ηλείας οφείλουν επιτέλους να σταματήσουν να παίζουν κρυφτούλι και να αποφασίζουν όλοι μαζί πως θα επανασχεδιαστεί ο χάρτης της υγείας στον Νομό μας. Αλλιώς θα την πάθουμε ξανά όπως και με τις Σχολές… Την περασμένη Δευτέρα υπήρξε μία αρχή διαλόγου για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας από τους επίσημους φορείς. Ας μην μείνει μόνο σε φιλολογικό επίπεδο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ