Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΗ λεκάνη του είναι πλήρης από φερτά υλικά και άγρια βλάστηση: Ανησυχία...

Η λεκάνη του είναι πλήρης από φερτά υλικά και άγρια βλάστηση: Ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στο φράγμα Φλόκα

Διον. Μπαλιούκος: «Θα συσσωρευτεί απίθανος
όγκος από αδρανή λόγω αντιπλημμυρικών έργων»
Βασ. Γιαννόπουλος: «Δεν μπορούν να μπουν
μηχανήματα τώρα λόγω της αρδευτικής περιόδου»

Ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί στους αγρότες και γενικότερα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, η κατάσταση που βρίσκεται η λεκάνη του φράγματος Φλόκα, η οποία κυριολεκτικά έχει κατακλυστεί από άγρια βλάστηση και φερτά υλικά.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν πλημμύρες κρούουν φορείς και κάτοικοι της περιοχής, ζητώντας την άμεση εκτέλεση εργασιών καθαρισμού του φράγματος, για την αποφυγή καταστροφών που σημειώθηκαν κατά το παρελθόν.
Ωστόσο εκ μέρους των αρμοδίων της Π.Ε. Ηλείας επισημαίνεται πως αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να γίνει καθαρισμός στη λεκάνη του φράγματος, από το γεγονός πως παραμένουν κλειστά τα θυροφράγματα λόγω της ενεργούς αρδευτικής περιόδου.
Ήδη όμως βρισκόμαστε προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου, χωρίς κανείς να γνωρίζει το προμηνύει ο ερχόμενος μήνας Οκτώβρης, ειδικά μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή του δήμου Αρχ. Ολυμπίας, αλλά και της Γορτυνίας, απ’ όπου παραπόταμοι καταλήγουν στον Αλφειό.
Δεν αποκλείεται πάντως κι εφόσον σημειωθούν βροχοπτώσεις, να ανοίξουν τα θυροφράγματα και να εκτελεστούν νωρίτερα εργασίες καθαρισμού του φράγματος…

Δηλώσεις για το φράγμα Φλόκα

Διον. Μπαλιούκος Δήμαρχος
Ανδρίτσαινας-Κρεστένων
Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο φράγμα του Αλφειού και τα έργα που θα πρέπει να γίνουν, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Διον. Μπαλιούκος υπογράμμισε:
«Εκείνο που καθυστερεί είναι ο καθαρισμός της λεκάνης του φράγματος, για τον οποίο πρέπει άμεσα ο Οκτώβρης να αφιερωθεί σε αυτό κομμάτι, ουτοσώστε να μπορέσει να έχει χωρητικότητα και προσπέλαση ο ποταμός. Διαφορετικά με τις εκσκαφές που έγιναν τώρα για τη λειτουργία των αντιπλημμυρικών έργων, θα συσσωρευτεί απίθανος όγκος από αδρανή, θα γίνει πλήρης επιχωμάτωση, με αποτέλεσμα να είναι με ερωτηματικό η λειτουργία του αρδευτικού έργου το καλοκαίρι. Πρέπει άμεσα η πολιτεία και η Περιφέρεια εν προκειμένω και ο διευθυντής της ΔΕΣΕ κ. Καραγιάννης να δώσει τις εντολές του. Θα ζητήσω πάλι ραντεβού στον Αλφειό ποταμό και θα του θέσω κατά προτεραιότητα αυτό το έργο, που νομίζω ότι αφοράει και την απέναντι πλευρά και τη δική μας».

Βασίλης Γιαννόπουλος,
αντιπεριφεριάρχης Ηλείας

Από την πλευρά του εξάλλου ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηλείας κ. Βασ. Γιαννόπουλος, τόνισε:
«Για να μπει κάποιος να καθαρίσει τη λεκάνη , πρέπει να ανοίξουν τα θυροφράγματα, κάτι που θα γίνει με τη λήξη της αρδευτικής περιόδου. Δηλαδή στα μέσα με τέλη Οκτωβρίου. Κοιτάμε να είμαστε καλυμμένοι ότι δεν θα έχουμε θέματα με τους καλλιεργητές, οπότε με το που γίνει αυτό μπαίνει ο εργολάβος μέσα και καθαρίζει. Το να έχουμε έκτακτο καιρικό φαινόμενο μέσα στον Οκτώβρη είναι πιθανό, όμως να ανέβει η στάθμη του Αλφειού , δεν έχει γίνει ποτέ αυτό το μήνα. Δεν μπορούν να μπουν μηχανήματα τώρα για να καθαρίσουν γιατί τα θυροφράγματα είναι κλειστά Αυτή τη στιγμή δεν είναι ότι το συγκεκριμένο κομμάτι το έχουμε παρατήσει, έχουμε ήδη εργολαβία και έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ