Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΑνακοινώθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι διαγωνισμοί για τα 5...

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι διαγωνισμοί για τα 5 πρώτα ΕΠΣ του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων: «Σάρκα και οστά» λαμβάνει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Π.Ε. Ηλείας

«Σάρκα και οστά» λαμβάνει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Π.Ε. Ηλείας, ενώ μόλις χθες υπήρξε και η επίσημη ανακοίνωση από πλευράς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ειδικότερα και σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας, ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο για τη μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση στη χώρα με την προκήρυξη των διαγωνισμών για τη σύνταξη μελετών των πέντε (5) πρώτων Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων που εντάσσονται στο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», συνολικού προϋπολογισμού 401,05 εκατ. €.

Για πρώτη φορά υλοποιείται για πάνω από το 70% της Επικράτειας παράλληλος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός με ακρίβεια και αυστηρές προδιαγραφές που θα θέσουν κανόνες και θα βάλουν τάξη στον χώρο συντεταγμένα και με ασφάλεια δικαίου, με τη θεσμική θωράκιση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και την έκδοση των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων.

Το ΕΠΣ της Π.Ε. Ηλείας

Ειδικότερα το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας αφορά τους Δήμους Πύργου (ΔΕ ΠΥΡΓΟΥ, ΙΑΡΔΑΝΟΥ, ΒΩΛΑΚΟΣ), Ήλιδας  (ΔΕ ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ) , Ανδραβίδας – Κυλλήνης  (ΔΕ ΛΕΧΑΙΝΩΝ, ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ, ΒΟΥΠΡΑΣΙΑΣ, ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΥΛΛΗΝΗΣ) και Πηνειού (ΔΕ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ, ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟΥ).  

Την σημασία της ένταξης της Ηλείας στο νέο πολεοδομικό σχέδιο είχε αναδείξει από την πρώτη στιγμή ο βουλευτής Ηλείας ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος ο οποίος μάλιστα είχε θέσει την πρόταση του στον Κυριακό Μητσοτάκη, αντιλαμβανόμενος την σπουδαιότητα του σχεδίου, ενώ παράλληλα όλο το προηγούμενο διάστημα είχε σειρά επαφών με τον  υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα καθώς και με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων  την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Ηλείας, συνεδριάζοντας τα δύο λιμάνια του Νομού, Κυλλήνης και Κατακόλου, ενώ στόχος είναι να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα του Νομού συμβάλλοντας στην τουριστική εξέλιξη του.

Ειδικότερα στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο προβλέπεται η σύνταξη όλων των απαραίτητων μελετών.

Συνοπτικά οι προτεινόμενες μελέτες είναι:

  • Κύρια Μελέτη ΕΠΣ (μελέτη κατηγορίας 1 και 2)
  • Μελέτη Υδραυλικών Έργων (μελέτη κατηγορίας 13)
  • Τοπογραφική Μελέτη (μελέτη κατηγορίας 16)
  • Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας (μελέτη κατηγορίας 20)
  • Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (μελέτη κατηγορίας 27)

Όσον αφορά την κατηγορία των μελετών εντάσσονται:

  1. στην κατηγορία μελέτης (1) Χωροταξικές & Ρυθμιστικές μελέτες
  2. στην κατηγορία μελέτης (2) Πολεοδομικές & Ρυμοτομικές μελέτες
  3. στην κατηγορία μελέτης (13) Μελέτες υδραυλικών έργων
  4. στην κατηγορία μελέτης (16) Τοπογραφικές Μελέτες
  5. στην κατηγορία μελέτης (20) Μελέτες και Έρευνες Γεωλογικές Υδρογεωλογικές και Γεωφυσικές, και
  6. στην κατηγορία μελέτης (27) Περιβαλλοντικές μελέτες.

Η σύμβαση θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ειδικότερα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) – ΣΑΤΑ 075, υπό τη γενική ονομασία τίτλου Έργων «ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» και αφορά ένα ποσό 1.066.955 ευρώ.

Σε 4 κύκλους οι αναθέσεις των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων

Ήδη, έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για τις μελέτες των πρώτων 12 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) που αποτελούν τον πρώτο -και πιλοτικό- διαγωνιστικό κύκλο αναθέσεων από τους συνολικά τέσσερις (4). Στον επόμενο ενάμιση μήνα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΝ που έχει κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα ακολουθήσει ο δεύτερος διαγωνιστικός κύκλος που θα αφορά περίπου σε 130 μελέτες ΤΠΣ, στο σύνολο των 229 μελετών. Ειδικότερα, τα πρώτα 12 ΤΠΣ είναι τα εξής:

  1. Δήμου Ήλιδας
  2. Δήμου Αιγιαλείας
  3. Δήμου Μεγίστης
  4. Δήμου Σύρου – Ερμούπολης
  5. Δήμου Ιθάκης
  6. Δήμου Γρεβενών
  7. Δήμων Καρπάθου και Κάσου
  8. Δήμων Αίγινας και Αγκιστρίου
  9. Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας
  10. Δήμου Γρεβενών
  11. Δήμων Πάτμου, Λειψών, Λέρου, Αγαθονησίου, Καλυμνίων
  12. Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων

 Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και των ερωτημάτων των ενδιαφερομένων για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για τα πρώτα 12 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που ήδη έχουν προκηρυχθεί, ανακοινώνεται ότι το ΤΕΕ, αποφάσισε την ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών, μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2021 και συνακόλουθα της ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ