Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ-Βάραγκας 2021: Κρατάμε ζωντανή την παράδοση

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ-Βάραγκας 2021: Κρατάμε ζωντανή την παράδοση

Η παράδοση, ο ρόλος των αγροτικών προϊόντων-με κυρίαρχο τη σταφίδα- στην τοπική οικονομία, τα έθιμα και η πολιτισμική κληρονομιά αλλά και ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, «πρωταγωνιστούν» στο φετινό πανηγύρι στο Βάραγκα που διοργανώνει ο Δήμος Πύργου, η ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ και ο Γραφείο Εθελοντισμού σε συνεργασία με τους προέδρους των τ.κ. και τοπικούς φορείς, από τις 21 έως και τις 23 Σσεπτεμβρίου.

Στο χώρο του Βάραγκα, με παράδοση και ιστορία πολλών χρόνων, φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αναβιώνει όλη η πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής. Ο Δήμος Πύργου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε στοιχεία, έθιμα και παραδόσεις μιας άλλης εποχής διοργανώνει με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του πανηγυριού ένα τριήμερο πρόγραμμα με ομιλίες, εκθέσεις τοπικών προϊόντων, παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα, το καθιερωμένο λαϊκό-παραδοσιακό γλέντι, αλλά και πολλές δράσεις για τα παιδιά.

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, “στόχος μας είναι να αναδειχθεί και να παραμείνει ζωντανή η παράδοση του τόπου. Κρατάμε ζωντανή την παράδοση».

Όλες τις προηγούμενες ημέρες οι προετοιμασίες ήταν πυρετώδεις. Ο πρόεδρος της ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ Βασίλης Σεϊντής με τον υπεύθυνο του γραφείου εθελοντισμού Γιάννη Πλεμμένο και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων επισκέφτηκαν το χώρο ώστε όλα να είναι έτοιμα ως προς την τελική διαμόρφωση και την καλή διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης, αλλά και των τριήμερων εκδηλώσεων. Η υπηρεσία πρασίνου παρουσία του αντιδημάρχου Μαρίνου Αχτύπη επιμελήθηκε την καθαριότητα του χώρου και τη φύτευση δέντρων, ενώ η πολιτική προστασία του Δήμου Πύργου φρόντισε για την ασφάλεια του χώρου.  

Το πρόγραμμα

Τα εγκαίνα του πανηγυριού θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 21/9 στις 20.00 με τον καθιερωμένο αγιασμό και χαιρετισμό του δημάρχου Πύργου.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες του προέδρου της ΟΑΣΗ Θανάση Βομπίρη για το ρόλο των τοπικών προϊόντων και των αγροτών στην περιοχή, ενώ ο ιστορικός-οικονομολόγος Διονύσης Τραμπαδώρος θα μιλήσει για την οικονομική και πολιτισμική διάσταση της σταφίδας σε όλη την περιοχή. Οι ομιλίες θα εμπλουτιστούν με οπτικοακουστικό υλικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη ημέρα άλογα απο την Πηνεία και την Ανδραβίδα με τους αναβάτες τους θα βρίσκονται στο χώρο και θα προσφέρουν ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα.

Την Τετάρτη 22/9 ο γνωστός και αγαπημένος ερμηνευτής λαϊκών και παραδοσιακών τραγουδιών Γιώργος Βελισσάρης με την ορχήστρα του θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 23/9 με ομιλία της προέδρου του συλλόγου παραδοσιακών σπόρων Όλγας Βενιζέλου Ρουβά και τον Στέφανο Παπαγεωργίου να διασκεδάζει τους μικρούς φίλους με τις περιπέτειες του Καραγκιόζη.

Να σημειωθεί ότι θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας για τον covid.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ