Σπήλιος Λιβανός για τους πυρόπληκτους: «Στηρίζουμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους»

«Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε δύο φάσεις, για την άμεση στήριξη όλων των πυρόπληκτων πολιτών, αλλά και για τη στήριξη όλων όσοι εργάζονται στον πρωτογενή τομέα, προκειμένου να παραμείνουν στον τόπο τους και να ξαναφτιάξουν τις καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές τους μονάδες», τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός σε συνέντευξή του στο  ΣΚΑΙ.

Απαντώντας στην κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι είναι προφανές πως ο κ. Τσίπρας  δεν άντεξε παρά μόνο λίγες ώρες στη λογική της συναίνεσης και της εθνικής συμμαχίας για την αντιμετώπισης αυτής της εθνικής καταστροφής και  πιστεύει  ότι μπορεί να κερδοσκοπήσει πάνω στις στάχτες.

Όπως σημείωσε ο ΥΠΑΑΤ, τέτοιες πυρκαγιές, όπως αυτές που έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο,  σχετίζονται αφενός μεν με τους πρωτόγνωρους καύσωνες που έχουν δημιουργήσει παντού καύσιμη ύλη που είναι πολύ δύσκολο και ελεγχθεί και αφετέρου με την ερημοποίηση της υπαίθρου και των δασών. 

«Η άποψη του ΥΠΑΑΤ – και εκφράζεται και από εγνωσμένης αξίας ήδη στην Ευρώπη ερευνητές και επιστήμονες – είναι ότι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε –μεταξύ άλλων- το πρόβλημα των πυρκαγιών πρέπει να ενισχύσουμε την παρουσία των νέων μας στην Ελληνική Περιφέρεια» υπογράμμισε ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε ότι «η  αστυφιλία είναι ένας από τους λόγους που έχει οδηγήσει τα δάση μας και τις αγροτικές μας εκτάσεις σε εγκατάλειψη.

Εμείς, θέλουμε  να δώσουμε κίνητρα στους νέους να γυρίσουν στην αγροτική παραγωγή. Οφείλουμε να δούμε το δάσος ως ένα πυλώνα και να ενισχύσουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι μέσα από τη δουλειά τους και τη ζωή τους το φροντίζουν και το προστατεύουν», είπε ο κ. Λιβανός. 

Τα μέτρα στήριξης

Αναφερόμενος ειδικότερα, στα μέτρα άμεσης στήριξης των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, ο ΥΠΑΑΤ, τόνισε ότι από τη μέρα που άνοιξε η πλατφόρμα arogi.gr, άρχισαν να τους καταβάλλονται ήδη τα πρώτα βοηθήματα. 

«Επιπρόσθετα, όσοι δικαιούνται αποζημίωσης με βάση τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθούν άμεσα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Επιπλέον, σε δεύτερο επίπεδο για τις φυτικές παραγωγές  δίνουμε ένα βοήθημα το οποίο μόλις εγγραφούν οι συμπολίτες μας στο arogi.gr θα μπορέσουν να πάρουν ανάλογα με την καλλιέργειά τους» τόνισε ο κ. Λιβανός και διευκρίνισε ότι αυτό είναι η  προκαταβολή. 

«Η δεύτερη προκαταβολή θα καταβληθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και με βάση την πρώτη εκτίμηση της καταστροφής, οι πυρόπληκτοι παραγωγοί θα λάβουν  το 20%  της συνολικής εκτιμηθείσας αξίας. 

Και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, 2-3 μήνες ελπίζουμε ότι θα ολοκληρώσουμε τις καταβολές αυτές για να έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα να ξαναφτιάξουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Ταυτόχρονα έχουν ήδη καλύψει με ζωοτροφές που ήταν ένα είδος εν ανεπαρκεία μετά τις πυρκαγιές την Πελοπόννησο  και την Εύβοια και είμαστε σε συνεχή διαδικασία για να τους βοηθάμε ώστε να έχουν οι κτηνοτρόφοι μας τροφή για τα ζώα τους», σημείωσε ο ΥΠΑΑΤ. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι οι μονοετείς καλλιέργειες αποζημιώνονται τώρα μέσα από την κρατική αρωγή και στο μεγαλύτερο τους βαθμό τουλάχιστον  θα μπορούν του χρόνου οι παραγωγοί  να μπουν δυναμικά στη νέα τους καλλιέργεια.

Σε ό,τι αφορά τις  δενδρώδεις καλλιέργειες, οι οποίες χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν, το ΥΠΑΑΤ είναι ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και με την αρμόδια Επιτροπή που έχει δημιουργηθεί υπό τον κ.  Χρήστο Τριαντόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου, έτσι ώστε να διαμορφωθεί  ένα πλαίσιο με βάση τις ανάγκες και τις ζημιές που θα καταγραφούν, έτσι  ώστε στο βάθος  τετραετίας- πενταετίας να μπορεί να στηριχθεί ο παραγωγός και να ξαναστήσει τις καλλιέργειές του. 

Επίσης, όπως είπε ο κ. Λιβανός, το ΥΠΑΑΤ δημιούργησε άμεσα μία  hot line,  έναν τετραψήφιο αριθμό,  το 1540,  που μπορούν να καλούν  οι παραγωγοί και να ζητούν συμβουλές για τις καμένες καλλιέργειες τους.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ