Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΜετά τις φωτιές φοβούνται και τις πλημμύρες

Μετά τις φωτιές φοβούνται και τις πλημμύρες

Ολοκληρωτική καταστροφή στην Εύβοια

*Ίδια τα προβλήματα σε Εύβοια και Ηλεία που «χτυπήθηκαν» από τις φωτιές επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Βαγγέλης Γεωργαντζής

Χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων καταστράφηκαν τόσο στην περιοχή της Εύβοιας όσο και στην Ηλεία, αφήνοντας ουσιαστικά άνεργου τους ρητινοπαραγωγούς, εκ των οποίων πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν ήδη χάσει και τις περιουσίες τους. Ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών – Δασεργατών Εύβοιας, μίλησε στην «Πρώτη» τονίζοντας ότι τόσο στην Εύβοια όσο και στην Ηλεία θα υπάρξουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα.  «Στην Εύβοια από την ημέρα που ξέσπασε η φωτιά νιώσαμε την κυβερνητική ανυπαρξία. Δεν υπήρχαν κάποιοι να μπορέσουν να βοηθήσουν, είτε είναι φορείς, είτε είναι η κυβέρνηση, είτε είναι πυροσβεστική. Όλοι δείξανε την ανικανότητά τους. Το θέμα είναι να μπορέσουν να βοηθήσουν αυτό το τόπο, αυτό το κλάδο, αλλά και όλους τους πολίτες. Ήδη έχουν καταστραφεί, δάση, περιουσίες, μηχανήματα. Ότι έγινε στον τόπο μας, στην Εύβοια ξέρουμε ότι έγινε και στην Ηλεία. Η καταστροφή σε εμάς είναι ολοκληρωτική. Είναι άδικο αυτό το οποίο έγινε γιατί ξεχωρίζουν τους ανθρώπους και λένε ότι τα αεροπλάνα ήταν στην Βαρυμπόμπη ή κάπου αλλού στην Ελλάδα και εμείς περάσαμε σε δεύτερη μοίρα. Θεωρούμε ότι όλοι είμαστε ίσοι πολίτες αυτής της χώρας και έχουμε την απαίτηση από την κυβέρνηση, από το κράτος, να μας στηρίξει και πραγματικά να σκύψει πάνω από τα προβλήματα του κόσμου». Όπως επεσήμανε ο Βαγγέλης Γεωργαντζής μέχρι και σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί μέτρα για την στήριξη των ρητινοπαραγωγών ενώ έχει ήδη ζητηθεί να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να μην μείνουν άνεργοι όλοι εκείνοι οι οποίοι ασχολούνταν με το δάσος. Αυτό το οποίο προτάθηκε ήταν να βγουν σε σύνταξη όσοι άνδρες είναι άνω των 55 και όσες γυναίκες είναι άνω των 50 αλλά και να υπογραφεί μία 15ετή σύμβαση εργασίας με το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να εργαστούν εκείνοι οι οποίοι θα μείνουν άνεργοι στα δασαρχεία και να ασχοληθούν τόσο με τα αντιπλημμυρικά έργα, όσο και με τον καθαρισμό των δασών. Ο Β. Γεωργαντζής τόνισε την αντίθεση του όσο αφορά το κομμάτι των αναδασώσεων κάτι το οποίο όπως διευκρίνισε θα κάνει από μόνη της η ίδια η φύση, καθώς η χαλέπιοςπεύκη θα αναγεννηθεί και πάλι με τις πρώτες βροχοπτώσεις, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν καθαρισμοί προκειμένου και τα δέντρα να αναπτυχθούν αλλά και για να γίνει σωστά η ανάπτυξη τους μέσα στο χώρο.

Ερωτηθείς από την «Πρώτη» για το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης ο Β. Γεωργαντζής σημείωσε: «θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης σε όλες τις περιοχές που κάηκαν. Δυστυχώς ακόμα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα το πότε θα βρέξει ούτε εάν οι πλημμύρες θα έρθουν σε εμάς ή σε άλλες περιοχές. Δυστυχώς τη φωτιά την βλέπεις να έρχεται και ίσως μπορείς να προστατευτείς. Η  πλημμύρα δεν είναι σαν τη φωτιά που την βλέπεις. Στη  πλημμύρα μπορεί να κάθεσαι ξέγνοιαστος έξω από το σπίτι σου, να βρέχει στον ορεινό όγκο και ξαφνικά να περάσει ένα ποτάμι… είναι πολύ ύπουλη και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Σε  εμάς που έχουν καεί 500.000 στρέμματα και το σύνολο σχεδόν του ορεινού μας όγκου. Δεν ξέρουμε από πού θα μας έρθει. Θα κινδυνεύσουν και πάλι χώρια, περιουσίες, άνθρωποι και δεν θα προλάβουν καν να κουνηθούν από το σπίτι τους».

Α. Αγγελίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ