Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΣε όλη την Ηλεία: Επικίνδυνες παιδικές χαρές

Σε όλη την Ηλεία: Επικίνδυνες παιδικές χαρές

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παιδική χαρά στη Νέα Μανολάδα

Παλιά σκουριασμένα παιχνίδια, όργανα κατεστραμμένα, δάπεδο καταστρεμμένο,  ακαθαρσίες, λακκούβες, πέτρες, βίδες (!) στο δάπεδο, σπασμένα φωτιστικά, έλλειψη φύλαξης. Η εικόνα που παρουσιάζει η πλειονότητα των παιδικών χαρών στην Ηλεία είναι αποκαρδιωτική. Γονείς κάνουν λόγο για έλλειψη συντήρησης και απουσία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας και προσπάθειας αναβάθμισης των ελεύθερων αυτών χώρων που ικανοποιούν τη ζωτική ανάγκη των παιδιών που μεγαλώνουν στον Νομό μας για παιχνίδι.

Τα περισσότερα συνοικιακά πάρκα είναι γεμάτα επικίνδυνες… παγίδες για τους μικρούς επισκέπτες τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παιδική χαρά στη Νέα Μανολάδα που θυμίζει περισσότερο μουσείο παιχνιδιών, με την κατασκευή της έχει αφεθεί αρχικά στη μέση και ύστερα στην τύχη της. Όργανα δεκαετιών, κατεστραμμένα και φθαρμένα δεν μπορούν να εγγυηθούν σε καμία περίπτωση την ασφάλεια των μικρών χρηστών τους. Σπασμένα ξύλα, σωλήνες που εξέχουν, τσιμεντόλιθοι διάσπαρτοι και επιπροσθέτως έδαφος ακατάλληλο, που αυξάνει τις πιθανότητες ατυχήματος.

?
?

Μια παιδική χαρά, έχει ανάγκη από συνεχή συντήρηση. Σε μία εποχή που η παιδική χαρά αποτελεί μια από τις λίγες προσιτές διασκεδάσεις για τη μέση οικογένεια, η ανάγκη για ασφαλείς υποδομές γίνεται πλέον επιτακτική. Η επίσκεψη στην παιδική χαρά αποτελεί μια λύση ψυχαγωγίας για πολλούς γονείς, και το να είναι ο χώρος αυτός ασφαλής και με καλοδιατηρημένα παιχνίδια είναι απαραίτητο. Δυστυχώς, όμως, είναι ελάχιστες οι παιδικές χαρές της Ηλείας και όλης της χώρας, που πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.   Οι περισσότερες θεωρούνται άκρως επικίνδυνες για τη σωματική ασφάλεια των μικρών παιδιών, οι οποίες στην πλειονότητά τους λειτουργούν με σπασμένα και σκουριασμένα όργανα, που δεν πληρούν ούτε καν τους βασικούς κανόνες ασφάλειας, χωρίς φωτισμό, φύλαξη και συντήρηση. Τα νούμερα σοκάρουν καθώς 10.000 παιδικές χαρές της χώρας έχουν σοβαρές ελλείψεις και πολλές κακοτεχνίες.

?
?

Τι θα πρέπει να  προσέχετε όταν πηγαίνετε το παιδί σας στην παιδική χαρά 

Να μη γειτνιάζει με χρήσεις που προκαλούν ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση και με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν επικίνδυνα για την υγεία υλικά.

Να μη γειτνιάζει με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων.

Όταν γειτνιάζει με οδικό ή σιδηροδρομικό δίκτυο που προκαλεί υψηλό θόρυβο, να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ηχοπροστασίας.

Να μη βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας) ή πυλώνες υψηλής τάσης κ.λπ. να μη βρίσκεται δίπλα σε περιοχές που εγκυμονούν κινδύνους (όπως κατολισθήσεις, κατακριμνήσεις, καταρρεύσεις, εστίες μολύνσεων (κ.λπ.).

Να μην είναι οπτικά απομονωμένος.

Να μην έχει οπτική επαφή με εγκαταστάσεις που μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία των παιδιών (όπως νεκροταφεία, φυλακές κ.λπ.).

Να υπάρχει άνετη και ασφαλής πρόσβαση (πεζόδρομος, δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρόμιο (κ.λπ.).

Μ. Δημητρόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ