Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλεία«Πλήθος δράσεων για προστασία αμμόλοφων από Νέδα έως Άραξο»

«Πλήθος δράσεων για προστασία αμμόλοφων από Νέδα έως Άραξο»

Απάντηση υφυπουργού Περιβάλλοντος σε ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης

Παρέμβαση Φορέα Διαχείρισης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών,  σε  καταγγελίες σχετικά με την αυθαίρετη κίνηση δίκυκλων μηχανών στην αμμώδη παραλιακή ζώνη

Την απαγόρευση της κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα δάση, οικότοποι κλπ., επισημαίνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλου.

Η απάντηση του κ. Αμυρά είναι στα πλαίσια εγγράφου  του Φ.Δ. Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, από το οποίο προκύπτει ότι ο Φορέας έχει πραγματοποιήσει πλήθος δράσεων για την προστασία της περιοχής αρμοδιότητάς του από παράνομες δραστηριότητες όπως η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων.

Στο έγγραφο του  Φορέα Διαχείρισης μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Οι αμμοθίνες είναι τύποι παράκτιων οικοτύπων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για ολόκληρο το οικοσύστημα του δάσους και των υγροτόπων του Εθνικού Πάρκου. Αποτελούν φυσικό φίλτρο και αντιπλημμυρικό φράγμα για το θαλασσινό νερό, απορροφούν την ενέργεια των κυμάτων αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο τη διάβρωση της παράκτιας ζώνης και προσφέρουν προστασία για την άγρια πανίδα και χλωρίδα. Τα φυτά που ευδοκιμούν εκεί, όπως το κρίνο της θάλασσας,είναι προσαρμοσμένα έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν το αφιλόξενο αυτό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από δυνατούς ανέμους και υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και άμμο. Στις αμμώδεις παραλίες φωλιάζουν, γεννούν και αναζητούν την τροφή τους, πλήθος ειδών, από τα παρυδάτια πουλιά που τσιμπολογούν ασπόνδυλα μέχρι την απειλούμενη χελώνα Caretta caretta που εναποθέτει τα αυγά της μέσα στην άμμο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η παράνομη κίνηση τροχοφόρων ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο του Εθνικού Πάρκου αποτελεί ένα σοβαρό και σημαντικό πρόβλημα, λόγω της έντονης διάβρωσης που προκαλείται στο ευαίσθητο αμμοθινικό οικοσύστημα.  Στο πλαίσιο της καθημερινής εποπτείας της περιοχής, ο Φορέας Διαχείρισης έχει αποτρέψει πολλές φορές τέτοιου είδους περιστατικά. Επίσης έχει επισημάνει το πρόβλημα και έχει ενημερώσει σχετικά τους πολίτες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετηθεί εντός του Εθνικού Πάρκου, σε θέσεις πλησίον του οδικού δικτύου αλλά και στις παραλίες, ενημερωτικές-πληροφοριακές πινακίδες σχετικά με τις επιτρεπόμενες και μη επιτρεπόμενες δραστηριότητες όπως είναι η απαγόρευση της κίνησης τροχοφόρων στις αμμοθίνες.

Ήδη από την αρχή του έτους ο Φορέας Διαχείρισης έχει αποστείλει προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών δυο (2) καταγγελίες σχετικά με την αυθαίρετη κίνηση δίκυκλων μηχανών στην αμμώδη παραλιακή ζώνη και στις αμμοθίνες της παραλίας Καλόγρια, εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, για την άμεση διερεύνηση του θέματος.

Η αυθαίρετη κίνηση τροχοφόρων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και στις εκτός του Εθνικού Πάρκου παραλιακές ζώνες, που όμως περιλαμβάνονται στη χωρική αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης ως περιοχές του δικτύου NATURA 2000. Χαρακτηριστική

περίπτωση είναι η διεξαγωγή διεθνούς αγώνα ταχύτητας μοτοσικλετών το 2018 όπου ο  Φορέας Διαχείρισης ενημερώθηκε εκ των υστέρων από τον ΑΡΧΕΛΩΝ για την κίνηση των μοτοσικλετών πάνω στις προστατευόμενες ζώνες των αμμολόφων και της παραλίας ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στο Κυπαρισσιακό Κόλπο, που είχαν ως αποτέλεσμα να επέλθει σοβαρή υποβάθμιση των θινών και κίνδυνος καταστροφής των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας. Ο Φορέας Διαχείρισης ενημέρωσε τόσο το διοργανωτή της εκδήλωσης όσο και τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την περιοχή και για τις επιπτώσεις από τέτοιου είδους δραστηριοτήτων στη βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, στο παραλιακό μέτωπο της Δυτικής Ελλάδας (από Καλόγρια έως Καλό Νερό) βρίσκεται η 2η σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας (Caretta caretta) και συγκεκριμένα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο (από Νέδα, Ελαία έως Καλό Νερό)».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ