Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΑποκάλυψη και ανάδειξη Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας

Αποκάλυψη και ανάδειξη Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας

Ξεκινούν στις αρχές Ιουλίου οι διαδικασίες για την υλοποίηση του σημαντικού έργου προϋπ. 603. 000 ευρώ

Έχει ενταχτεί   στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»

Ξεκινούν από τις αρχές Ιουλίου οι διαδικασίες  για την υλοποίηση του έργου «Αποκάλυψη και Ανάδειξη Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας – Β Φάση», το οποίο με απόφαση του Περιφερειάρχη  Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη,  έχει ενταχτεί   στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Πρόκειται συγκεκριμένα για ιδιαίτερα σημαντικό έργο προϋπολογισμού 603.573,12 ευρώ, το οποίο  συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Όπως τόνισε στην ΠΡΩΤΗ» η προϊσταμένη της Ζ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Ερωφίλη-Ίρις Κόλια, στις αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει η προεργασία για  το έργο (προσλήψεις προσωπικού, διάφορες διαδικασίες κλπ.), το οποίο θα διαρκέσει 18 μήνες.

 Πρόκειται για ένα ακόμα έργο που αποσκοπεί στην αποκατάσταση του αρχαίου Γυμνασίου και το οποίο περιλαμβάνει δύο υποέργα: Το πρώτο αφορά την αποκάλυψη και ανάδειξη επιπλέον τμήματος της ανατολικής στοάς καθώς και τμήματος της εσωτερικής αυλής του αρχαίου Γυμνασίου, ενώ το δεύτερο υποέργο αφορά την αποκατάσταση / αναστήλωση των κιόνων της ανατολικής στοάς, στοχεύοντας στην αναστύλωση και διευθέτηση των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών που αποκαλύφθηκαν με τις ανασκαφικές εργασίες της χρονικής περιόδου 2013-2015.

Εντυπωσιακό μνημείο

Το αρχαίο Γυμνάσιο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, το οποίο ήταν χώρος προπόνησης, σωματικής προετοιμασίας και ψυχικής καλλιέργειας των αθλητών, το οποίο ήταν άμεσα συνδεδεμένο με το αθλητικό ιδεώδες του Ολυμπισμού.

Η πρώτη φάση ανασκαφής του Γυμνασίου, στον αρχαιολογικό χώρο Ολυμπίας, ξεκίνησε από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο κατά τα έτη 1878-1880. Την περίοδο αυτή αποκαλύφθηκαν το πρόπυλο του Γυμνασίου, η νότια στοά και τμήμα της ανατολικής στοάς. Το 1936 αποκαλύφθηκαν επιπλέον τμήματα της ανατολικής και βόρειας στοάς. Το 1999 το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής τομής που πραγματοποίησε στη δυτική όχθη του ποταμού Κλαδέου αποκάλυψε θεμέλια και τμήματα κιόνων, τα οποία ακολουθούν παράλληλη πορεία προς την ανατολική στοά, και θα πρέπει να ταυτίζονται με το δυτικό όριο του Γυμνασίου.

Το 2013 εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η συνέχιση της αποκάλυψης – ανάδειξης του αρχαίου Γυμνασίου που έφερε στο φως 50 μ. της στοάς επιπλέον από το ήδη αποκαλυφθέν τμήμα του.

Εξάλλου ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αρχαίο Γυμνάσιο Ολυμπίας έχει δείξει στο πρόσφατο παρελθόν η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία παράλληλα τόνισε πως  «θα ωριμάσει η μελέτη της γ’ φάσης ανάδειξης του Γυμνασίου -συνολικού μήκους περίπου 192 μ.- η υλοποίηση της οποίας προϋποθέτει την απομάκρυνση του δρόμου που χωρίζει τον αρχαιολογικό χώρο από το μουσείο».

Για το θέμα αυτό επισημαίνεται πως «η κατάργηση του αμαξητού δρόμου και η αντικατάστασή του με πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο δίνει τη δυνατότητα μιας ήπιας ανάπλασης της περιοχής με δυνατότητα θέασης της στοάς του Γυμνασίου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ