Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΕκδήλωση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στο Λάλα

Εκδήλωση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στο Λάλα

  200 χρόνια από την Παλιγγενεσία              

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Ιουνίου στο Λάλα η εκδήλωση – ημερίδα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για τα 200 χρόνια από τη μάχη στο Πούσι και την άλωση του Λάλα το 1821.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν ο περιβάλλων χώρος του Ιερού Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου Λάλα, όπου εψάλη Δοξολογία χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου. Μετά τη Δοξολογία ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη  Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ανδρέα Φίλια, την αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάλα κα Βασιλική Τσαπάρα και τον πρόεδρο του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του ’21 κ. Κων/νο Πλαπούτα.

Αμέσως μετά η καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών κα Αικατερίνη Καλέρη μίλησε παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία για την μάχη στο Πούσι και τις μάχες κατά των Τουρκαλβανών στη γύρω περιοχή για την άλωση του Λάλα, αναφερόμενη επίσης στα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν και σ’ αυτά που ακολούθησαν. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η νίκη των Ελλήνων κατά των Τουρκαλβανών του Λάλα υπήρξε ένα καθοριστικό γεγονός για την εξέλιξη του αγώνα όχι μόνο στην Ηλεία αλλά και στην Πελοπόννησο. Ακολούθως, ο Ηλείος πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Αλέξης Καράμπελας ανέπτυξε το θέμα της Επανάστασης του 1821 τονίζοντας ότι η μάχη στο Πούσι και η εκδίωξη των Τουρκαλβανών Λαλαίων αποτελούν κληρονομιά τιμής για όλους τους Έλληνες και ιδίως για εκείνους που συμμετείχαν στα γεγονότα.

Μετά τις βασικές ομιλίες έγινε παρουσίαση – έκθεση όπλων των αγωνιστών του 1821 από τον πρόεδρο του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας κ. Κων/νο Βαγγελάκο και ακολούθησε δείπνο που παρέθεσε ο Δήμος προς τιμήν των προσκεκλημένων.

Νωρίτερα, στο Δημοτικό Σχολείο Λάλα που φέρει την ονομασία του αγωνιστή Γιωργάκη Πλαπούτα, με πρωτοβουλία του Διευθυντή του κ. Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλου, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στον πρόεδρο του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του ’21 κ. Κων/νο Πλαπούτα και στους παριστάμενους απογόνους αγωνιστών του 1821 κ.κ. Αντώνιο Πετμεζά, Νικήτα Σταματελόπουλο, Αμαλία Μεταξά – Φωκά, Γιαννάκη Γκρίντζαλη, Πέτρο Οικονόμου που ήρθαν στο Λάλα προσκεκλημένοι του Δήμου ειδικά για τις εκδηλώσεις αυτές. Ιδιαίτερη νότα αποτέλεσαν τα μέλη του  Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» με τις ενδυμασίες και τις αρματωσιές του Αγώνα, που πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις.

Την ευθύνη οργάνωσης και συντονισμού των εκδηλώσεων είχε ο Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Κωνσταντίνος» και της Κοινότητας Λάλα. Μεταξύ των παρισταμένων στην εκδήλωση ήταν επίσης η Αντιδήμαρχος κα Ρόη Αντωνοπούλου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Νίκος Μαρούντας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ κ. Δημήτρης Κωσταριάς, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Λασιώνος κ. Λύσανδρος Παναγόπουλος, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Αηδόνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Παναγιώτης Μάνδαλος, ο υποδιοικητής Φρουράς Πύργου κ. Αναστάσιος Τσιρονίκος, ο Δασάρχης Ηλείας κ. Παναγιώτης Λάττας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ανδρέας Μπενέτσης, Δημήτρης Δημητρόπουλος και Αθανάσιος Χριστόπουλος, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, κ.α.

Φωτογραφίες: Δ. Παπαϊωάννου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ