Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΕορτάστηκε ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός

Εορτάστηκε ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός

Με λαμπρότητα έγινε η εκδήλωση για  τα 200 χρόνια από τη μάχη στο Πούσι για την άλωση του Λάλα

Με τη λαμπρότητα και την επισημότητα που αρμόζει σ’ ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για όλη την Ηλεία και την Πελοπόννησο, γιορτάστηκε την Κυριακή 27 Ιουνίου η 200η επέτειος της μάχης στο Πούσι για την άλωση του Λάλα.

Οι φετινές γιορταστικές εκδηλώσεις, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, έγιναν με ικανοποιητική συμμετοχή κόσμου, σύμφωνα πάντα με τα πρωτόκολλα για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών από την πανδημία.

Το πρωί, εψάλη Δοξολογία στον ιερό ναό Ανάληψης στο Πούσι, χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο από τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Εμμανουήλ Γραφάκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλη Γιαννόπουλο, τον διοικητή της ΣΕΤΤΗΛ κ. Ιωάννη Μπλούνα, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ιονίων Νήσων κ. Σωτήριο Κουρή, τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας Ηλείας κ. Αθανάσιο Μακρή, τον εκπρόσωπο της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού Ηλείας κ. Αθανάσιο Τσιγκρέλη, τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Αχαΐας κ. Σωτήρη Γαλάνη,  τον πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων ΕυεργετώνΑνάστο Δημητρόπουλο, τον εκπρόσωπο του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Αποδήμων κ. Δημήτριο Καυκά, τον πρόεδρο του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενεών της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Πλαπούτα, τον πρόεδρο των απανταχού Πισιμισαίων κ. Βασίλειο Πισιμίση, τον πρόεδρο της Κοινότητας Φωκάτων Κεφαλονιάς κ. Νικόλαο Φωκά, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ηλείας κ. Νίκο Παναγιωτακόπουλο, τον εκπρόσωπο της οικογένειας των Μαρκοπουλαίων αγωνιστών κ. Άγγελο Μαρκόπουλο, τον πρόεδρο του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας κ. Κων/νο Βαγγελάκο, τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» κ. Φώτη Βερβίτα και τον πρόεδρο της Κοινότητας Αχλαδινής κ. Ανδρέα Ανδρικόπουλο.

«Είμαστε λαός με τεράστια ιστορία»

Εν συνεχεία, στον χώρο της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος κ. Γεωργιόπουλος καλωσόρισε τους παριστάμενους με σύντομο χαιρετισμό. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε ένα πρωτοπόρο γεγονός για την Ευρώπη του 19ου αιώνα και ήταν η πρώτη που δημιούργησε ένα ανεξάρτητο κράτος. Αυτό, όπως είπε, επετεύχθη από ένα λαό με τεράστια ιστορία, που την κουβαλά πάνω σε δύο βασικά «οχήματα», τη γλώσσα και τη ναυτοσύνη (εμπόριο). Σημείωσε ότι η γλώσσα και το εμπόριο, η αξιοποίηση της παιδείας και η υπεροχή στις θαλάσσιες μεταφορές, συνέβαλαν καθοριστικά στην απελευθέρωση του γένους, καθώς, μέσα από την παιδεία και την ανερχόμενη αστική τάξη μετεφέρθησαν στην ελληνική κοινωνία οι ιδέες του φιλελευθερισμού από τον Δυτικό κόσμο. Υπογράμμισε ακόμη ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει μόνο προτερήματα αλλά και ελαττώματα, καθώς η Ελλάδα είναι ίσως το μόνο κράτος στον δυτικό κόσμο που πέρασε τέσσερις εμφυλίους πολέμους σε 200 χρόνια ανεξαρτησίας. Κάλεσε τέλος τις νέες γενιές να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον μόνο στα προτερήματα γιατί μόνο έτσι μπορούμε να μεγαλουργήσουμε σαν έθνος.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης από τον πρόεδρο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Γεώργιο Κουρή, ο οποίος επικέντρωσε τον λόγο του στη συμβολή των Κεφαλλήνιων αγωνιστών στη μάχη για την άλωση του Λάλα στο Πούσι. Με ιδιαίτερη συγκίνηση υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι για την Κεφαλονιά η μάχη στο Πούσι είναι ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός το οποίο τιμούν οι κάτοικοί της εδώ και 31 χρόνια, με παρουσία στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.

Η εκδήλωση έκλεισε με απονομή αναμνηστικής πλακέτας από τον κ. Γεωργιόπουλο προς τον απόγονο του Γιωργάκη Πλαπούτα κ. Κων/νο Πλαπούτα για να ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αχλαδινής. Ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση έδωσαν τόσο ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» όσο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Κωνσταντίνος» Λάλα, με τα μέλη τους ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές και οπλισμό. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, μετά το τέλος της εκδήλωσης, παρέθεσε γεύμα με παραδοσιακά εδέσματα προς τους καλεσμένους στον ειδυλλιακό χώρο του Πουσίου, κάτω από τις βελανιδιές.

Εκτός των προαναφερόμενων, παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις οι Βουλευτές Ηλείας κ.κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος και Διονύσης Καλαματιανός, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Στάθης Κούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ηλείας κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Παναγιώτης Μάνδαλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Σωτήρης Παπαηλιού, οι Αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ. Χάρης Σπηλιόπουλος που είχε και την οργανωτική ευθύνη της εκδήλωσης, Ρόη Αντωνοπούλου, Παναγιώτης Φλέσσας, Βασίλης Αρβανίτης και Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Γιάννης Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Νίκος Μαρούντας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ κ. Δημήτρης Κωσταριάς, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Λασιώνος κ. Λύσανδρος Παναγόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχος κ. Θύμιος Κοτζάς, ο Δασάρχης Ηλείας κ. Παναγιώτης Λάττας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι απόγονοι αγωνιστών του ’21, Νικήτας Στέφανος Σταματελόπουλος, Αντώνης Πετμεζάς Πέτρος Οικονόμου και Γιάννης Γκρίντζαλης, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, όπως ο Σύλλογος «Φωκάτα» Κεφαλονιάς, το Εργαστήρι παραδοσιακών φορεσιών Αιμιλίας Γιαννοπούλου κ.α.

Φωτογραφίες: Δ. Παπαϊωάννου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ