Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΤιμή στους Εθνικούς Ευεργέτες Αβέρωφ και Ζάππα

Τιμή στους Εθνικούς Ευεργέτες Αβέρωφ και Ζάππα

Συμπολιτεία Ολυμπίας – Εκδηλώσεις για τον «Δρόμο Εκεχειρίας 2021»

Και σε διακεκριμένους αθλητές της Ξιφασκίας, Τοξοβολίας και Σκοποβολής

Η Συμπολιτεία Ολυμπίας συμβάλλοντας στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανή στη μνήμη μας την ιστορία και τις αξίες του τόπου μας, διοργάνωσε την Τετάρτη εκδήλωση και εικαστική έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας με θέμα «Άορ, κοπίς, σφάγανο, τόξον κι όπλον».

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν διακεκριμένοι αθλητές στα ολυμπιακά αγωνίσματα  της Ξιφασκίας, της Τοξοβολίας και της Σκοποβολής καθώς και οι δύο μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες Γεώργιος Αβέρωφ, και Ευάγγελος Ζάππας, καθώς υπήρξαν οι πρωτεργάτες για την υλοποίηση των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, αλλά και πρωτοπόροι του κινήματος των εθνικών ευεργετών. Με τις χορηγίες των δύο μεγάλων ευεργετών αναστηλώθηκε το Παναθηναϊκό Στάδιο και έγινε εφικτό να διεξαχθούν στην Ελλάδα οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες και κτίσθηκε το Ζάππειο Μέγαρο, το πρώτο κτήριο που ανεγέρθη παγκοσμίως για την εξυπηρέτηση Ολυμπιακών αναγκών.

Η εικαστική έκθεση με τίτλο «Άορ, κοπίς, σφάγανο, τόξον κι όπλον»,  που θα λειτουργεί μέχρι και την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021, είναι αφιερωμένη στις ολυμπιακές αξίες, στα αθλήματα που τιμήθηκαν, στους μεγάλους εθνικούς ευεργέτες, αλλά και στον γλύπτη και ζωγράφο Δημήτρη Ταλαγάνη, ο οποίος «έφυγε» από τον COVID-19 και ο οποίος ύμνησε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, τα ολυμπιακά ιδεώδη και το σθένος της ελληνικής ψυχής!

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της προέδρου κας Σοφίας Χίντζιου Κοντογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται επί του Μονοπατιού της Εκεχειρίας καθώς και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν και προγραμματίζονται για το 2021.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο δρ Φιλοσοφίας Φώτης Χρήστου, με θέμα: «Πάλλεσθαι δι’ αρετήν και ελευθερίαν». Ο Δημοσιογράφος, Ιστορικός και Συγγραφέας κ. Τίτος Αθανασιάδης, με θέμα: «Η Ολυμπιακή Ιδέα και ο Ελληνικός Ευεργετισμός» έκανε εκτενή αναφορά στη συμβολή των μεγάλων Ελλήνων Ευεργετών στην ανασυγκρότηση του Ελληνικού Κράτους αλλά και στην επαναφορά των Ολυμπιακών ιδεωδών και την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος, τιμώντας τον μέγα εθνικό ευεργέτη Γεώργιο Αβέρωφ, παρέδωσε την τιμητική πλακέτα στην κα Ναταλία Αβέρωφ – Τοσίτσα.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός τιμώντας τον μέγα εθνικό ευεργέτη Ευάγγελο Ζάππα, παρέδωσε την τιμητική πλακέτα στην κα Χρυσάνθη Βαγενά Εμπειρογνώμωνα πρεσβευτή σύμβουλο Α΄ του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη επί τιμή, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων.

Στο πλαίσιο της Εκδήλωσης για την Ολυμπιακή Ημέρα απενεμήθη το βραβείο «Ευ Αγωνίζεσθαι» του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας από τον Διευθυντή του Κέντρου δρ. Κωνσταντίνο Φίλη προς τον πρωταθλητή  στο τένις με αμαξίδιο κ. Στέφανο Διαμαντή.

Στη συνέχεια οι τιμητικές βραβεύσεις ξεκίνησαν από τους αθλητές της Ξιφασκίας με τους κ.κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κα Σοφία Βούλτεψη, το μέλος του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου υποστράτηγο ε.α. Αριστομένη Κράγκαρη,  να βραβεύουν τους αθλητές.

Οι τιμητικές βραβεύσεις συνεχίστηκαν με τους αθλητές της Σκοποβολής να τους βραβεύουν οι κ.κ. Πρόεδρος Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας  Ισίδωρος Κούβελος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός και ο διευθυντής του ΑΣΑΕΔ πλοίαρχος Σπύρος Ανδριόπουλος.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν: ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός, η Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα Σοφία Βούλτεψη, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, ο Πρόεδρος της  Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ηλείας, Δαμασκηνός Πετράκος αρχιμανδρίτης, αρχιερατικός επίτροπος Αμαλιάδας και Γενικός Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο πρώην βουλευτής Ηλείας κ. Γεώργιος Κοντογιάννης, από την Ομοσπονδία Τοξοβολίας η πρόεδρος κα Σκαφίδα Έλση, από την Ομοσπονδία Ξιφασκίας ο  πρόεδρος κ. Ιωάννης Λιγνός και ο κ. Διδασκάλου Ηλίας, ο εκπρόσωπος του ΑΓΕΕΘΑ, διευθυντής του ΑΣΑΕΔ και μέλος του CISM πλοίαρχος Σπύρος Ανδριόπουλος, η Εντεταλμένη Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη κα Μαργαρίτα Βάρσου, κ.α. Χαιρετισμό απέστειλαν ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεώργιος Γεωργιόπουλος, Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και ο Βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ κ. Μιχάλης Κατρίνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ