Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΣτο επίκεντρο η διάσωση της Κορινθιακής σταφίδας

Στο επίκεντρο η διάσωση της Κορινθιακής σταφίδας

Ενδιαφέρον παρουσίασε η τηλεδιάσκεψη  για το αίτημα της ενίσχυσης, προκειμένου να αποσυρθούν τα αποθέματα…

Έγινε υπό τον  υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό

Η διάσωση της ιστορικής Κορινθιακής σταφίδας,  στις  πλέον παραγωγικές περιοχές, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ηλεία, βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης  του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού,  µε εκπροσώπους εµπλεκόµενων Περιφερειών, Επιµελητηρίων, εµπόρων, εξαγωγέων καθώς και της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισµών.

Στην τηλεδιάσκεψη κυριάρχησε το αίτημα της Π.Ε.Σ. για κρατική οικονοµική ενίσχυση 8 εκατ. ευρώ ώστε να αποσυρθεί το απόθεµα που έχει µείνει λόγω της πανδηµίας , για να διατηρηθούν σταθερές  οι τιµές της επερχόµενης σοδειάς  και να μην οδηγηθούν χιλιάδες σταφιδοπαραγωγοί  στην  εγκατάλειψη της γης τους.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ηλείας και Αχαΐας κ.κ. Κώστας Νικολούτσος και Πλ. Μαρλαφέκας αντίστοιχα, οι οποίοι απέστειλαν πρόσφατα σχετική επιστολή για τη σταφίδα, στον υπουργό και άλλους εμπλεκόμενους φορείς (την είχε παρουσιάσει κατ’ αποκλειστικότητα η «ΠΡΩΤΗ»).

Το Επιµελητήριο Αχαΐας, διά του προέδρου του Πλάτωνα Μαρλαφέκα, επέµεινε στην άποψη στήριξης µεν των σταφιδοπαραγωγών, όχι όµως µέσω του τρόπου που ζητάει η ΠΕΣ, καθώς µία µονοµερής οικονοµική της ενίσχυση θα συνιστούσε αθέµιτο ανταγωνισµό για άλλους εµπόρους και εξαγωγείς σταφίδας.

Ο κ. Μαρλαφέκας, στις αιτιάσεις της ΠΕΣ ότι δεν ζήτησε τις απόψεις της πριν παρέµβει στο υπουργείο, απάντησε πως «προτιµά να ‘ναι µε τους µικρούς κι όχι µε τους µεγάλους», ενώ απέδωσε στο «κακό µάνατζµεντ» ό,τι αρνητικό παρουσιάζει τώρα η Ενωση. ΠΕΣ

Η Παναιγιάλεια  Ένωση

∆ιαφορετική ανάγνωση της τηλεδιάσκεψης κάνει ο πρόεδρος της ΠΕΣ Θανάσης Σωτηρόπουλος, ο οποίος δεν διέκρινε µία σαφή θέση του υπουργού, στον οποίο οι πιέσεις θα συνεχιστούν.

Οικονοµική αδυναµία, επίσης, δεν διέκρινε από την συζήτηση, παρά µία προσπάθεια, το ζήτηµα θα επανεξεταστεί τον Σεπτέµβριο κι αφού έχε συνυπολογιστεί, µε πραγµατικά στοιχεία, ο φετινός τρύγος για να προσδιοριστεί το ύψος ενίσχυσης των σταφιδοπαραγωγών.

 «Ο,τι γίνει πρέπει να γίνει τώρα, αν θέλουν να βοηθήσουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών ήταν υπέρ του να γίνει τώρα η απόσυρση του αποθέµατος της σταφίδας. Είναι τώρα στο χέρι του υπουργού. Μετά θα ‘ναι αργά» κατέληξε ο κ. Σωτηρόπουλος.

 Στην τηλεδιάσκεψη µετείχαν, οι υφυπουργοί Χρ. ∆ήµας και Ν. Ταγαράς, η γγ του ΥΠΑΑΤ Χρ. Καλογήρου και οι βουλευτές Α.Τσιγκρής, Α. Κατσανιώτης, Ι. Φωτήλας, ∆. Ακτύπης, Α. Νικολακόπουλος, Ι. Λαµπρόπουλος, Π. Μαντάς, Μ. Χρυσοµάλλης, Μ. Σούκουλη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας και ο αντιπεριφερειάρχης ∆υτ. Ελλάδας Θ. Βασιλόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ