Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλεία«Με δόλιο και αυθαίρετο τρόπο άλλαξαν τις κλειδαριές του μουσείου»

«Με δόλιο και αυθαίρετο τρόπο άλλαξαν τις κλειδαριές του μουσείου»

Απίστευτες καταγγελίες κατά της δημοτικής αρχής Πηνειού

Σοβαρές καταγγελίες για αλλαγή των κλειδαριών εν μία νυκτί στο Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Μαύρας και αποκλεισμό των επισκεπτών

Έκτακτη συνέλευση στην πλατεία της Αγ. Μαύρας είχαμε χθες το απόγευμα, την οποία συγκάλεσαν οι  εθελοντές του Λαογραφικού Μουσείου Αγίας Μαύρας, καθώς όπως καταγγέλλουν μετά από εντολή του Δημάρχου Πηνειού Ανδρέα Μαρίνου, αλλάχτηκαν οι κλειδαριές στο Μουσείο Αγ. Μαύρας να ειδοποιηθούν ούτε ο πρόεδρος της Κοινότητας, ούτε οι εθελοντές του Μουσείου!

«Ερμητικά κλειστό βρήκαν οι εθελοντές το λαογραφικό μουσείο Αγίας Μαύρας, την Τρίτη απόγευμα  22 Ιουνίου 2021 ώρα 8μ.μ , όταν πήγαν να ξεναγήσουν επισκέπτες από την Αθήνα», ανέφεραν στην σχετική τους ανακοίνωση οι εθελοντές του Μουσείου.

Στην συνέλευση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργος Σταθόπουλος, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πηνειού Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτης Χριστακόπουλος και φυσικά ο πρώην Δήμαρχος Τραγανού και «ψυχή» του Μουσείου Γρηγόρης Γιαννακόπουλος. Στη συνέλευση είχαν προσκληθεί τόσο ο Δήμαρχος Πηνειού, όσο και ο Πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού Δημήτρης Βασιλόπουλος, αλλά δεν πήγαν.

Γρ. Γιαννακόπουλος: «Μας γύρισε αιώνες πίσω στο μεσαίωνα»

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Γιαννακόπουλος: «Ανεξήγητα και χωρίς αιτία, χωρίς καμία ενημέρωση και σεβασμό στους εθελοντές που ίδρυσαν και κρατούσαν σε λειτουργία το μουσείο από το έτος 2014, έδωσε εντολή ο δήμαρχος Πηνειού κ. Α. Μαρίνος στον υπεύθυνο πολιτισμού του δήμου κ. Βασιλόπουλο Δημήτριο, να αλλάξει όλες τις κλειδαριές του μουσείου και αυτός εκτέλεσε την εντολή αυτή.

Έτσι απέκλεισαν την είσοδο των εθελοντών στο μουσείο.

Επέδειξαν με την πράξη τους  αυτή πρωτοφανή ασέβεια προς τους δεκάδες εθελοντές που για πολλά χρόνια ξόδεψαν και χρόνο και χρήμα για να στηθεί αυτό το υπέροχο μουσείο.

Η δημοτική εξουσία επέδειξε ασέβεια απέναντι στους εθελοντές – ξεναγούς που αμισθί πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στο μουσείο.

Προφανώς δεν άντεξαν την μεγάλη κοινωνική απήχηση που είχαν οι εθελοντές στην κοινωνία!

Επέδειξαν πρωτοφανή αλαζονεία και περιφρόνηση προς τους εκατοντάδες δωρητές του μουσείου, αφού επί δύο ολόκληρα χρόνια μας γύριζαν την πλάτη όταν τους παρακαλούσαμε να προστατέψει ο δήμος τα εκθέματα.

Λυπάμαι για τον αυταρχισμό και την αντιδημοκρατικότητα και τις απειλές του δημάρχου που μας γύρισε αιώνες πίσω στο μεσαίωνα , όταν ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ’ έλεγε: <<Η΄ εξουσία είμαι εγώ (L’etat c’est moi)>>.

Λυπάμαι που ο πρόεδρος Ν.Π. Πολιτισμού κ. Βασιλόπουλος Δημήτρης μονάχα πολιτισμό δεν επέδειξε, εκτέλεσε την άνωθεν εντολή, χωρίς να συνεδριάσει το συμβούλιο του Ν.Π.,  χωρίς ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, με δόλιο και αυθαίρετο τρόπο άλλαξε τις κλειδαριές του μουσείου.

Τελικά βρήκαν χρήματα του δήμου για να αλλάξουν κλειδαριές, αλλά χρήματα για να στείλουν λίγα χρώματα να προστατεύσουμε τα εκθέματα δεν έβρισκαν επί δύο χρόνια που τους παρακαλούσαμε;

Θέλουν να κρυφτούν, αλλά πλέον έπεσαν οι μάσκες.

Θα μείνουν στην ιστορία, εκτός από των άλλων προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει με όλους τους γειτονικούς δήμους, ως “δολιοφθορείς “ των εθελοντών του πολιτισμού και του εθελοντικού κινήματος!

Εμείς όμως, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εθελοντικά στην κοινωνία, για να τους θυμίζουμε πως υπάρχουμε και κάποιοι πολίτες που προσφέρουμε αμισθί, χωρίς να περιμένουμε ανταπόδοση ούτε από τα χρήματα του δήμου, ούτε από εκείνα των δημοτών, σε αντίθεση με εκείνους.

Θυμίζουμε στους δημοτικούς άρχοντες πως η ψυχή και η ουσία του μουσείου είναι τα ιερά εκθέματα που εμπιστεύθηκαν σε μας τους εθελοντές οι άξιοι πολίτες.

Αυτήν την ψυχή, με αγάπη και σεβασμό αναδείξαμε και την απολαμβάνει ο λαός.

Οι πολίτες δεν εμπιστεύθηκαν τα ιερά κειμήλια τους σε καμία δημοτική αρχή και καμία δημοτική εξουσία δεν δεσμεύτηκε απέναντι τους.

Απέναντι στους δωρητές δεσμεύτηκαν και ανέλαβαν ευθύνες μονάχα οι εθελοντές και τα λέω αυτά για να αντιληφθούν οι πολίτες το μέγα ηθικό ολίσθημα της δημοτικής αρχής!

Το μουσείο μας δημιουργήθηκε από την φλόγα και την αγάπη των εθελοντών, καθώς και τον δωρητών, αλλά και με την ουσιαστική και αδιάκοπη βοήθεια του πρώην δημάρχου Πηνειού κ. Αλέξη Καστρινού, από το 2013 έως το 2019.

Αξίζει να υπενθυμίσω κάτι πολύ σημαντικό που δείχνει την αυτοδιοικητική αρετή και ηθική του Αλέξη Καστρινού.

Αν και είμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις και στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση ήμουν και πάλι απέναντι στις επιλογές του, στήριξε την δημιουργία και την λειτουργία του μουσείου όλες του τις δυνάμεις.

Συνεργαστήκαμε άψογα για το καλό τις κοινωνίας με θαυμαστά αποτελέσματα!

Παραμερίσαμε διαφορές και είδαμε το “δάσος” για το καλό του τόπου μας!

Το μουσείο μας γνώρισε μεγάλη ακμή τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επισκεψιμότητα. Αρκεί να αναφέρω πως στο διάστημα Γενάρη-Φλεβάρη του 2019 είχαμε 4.600 επισκέπτες.

Δίκαια συγκαταλέγεται πλέον σε ένα από τα καλύτερα μουσεία της δυτικής Ελλάδας!

Όμως, φάνηκε καθαρά πως για την νέα δημοτική αρχή, που πρόκυψε το 2019, η στήριξη του μουσείου ΔΕΝ ήταν στις επιλογές της.

Επανειλημμένα, στα δύο τελευταία χρόνια, θέταμε στην δημοτική αρχή Πηνειού αιτήματα για συντήρηση, φύλαξη και προφύλαξη των εκθεμάτων. Μάταια όμως, αφού δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

Τότε με δικά μας έξοδα προστατέψαμε ένα από τα πολυτιμότερα εκθέματα του μουσείου μας  που είναι η πατόζα!

Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τους δεκάδες εθελοντές που μαζί αγωνιστήκαμε και πετύχαμε, τους εκατοντάδες δωρητές που μας εμπιστεύτηκαν τα ιερά ενθύμια και κειμήλια του σπιτιού τους, καθώς και τους χιλιάδες επισκέπτες .

Δίκαια λοιπόν το μουσείο μας αποκαλείται από πολλούς μουσείο εθελοντών και δωρητών, αφού το έφτιαξε η ψυχή των εθελοντών με την μεγαλοψυχία των δωρητών και κανένας μικρόψυχος και παλαιοκομματικός δημοτικός άρχοντας δεν μπορεί αυτό να το αλλάξει.

Το μουσείο μας έγινε με την αγάπη και το πάθος για πολιτισμό και προσφορά στην κοινωνία, χωρίς να χρησιμοποιηθούν χρήματα του Ελληνικού λαού!

Θα παρακολουθούμε στενά την πορεία του μουσείου και θα μας βρουν απέναντι όσοι φανερά ή κρυφά απεργάζονται την υποβάθμισή του.

Σε ό,τι με αφορά θα είμαι παρών στην κοινωνία ,και στον πολιτισμό, για να προσφέρω όπου είμαι χρήσιμος και ωφέλιμος.

Κλείνοντας, από εδώ  και στο εξής όσοι επιθυμούν να επισκέπτονται το μουσείο μας θα απευθύνονται στον δήμο Πηνειού».

Π. Θεοδωρακόπουλος: «Κακόβουλη και γεμάτη εμπάθεια κίνηση»

Από την πλευρά του ο Πάνος Θεοδωρακόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Καταδικάζω την κακόβουλη και γεμάτη εμπάθεια κίνηση του Δημάρχου Ανδρέα Μαρίνου και του προέδρου  του ΝΠΔΔ  Δημήτρη Βασιλόπουλου. Υποτιμούν εθελοντές-δωρητές και ανθρώπους που προσφέρουν σε αυτόν τον τόπο και επί 7 ολόκληρα χρόνια αγωνίζονται για το καλό του. Και έρχεται τώρα ο έχοντας μηδενική προσφορά ο Δήμαρχός μας με το Νομικό Πρόσωπο να τα μηδενίσουν γιατί είναι εμπαθείς, έχουν εμμονές αλλά και κακίες. Ας τα αφήσουν όλα αυτά πίσω και ας ζητήσουν συγγνώμη από τον ιδρυτή και τους εθελοντές – δωρητές και να δώσουν την υπόσταση και αξία  στο λαογραφικό μουσείο, όχι μόνο της Αγίας Μαύρας, αλλά και του Βαρθολομιού. που μέχρι σήμερα έχουν μείνει στο έλεος του θεού- στην εγκατάλειψη. Επίσης  προτείνω να γραφτεί  πλάκα που να τιμάει τους ιδρυτές του χώρου και  τους εθελοντές-δωρητές. Ήδη κάνουμε έγγραφο προς τον πρόεδρο του ΔΣ μόνο για αυτό το θέμα να γίνει έκτακτο συμβούλιο».

Τέλος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Με ειλικρίνεια και παρρησία, θέλω για μια ακόμη φορά να ζητήσω συγγνώμη από τους δημότες του Δήμου Πηνειού για το κακό που προκάλεσα με τη στήριξη μου στο πρόσωπο του ανεκδιήγητου Ανδρέα Μαρίνου».

Μ. Δημητρόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ