Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλεία«Η ανάπτυξη δικτύου αθλητικών εγκαταστάσεων, μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει στο...

«Η ανάπτυξη δικτύου αθλητικών εγκαταστάσεων, μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει στο μέλλον του ελληνικού αθλητισμού»

H νέα πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα αποκλειστικά στην «Πρώτη»

Συνέντευξη στην Άννα Αγγελίδου

Υπέρ της δημιουργίας Διεθνούς Αθλητικού Κέντρου στην Αρχαία Ολυμπία τάσσεται, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Πρώτη. Η Σ. Σακοράφα αναφέρθηκε στην προοπτική ανάπτυξης που δίνεται μέσω της δημιουργίας ενός Διεθνούς Αθλητικού Κέντρου στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ τάσσεται υπέρ της πρωτοβουλίας διεκδίκησης του Πανηλειακού Συμβουλίου Αιρετών. Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ αναφέρθηκε και στην «απογύμνωση» του Ολυμπιακού ιδεώδους… Εξάλλου, όπως η ίδια επεσήμανε, στην  Αρχαιότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες σήμαιναν και άλλα πράγματα, όπως η Εκεχειρία και δεν εξαντλούνταν απλώς μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και  στο σχήμα “citius, altius, fortius”, πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Σοφίας Σακοράφα.

Ερ. Αρχαία Ολυμπία, ένας τόπος ιδιαίτερα γνωστός σε Παγκόσμιο επίπεδο, ο οποίος ωστόσο στερείτε ενός μεγάλου αθλητικού κέντρου που θα μπορούσε να φιλοξενήσει μεγάλους αθλητικούς αγώνες. Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει από πλευράς του Συμβουλίου Αιρετών μία προσπάθεια προκειμένου το Διεθνές Αθλητικό Κέντρο Ολυμπίας να πάρει σάρκα και οστά. Κατά την γνώμη σας θεωρείτε αναγκαία τη δημιουργία αλλά και την λειτουργία ενός Διεθνούς Αθλητικού Κέντρου στην Αρχαία Ολυμπία. Ποια θα ήταν τα οφέλη τα οποία θα μπορούσε να αντλήσει ολόκληρη η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας από ένα τόσο σημαντικό έργο;

Απ. Η Αρχαία Ολυμπία είναι ένας πραγματικά μοναδικός χώρος και δεν είναι, βέβαια, καθόλου τυχαίο ότι αποτελεί διαχρονικό σύμβολο για τον παγκόσμιο αθλητισμό. Το όνειρο για το Διεθνές Αθλητικό Κέντρο Ολυμπίας φαίνεται, πράγματι, να αναβιώνει, και αυτό είναι οπωσδήποτε θετικό. Η προοπτική ενός τέτοιου Κέντρου πιστεύω πως μπορεί να αλλάξει τη δυναμική του τόπου σε πολλούς τομείς. Χρειάζεται, όμως, να προσθέσω δύο σημαντικές παραμέτρους και αναφέρομαι αφενός μεν στην καλύτερη δυνατή υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, ώστε να εξασφαλίζεται η επιτυχής προοπτική του, και αφετέρου στον απαράβατο σεβασμό του χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ερ. Θεωρείται ότι η δημιουργία ενός Διεθνούς Αθλητικού Κέντρου στην Αρχαία Ολυμπία, θα μπορούσε να προσελκύσει Διεθνή Αθλητικά meeting στίβου; Πόσοι αθλητές λαμβάνουν μέρος σε τέτοια events;  

Απ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μία τέτοια νέα εγκατάσταση θα προσέφερε σημαντικές πρόσθετες δυνατότητες για διοργανώσεις και σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτές, προφανώς, περιλαμβάνεται και η οργάνωση και φιλοξενία διεθνών meeting. Η δυναμική της προσέλκυσης αθλητών από όλον τον κόσμο, τόσο ως προς τον αριθμό, όσο και ως προς το επίπεδό τους, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και παραμέτρους της διοργάνωσης. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η παγκόσμια φήμη του εμβληματικού χώρου της Ολυμπίας θα δικαιολογούσε, από μόνη της, αυξημένες προσδοκίες σε αυτόν τον τομέα.  

Ερ. Υπάρχει προσανατολισμός από πλευράς του ΣΕΓΑΣ, όταν θα ολοκληρωθεί η κατασκευή  του Διεθνούς Αθλητικού Κέντρου Αρχαίας Ολυμπίας, να θεσμοθετήσει την μόνιμη ίσως διεξαγωγή των Πανελλήνιων Αγώνων Στίβου στην Αρχαία Ολυμπία;

Απ. Είναι προφανές ότι η συλλογική διοίκηση του ΣΕΓΑΣ θα ήταν πολύ πρόωρο να αντιμετωπίσει και να θεμελιώσει τέτοιου είδους προγραμματισμούς σε μελλοντικές προοπτικές. Γνωρίζετε, εξάλλου, ότι, ο ΣΕΓΑΣ δεν έχει αρμοδιότητα ως προς τον προγραμματισμό και την εκτέλεση των έργων αθλητικών εγκαταστάσεων. Ο τρόπος χρήσης τους, πάντως, είναι δεδομένο ότι πρέπει να εντάσσεται πάντα στο πλαίσιο ενός συνολικού αναπτυξιακού προγραμματισμού, με βάση τις δυνατότητες και τις προοπτικές κάθε εγκατάστασης.

Ερ. Ποια άλλα έργα κατά την γνώμη σας θα μπορούσαν να γίνουν στην περιοχή της Ηλείας προκειμένου να λάμψει ξανά το φως της Ολυμπίας σε διεθνές επίπεδο;

Απ. Η άποψή μας είναι πως πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο για την εκτέλεση έργων, τόσο υποδομών όσο και έμμεσης υποστήριξης, για την αξιοποίηση του συμβολικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας. Στην κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαία η συνεργασία του ΣΕΓΑΣ με την Πολιτεία, τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Το μέλλον δεν μπορεί να στηρίζεται σε αποσπασματικές ή βεβιασμένες κινήσεις.  Δεν το επιτρέπει, εξάλλου, ο επιβαλλόμενος σεβασμός και ο θαυμασμός μας για την Αρχαία Ολυμπία.

Νομίζω, όμως, ότι πρέπει να δούμε και μία άλλη πλευρά  στο θέμα αυτό: Οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν ήταν ένα γεγονός περιορισμένο στον ενδοαγωνιστικά γεγονότα. Να μην ξεχνάμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αρχαιότητας σήμαιναν και άλλα πράγματα, όπως η Εκεχειρία. Δεν εξαντλούνταν απλώς μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και  στο σχήμα “citius, altius, fortius”, πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά. Είχαν μεγάλη σημασία και ευρύτερη επίδραση. Αυτή την πλευρά της Ολυμπιακής ιδέας την έχουμε εντελώς ξεχάσει. Σήμερα, όχι απλώς απογυμνώνεται η ολυμπιακή ιδέα  αλλά αλλοιώνεται και η ουσία της, αφού αποκόπτεται από την εξωαγωνιστική της διάσταση, τη διάσταση της συμφιλίωσης, της ειρήνης και της συναδέλφωσης. Την ίδια ώρα, κυριαρχεί η εμπορευματοποίηση των Αγώνων, που αλλοτριώνει ακόμα περισσότερο το νόημά τους. Πρέπει, λοιπόν, να αναλογιστούμε, όλοι μαζί, ποια είναι η Ολυμπιακή Ιδέα που έχουμε να προβάλλουμε και να υπερασπιστούμε. Τότε, πιστεύω, θα έχει μεγαλύτερο νόημα να μιλάμε και για την Αρχαία Ολυμπία.

Ερ. Θεωρείτε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η διεκδίκηση του Πανηλειακού Συμβουλίου Αιρετών για υλοποίηση του Διεθνούς Αθλητικού Κέντρου;

Απ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάπτυξη του δικτύου των αθλητικών εγκαταστάσεων, και μάλιστα υψηλού επιπέδου, μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει στο μέλλον του ελληνικού αθλητισμού. Όμως, πάντα, εξαρτάται από όλους μας, το κατά πόσον θα εξαντλούμε τις δυνατότητες χρήσης, αξιοποίησης και αποδοτικότητας τέτοιων πολύτιμων εγκαταστάσεων. Η θετική προσπάθεια των αιρετών μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα σημαντικό  βήμα προς το μέλλον. Όμως, το μέλλον που θέλουμε, δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν υπάρξει η προσπάθεια όλων, ή έστω των μεγαλύτερων, δυνάμεων που μπορούν να συνεργήσουν γι’ αυτό.

Ποια είναι η Σοφία Σακοράφα

Η Σοφία Σακοράφα, γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1957, είναι Ελληνίδα πολιτικός, βουλευτής με το ΜέΡΑ25, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην ακοντίστρια.

Άρχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό σε ηλικία 15 ετών, αγωνιζόμενη με τα χρώματα του Γ.Σ. Τρικάλων. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1982 στα Χανιά, πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ με 74.20 μέτρα.

Η επίδοση αυτή παρέμεινε πανελλήνιο ρεκόρ μέχρι την εισαγωγή του νέου τύπου ακοντίου, οπότε και όλα τα ρεκόρ μηδενίστηκαν.

Παρέμεινε κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο ως και την 13η Ιουνίου του 1983 όταν στο Τάμπερε της Φινλανδίας η Τίνα Λίλακ το κατέρριψε με επίδοση 74.76 μέτρα.

Συνολικά πέτυχε 17 φορές πανελλήνιο ρεκόρ, βελτιώνοντάς το συνολικά πάνω από 30 μέτρα.

Το 1982 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αθήνας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό, ενώ πήρε και δύο μετάλλια σε Μεσογειακούς Αγώνες, χρυσό το 1979 στο Σπλιτ και χάλκινο το 1987 στη Λατάκεια.

Είναι απόφοιτη της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής Θεσσαλονίκης (σήμερα ΤΕΦΑΑ).

Όταν αποχώρησε από τον αθλητισμό ασχολήθηκε με την πολιτική. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας (με 33.503 σταυρούς προτίμησης) στις εκλογές του 2007, καθώς και στις εκλογές του 2009.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη 6 Μαΐου 2010 για το νομοσχέδιο σχετικά με το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. και για τα έκτακτα μέτρα που πήρε η χώρα για να μη χρεοκοπήσει, διαγράφτηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς δήλωσε «παρών» μαζί με τον Γιάννη Δημαρά και τον Βασίλη Οικονόμου που επίσης δήλωσαν «παρών», ξεφεύγοντας από την κομματική γραμμή που είχε ορίσει ο αρχηγός του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου.

Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 και του Ιουνίου του 2012, εξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., πρώτη σε σταυρούς (71.407) από τους υποψήφιους του κόμματος στην εν λόγω περιφέρεια. Στις ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με το ίδιο κόμμα.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της από την ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2018 εντάχθηκε στο Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (ΜέΡΑ25) του Γιάνη Βαρουφάκη, με το οποίο ήταν υποψήφια στις ευρωεκλογές του 2019. Εκλέχθηκε βουλευτής στην περιφέρεια Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών στις εκλογές του 2019.

Στις 31 Μαρτίου 2021 εξελέγει νέα πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ