Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΑπέραντο «νεκροταφείο» πλατάνων!

Απέραντο «νεκροταφείο» πλατάνων!

Τραγικές εικόνες κατέγραψε η «ΠΡΩΤΗ» μεταξύ Ηλείας και Γορτυνίας

«Τα δέντρα σε μεγάλη ακτίνα  θα πρέπει άμεσα να κοπούν και να καούν» δήλωσε ο δασάρχης Ολυμπίας, επισημαίνοντας την έλλειψη χρηματοδότησης…

Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή συντελείται τα τελευταία χρόνια στα πλατάνια  στην ευρύτερη περιοχή της επ. Ολυμπίας, καθώς και στους γειτονικούς που αυτή συνορεύει (Αρκαδία, Μεσσηνία και Αχαΐα), όπου  η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές εικόνες κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός της «ΠΡΩΤΗΣ» στην περιοχή μεταξύ Ηλείας και Γοιρτυνίας, όπου όπως  αναφέραμε  χθες,   πολλά αιωνόβια δέντρα βρίσκονται στο   στάδιο του αφανισμού.

Εκατοντάδες πλατάνια που μέχρι πρότινος σχημάτιζαν ένα εντυπωσιακό περιβάλλον έχουν ξεραθεί, μεταδίδοντας τον μύκητα στα πλαϊνά δέντρα, τα οποία έχουν εμφανή σημάδια  της ασθένειας που σταδιακά τα νεκρώνει.

Η  τραγική  κατάσταση που  περιέρχεται σιγά-σιγά  η πανέμορφη φύση, αποτυπώνεται  στο ειδυλλιακό περιβάλλον γύρω από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνους και Ελένης στη θέση «Καραντζάς» Γορτυνίας,  στο οποίο βρίσκονται δεκάδες τεράστια αιωνόβια πλατάνια, τα οποία κινδυνεύουν με τη σειρά τους να  χαθούν, με ότι συνεπάγεται αυτό  για ολόκληρη την περιοχή…

Μάλιστα ένα επιπλέον μείον για  τα πλατάνια στο σημείο αυτό, είναι η μεγάλη ελάττωση  του νερού, που τροφοδοτούσε με ζωή τις τεράστιες ρίζες τους, η οποία πιθανότατα οφείλεται και στη φετινή ανομβρία.

«Επισκέφτηκα  πολλά σημεία πριν από  δύο  χρόνια και η κατάσταση με πλατάνια δεν ήταν έτσι. Πέρυσι που πήγα ξανά  και έπαθα σοκ.  Παντού υπάρχει πρόβλημα στα πλατάνια, τα οποία  έχουν πάθει μεγάλη ζημιά από το μύκητα. Τα δέντρα θα πρέπει άμεσα να κοπούν και να καούν. Εάν όμως  δεν δώσει χρήματα  το αρμόδιο υπουργείο, δεν γίνεται τίποτα και η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. Δυστυχώς δεν έχουμε τίποτα νεώτερο όσον αφορά την χρηματοδότηση» ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο δασάρχης Ολυμπίας κ. Βασίλης Γιακουμής.

Μεταδίδεται πολύ εύκολα

Ο φονιάς του πλατάνου, αυτού του τόσο χαρακτηριστικού και πολύτιμου για το περιβάλλον αλλά και την κοινωνική ζωή δέντρου, είναι η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, που προκαλείται από έναν μύκητα, ο οποίος μεταδίδεται πολύ εύκολα. Εφόσον προσβάλλει το πλατάνι το οδηγεί σχεδόν σίγουρα στον θάνατο (εκτός εάν είναι μεγάλο δέντρο και αντιμετωπιστεί άμεσα η ασθένεια).

 Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εισαγόμενη ασθένεια εμφανίστηκε αρχικά πριν από το 2004 στη Μεσσηνία. Παρά τις προειδοποιήσεις των αρμοδίων μεταδόθηκε και στις   γειτονικές περιοχές, αλλά και γενικότερα (Ιωάννια, Τρίκαλα κ.α).

 Το μυστικό της καταστροφικής αυτής ασθένειας βρίσκεται στο ότι η μεταφορά του μύκητα γίνεται μέσω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Γι’ αυτό είναι κρίσιμη η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς βεβαίως και τα μέτρα προφύλαξης αρχών και υπηρεσιών.

Οι τρόποι διάδοσης του μύκητα είναι πολλοί. Εργασίες κοπής δένδρων (με αλυσοπρίονα, πριόνια, τσεκούρια κ.λπ.), έργα από συνεργεία της ΔΕΗ, υλοτομία και διακίνηση ξύλου με τον μύκητα, χωματουργικά έργα, αμμοληψίες, κλαδεύσεις, τοποθέτηση φωτισμού και σήμανσης επάνω στα δένδρα, συρματόσχοινα κ.λπ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ