Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΑπό τη ρύπανση στην πρόταση ανάδειξης του φυσικού κάλλους

Από τη ρύπανση στην πρόταση ανάδειξης του φυσικού κάλλους

Ρέμα Βροντού Αγίων Θεοδώρων Λεχαινών

Η ευχάριστη περιβαλλοντική είδηση της ημέρας

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Ημέρα Περιβάλλοντος η σημερινή και η ευχάριστη περιβαλλοντική είδηση της ημέρας μας έρχεται από το «ταλαιπωρημένο» από την ρύπανση ρέμα Βροντού των Αγίων Θεοδώρων Λεχαινών.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος απέστειλε έγγραφο προς τον νομικό εκπρόσωπο των κατοίκων του οικισμού κ. Γιώργο Κατσαμπέρη. Στο οποίο αναφέρονται η έκθεση αυτοψίας που διενήργησε η υπηρεσία. Ενώ παράλληλα προτείνεται η δημιουργία Μονοπατιού Περιπάτου στο ρέμα όπου «υπάρχουν εντυπωσιακές συστάδες δένδρων. Που αποτελούν μοναδική ίσως παρουσία κάποιων φυτικών ειδών στην περιοχή».

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο συνοδευτικό της έκθεσης: «Προκειμένου να διασφαλισθεί η προστασία του μοναδικού βιότοπου του ρέματος «Βροντού». Από κακόβουλες ενέργειες και ασυνείδητους. Θα ήταν σκόπιμο με την συνεργασία και υπόδειξη του αρμόδιου Δασαρχείου. Καθώς και του Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου, να υλοποιήσετε καθαρισμό. Κι επέκταση με χειρώνακτα μέσα του υπάρχοντος μονοπατιού από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και ανάντι του ρέματος, σύμφωνα και με την Υπουργική Απόφαση:

«Καθαρισμός τεχνικών προδιαγραφών χάραξης σήμανσης διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών –πεζοπορικών μονοπατιών». Όπως ισχύει, ώστε να ελκύσει περιπατητικούς συλλόγους και εκδρομείς με ταυτόχρονη έναρξη διαδικασίας θεσμικής προστασίας. Όπως πχ κήρυξη διατηρητέων μνημείων της φύσης των εντυπωσιακών συστάδων δένδρων. Που αποτελούν μοναδική ίσως παρουσία κάποιων φυτικών ειδών στην περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε θα εμπεδωθεί σε όλους η συνείδηση για την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων και κληρονομιάς στην ευρύτερη περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Λεχαινών».

Γ. Κατσαμπέρης: «Το Ρέμα του Βροντού ήταν, είναι και θα είναι πηγή ζωής»

Ικανοποιημένος από την εξέλιξη ο κ. Κατσαμπέρης, δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ»:  «Το έγγραφο που απέστειλε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είναι ίσως το πρώτο έγγραφο, μετά από τόσα χρόνια, που μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι για τον αγώνα μας. Οι κάτοικοι προσπάθησαν, ενάντια σε κάποιες νοοτροπίες που εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να μας καθηλώνουν. Κι απέδειξαν ότι κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με ευχές και υποσχέσεις. Αλλά θέλει συλλογική δράση, διαρκή προσπάθεια και αφοσίωση στο στόχο. Οι στόχοι δεν είναι πάντοτε μεγάλοι. Αλλά είναι γνωστό ότι μικρές νίκες οδηγούν σε μεγάλες και κανείς δεν πρέπει να μετανιώνει για τους αγώνες που χάνονται. Αλλά για τους αγώνες που δεν συμμετείχε.

Το Ρέμα του Βροντού ήταν, είναι και θα είναι πηγή ζωής. Οι οικισμοί των Αγίων Θεοδώρων και Αγίου Γεωργίου αναπτύχθηκαν γύρω από αυτό και δημιούργησαν ζωή. Ουδείς δικαιούται να την αφαιρέσει και ουδείς δικαιούται να τη στερήσει από τις επόμενες γενιές. Διαμαρτυρηθήκαμε για την κατάστασή του, παλέψαμε και παλεύουμε για αυτό, εν τέλει ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΗΚΑΜΕ. Ο Φορέας Διαχείρισης ΚΟΤΥΧΙΟΥ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια μας αυτή, θεσμικοί και μη παράγοντες βοήθησαν στο έργο μας, εκπρόσωποι του κοινοβουλίου εισάκουσαν την κραυγή αγωνίας μας. ΤΩΡΑ όμως είναι η ώρα των πράξεων.

Η πρόταση της Διεύθυνσης είναι αρκετά σοβαρή και μπορεί να αποτελέσει λύση ανάδειξης του φυσικού κάλλους αλλά και επιτήρησης- προστασίας του ρέματος. Φορείς υλοποίησης ενός τέτοιου έργου είναι η Δασική υπηρεσία, Ο Δήμος, ο Φορέας, πλην όμως απαιτείται η σύνταξη μελέτης που θα εμπεριέχει την πρόταση. Είμαστε εδώ να συμβάλλουμε σε ό, τι απαιτείται. Αν επιθυμούν να το διεκδικήσουμε, πάλι θα είμαστε έτοιμοι. Ο αγώνας για τη Ζωή και το Περιβάλλον είναι ΔΙΑΡΚΗΣ και ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ. Και ως κάτοικοι έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δρομείς μεγάλων αποστάσεων.

Η Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος να αποτελεί ΑΦΟΡΜΗ για επαγρύπνηση και ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ για να παραδώσουμε έναν κόσμο καλύτερο».

«Το έγγραφο που απέστειλε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είναι ίσως το πρώτο έγγραφο, μετά από τόσα χρόνια, που μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι για τον αγώνα μας», τόνισε στην «ΠΡΩΤΗ» ο νομικός εκπρόσωπος των κατοίκων του οικισμού Αγίων Θεοδώρων κ. Γιώργος Κατσαμπέρης. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ