Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΑποτελεσματική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Αποτελεσματική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πύργου

Παν. Αντωνακόπουλος: «Η πρόληψη και η κατάλληλη προετοιμασία δίνουν τις δικές τους λύσεις»

Με βασικό θέμα τον συντονισμό και σχεδιασμό μέτρων πρόληψης, ετοιμότητας και δράσεων. Για την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων και φαινομένων κατά τη θερινή περίοδο και ειδικότερα των δασικών πυρκαγιών. Συνεδρίασε χθες το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου. Υπό την προεδρία του δημάρχου  Παν. Αντωνακόπουλου.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, που έγινε με τηλεδιάσκεψη και συμμετοχή των μελών του οργάνου (όλων των δημοτικών αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων. Των εκπροσώπων λοιπών αρμοδίων υπηρεσιακών και πολιτειακών φορέων. Όπως της Περιφέρειας, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Δασαρχείου, ΣΕΤΤΗΛ, παράρτ. Ερυθρού Σταυρού, κ.α.). Ο δήμαρχος επεσήμανε την ανάγκη άμεσου συντονισμού, συνεργασίας και επικοινωνίας των θεσμικών οργάνων μεταξύ τους. Για την πληρέστερη κι αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που ενδεχομένως προκύψουν κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Κυρίως βέβαια από την εκδήλωση πυρκαγιών.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι»

Όπως είπε ο κ. Αντωνακόπουλος: «Απευχόμαστε βέβαια την ύπαρξη οποιουδήποτε έκτακτου συμβάντος, αλλά η πραγματικότητα είναι πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Έχουμε άψογη συνεργασία μέχρι τώρα και με την Πυροσβεστική υπηρεσία και με το Δασαρχείο και τους εμπλεκόμενους φορείς. Θέλοντας αυτό να συνεχιστεί ώστε να ανταπεξέλθουμε επιτυχημένα στη διαχείριση έκτακτων γεγονότων. Στο πλαίσιο πάντοτε των όποιων αρμοδιοτήτων μας. Η πρόληψη και η κατάλληλη προετοιμασία δίνουν τις δικές τους λύσεις.

Και η Δημοτική Αστυνομία και οι Εθελοντές θα έχουν το δικό τους σημαντικό ρόλο σε όλο το πλάνο, κι ειδικά σε συγκεκριμένα σημεία του. Ως Δήμος Πύργου έχουμε προχωρήσει στην προμήθεια απαραίτητων υλικών. Καθώς και κρουνών μεριμνώντας για τη συντήρηση τους καθώς και τη σύνδεση τους με δεξαμενές, όπως στο βουνό Κατακόλου.

Ο Δήμος μας δυστυχώς έχει πολλές ευάλωτες περιοχές σε όλη την έκταση του και να μην ξεχνάμε ότι έχουν χαθεί μεγάλες ευκαιρίες για χρηματοδοτήσεις εκτέλεσης μεγάλων και άκρως απαραίτητων έργων αντιπυρικής προστασίας και δασοπυρόσβεσης. Το πιο χαρακτηριστικό βέβαια ήταν το Ταμείο Μολυβιάτη. Όπου τα χρήματα των δωρητών για την Ηλεία αφαιρέθηκαν και χάθηκαν «στην ψύχρα». Κι αντί για την Ηλεία διατέθηκαν και για όλη την υπόλοιπη χώρα. Με απόφαση που υπερψηφίστηκε από την τότε Βουλή με ευρύτατη μάλιστα πλειοψηφία. Όχι πάντως από εμένα που διαφώνησα ξεκάθαρα και δημόσια ψηφίζοντας εναντίον – και δε μίλησε κανείς! Αυτή είναι σε τόσο μεγάλα θέματα η … «γενναιότητα» μας εδώ στην Ηλεία. Που κάνουμε σκληρή κριτική μόνο εκ του ασφαλούς και ανούσια, σε άλλα πρόσωπα και σε άλλα θέματα»… 

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου, Αγγελική Διονυσοπούλου ακολούθως συνείσφερε ευρύτερα στη συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων Υπηρεσιών και συμμετεχόντων Φορέων, τόσο για την εκτίμηση των σημερινών δεδομένων πολιτικής προστασίας, καθώς στην όποια ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων, ειδικά δε σε περιοχές όπου κατά το παρελθόν έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα.

Να σημειωθεί ότι τονίστηκε ιδιαίτερα και το θέμα των ακαθάριστων οικοπέδων. Τα οποία πρέπει όπως υποχρεούνται να τα καθαρίζουν οι ιδιοκτήτες τους και να μην περιμένουν μόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επέμβουν.

Συνολικά έγινε μια γόνιμη συζήτηση που αφορούσε στο ανθρώπινο δυναμικό, στα μέσα κάθε φορέα και στις προβλεπόμενες ενέργειες εκ μέρους των φορέων, τόσο κατά το στάδιο της πρόληψης, όσο και κατά το επιχειρησιακό στάδιο,κι επικράτησε σαφές πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας όλων των Φορέων και Υπηρεσιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ