Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλεία«Θολό» το μέλλον των εξορύξεων υδρογονανθράκων

«Θολό» το μέλλον των εξορύξεων υδρογονανθράκων

Και στην Ηλεία

Το σκέφτονται τα ΕΛΠΕ, ενώ η Energean περιµένει ακόµα αδειοδότηση για το Κατάκολο

Το μέλλον των εξορύξεων σε Ηλεία, Αχαΐα και Άρτα – Πρέβεζα από τον όμιλο των ΕΛΠΕ βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο. Μετά και τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης. Η συνεδρίαση είχε ως αντικείμενο µια συνολική αποτίµηση της µέχρι σήµερα κατάστασης. Σε συνδυασµό µε τις εξελίξεις που υπάρχουν στο εσωτερικό και τις διεθνείς τάσεις της βιοµηχανίας εξορύξεων και των τιµών του «µαύρου χρυσού».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος» υπάρχουν πληροφορίες για διαφαινόµενη πρόθεση του οµίλου των ΕΛΠΕ είναι να αποχωρήσει από τρία οικόπεδα. Για τα οποία έχει εξασφαλίσει δικαιώµατα έρευνας για τα επόµενα χρόνια. Πρόκειται για τις χερσαίες παραχωρήσεις της Β∆ Πελοποννήσου (Αχαΐα – Ηλεία) και της Αρτας – Πρέβεζας. Όπου τα ΕΛΠΕ είναι ο αποκλειστικός µισθωτής µε το100%, ενώ σε σκέψεις εµφανίζεται να βρίσκεται η εταιρεία και για την θαλάσσια παραχώρηση του ∆υτικού Πατραϊκού. Όπου είναι «χειριστής» µε το 50% και το υπόλοιπο 50% να έχει περάσει στην Energean Oil & Gas, µετά την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Edison.

Πηγές των ΕΛΠΕ επιβεβαίωσαν στην «Πελοπόννησο» την επίµαχη συνεδρίαση του ∆Σ του οµίλου. Όµως, διέψευσαν ότι ελήφθησαν αποφάσεις επί των συγκεκριµένων θεµάτων, τα οποία ωστόσο συζητήθηκαν. «Η εταιρεία επεξεργάζεται τα θέµατα αυτά και όταν έχουµε κάτι επίσηµο να πούµε, θα το ανακοινώσουµε». Ήταν η ουδέτερη δήλωση που έγινε στην «Πελοπόννησο», για τις διαρροές που υπήρξαν. Οι οποίες όπως τόνισαν, δεν προήλθαν από τους κόλπους της εταιρείας. Επίσης, η Ελληνική Εταιρεία ∆ιαχείρισης Υδρογονανθράκων (Ε∆ΕΥ) αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, περιµένοντας πρώτα µια επίσηµη τοποθέτηση από τα ΕΛΠΕ.

Σύµφωνα µε το ίδιο ρεπορτάζ, τα ΕΛΠΕ φέρονται να εξετάζουν ως οικονοµικά ασύµφορη τη διενέργεια ερευνών στις δύο χερσαίες παραχωρήσεις, ενώ προβληµατίζονται και για αντιδράσεις οµάδων τοπικών κοινωνιών, αλλά και σειρά γραφειοκρατικών εµποδίων που δείχνουν απροθυµία στήριξης του εγχειρήµατος από την Πολιτεία.

Επιπλέον, προβάλλεται ως δικαιολογία το δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον λόγω της πανδηµίας του κορωνοϊού και η ρευστή κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές µε τις τιµές του πετρελαίου.

Βαθύτερα αίτια

Παρατηρητές του θέµατος αναφέρουν ότι η κατάσταση έχει βαθύτερα αίτια που αγγίζουν συνολικά την βιοµηχανία εξορύξεων υδρογονανθράκων στη χώρα µας. Συγκεκριµένα η ΕΛΠΕ και συνολικά η βιοµηχανία εξορύξεων, φέρονται δυσαρεστηµένοι από την απουσία στήριξης στο όλο εγχείρηµα από την πλευρά του ελληνικού δηµοσίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι και η παραχώρηση του ∆υτικού Πατραϊκού Κόλπου. Όπου τα ΕΛΠΕ αν και έχουν κάνει σεισµικές έρευνες για αναµενόµενα αποθέµατα της τάξης των 100 εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Αναβάλλουν για 40 µήνες την πρώτη ερευνητική γεώτρηση. Καθώς δεν έχει λυθεί ακόµα το µεγάλο πρόβληµα της έλλειψης υποδοµής στο λιµάνι της Πάτρας. Που επρόκειτο να χρησιµοποιηθεί ως επιχειρησιακή βάση.

Από την άλλη πλευρά, στο επιβεβαιωµένο κοίτασµα του Κατακόλου, η Energean αν και πέρασε τις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών µελετών και την κοινωνική διαβούλευση από τα τέλη του 2019 χωρίς πρόβληµα, περιµένει ακόµα αδειοδότηση.

Η επίμαχη δήλωση Δένδια

Και αν τα παραπάνω αποτελούν εµπόδια γραφειοκρατικού χαρακτήρα, αυτό που ήρθε να περιπλέξει την κατάσταση, κατά τις πήγες µας, ήταν µια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου ∆ένδια. Ο οποίος σε συνέντευξή του στο Arab News, στο πλαίσιο της επίσηµης επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία. Φέρεται να είπε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει στον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο. Χρειαζόµαστε 10 µε 20 χρόνια για να το βρούµε και να το εκµεταλλευτούµε. Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άµεσο µέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Το Υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να ερµηνεύσει την δήλωση. Κάνοντας λόγο για παρερµηνεία των δηλώσεων και διευκρινίζοντας ότι «τα λεχθέντα δεν αφορούν στο υπάρχον ενεργειακό πρόγραµµα της χώρας. Οι απόψεις του υπουργού για την πράσινη ενέργεια και την αειφόρο ανάπτυξη είναι γνωστές. Κι η παγκόσμια τάση τείνει προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, της πράσινης ενέργειας και των ΑΠΕ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ