Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΗνίοχος 21: Στην 117 ΠΜ την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ηνίοχος 21: Στην 117 ΠΜ την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 21». Με ορμητήριο την 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα περίπου 100 μαχητικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων «σαρώνουν» όλο το FIR Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, κάθε 5 λεπτά απογειώνεται ή προσγειώνεται ένα αεροσκάφος καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την 117 ΠΜ θα επισκεφτεί αύριο το μεσημέρι – εκτός απροόπτου – και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να παρακολουθήσει μέρος της άσκησης.

Υπενθυμίζεται πως από ελληνικής πλευράς, η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετέχει στην «Ηνίοχος 21» με το σύνολο των τύπων Μαχητικών Αεροσκαφών (F – 16, M – 2000, M – 2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα Αντιαεροπορικής προστασίας, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ).

Εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στην εν λόγω Άσκηση συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα η Γαλλία (RAFALE, M – 2000 D), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (F – 16), οι ΗΠΑ (F – 16, MQ – 9, KC – 135), η Ισπανία (F/A – 18 HORNET), το Ισραήλ (F – 15, F – 16), ο Καναδάς (Air Weapon Managers – GCI) και η Κύπρος (AW 139), καθώς και με παρατηρητές η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετέχει στην «Ηνίοχος 21» με Φρεγάτες, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων, Κανονιοφόρους, Πλοία Γενικής Υποστήριξης, Ελικόπτερα (Ε/Π) και Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων.

Ο Στρατός Ξηράς θα συμμετέχει με Tμήματα Κ/Β HAWK, Μηχανοκίνητα Τμήματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων, Επιθετικά Ε/Π AH-64 και Μεταφορικά Ε/Π CH -47D.

Το ογκούμενο διεθνές ενδιαφέρον για την άσκηση «Ηνίοχος 21» αποτυπώνεται και στις αναφορές που κάνουν ξένοι δημοσιογράφοι και παρατηρητές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

πηγη: onalert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ