Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΗ πρόταση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για το «Ξένιος Ζευς»

Η πρόταση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για το «Ξένιος Ζευς»

Πως θα διαμορφωθεί ο πολυχώρος παιδείας – πολιτισμού

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του παλιού μοτέλ «Ξένιος Ζευς» στην Αρχαία Ολυμπία. Έπειτα και από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αποδοχή από το Δήμο της παραχώρησης του ακινήτου «της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ).

Κατά την έκτακτη συνεδρίασή του την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021, το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας ενέκρινε την σχετική εισήγηση του Δημάρχου, κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου. Σύμφωνα με την εισήγηση, «η Δημοτική Αρχή, αντιλαμβανόμενη την πολιτική και ηθική υποχρέωση και ευθύνη της. Επιχειρεί να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής και να δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, εκείνες τις υποδομές που θα καλύψουν τις σημαντικές ανάγκες πολιτιστικής ανάπτυξης. Θα συμβάλουν στην ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας καθιστώντας την διεθνή πολιτιστικό, πνευματικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό πόλο και εστία.

Προς επίτευξη του σκοπού αυτού και έχοντας ενόψει χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, όπως το «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» για τη χρηματοδότηση μελετών και την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ). Που μνημόνιο υλοποίησής της έχουμε ήδη υπογράψει με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Κρίναμε σκόπιμο να αιτηθούμε από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) την παραχώρηση του κτηρίου πρώην Μοτέλ «Ξένιος Ζευς». Προκειμένου να αξιοποιηθεί και να καταστεί λειτουργικό με τη δημιουργία χώρων που θα μπορούν να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις πολιτισμού, εκπαιδευτικές δομές, συμπόσια, συνέδρια κλπ.

Έχοντας ξεκινήσει, από έτους και πλέον, τις συζητήσεις με τη διοίκηση της ΕΤΑΔ. Στις 5 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, αιτηθήκαμε επισήμως την παραχώρηση άνευ ανταλλάγματος της χρήσης του Ξένιος Ζευς για τριάντα χρόνια. Για την αξιοποίησή του ως πολυχώρο πολιτισμού και παιδείας (Αρ. πρωτ: 1386/05-03-2021).

Ταυτόχρονα τους διαβιβάσαμε και πρόταση αξιοποίησης (Τεχνική Έκθεση) για την επανάχρηση του ακινήτου στην ως άνω κατεύθυνση.

Με σχετικό έγγραφό της (ΑΠ 4659/12-4-2021) η ΕΤΑΔ ΑΕ μας γνωρίζει ότι εξετάζει καταρχήν θετικά την πρότασή μας με τα παρακάτω οικονομικά στοιχεία:

  • Ύψος ετήσιου μισθώματος 34.000 ευρώ
  • Διάρκεια παραχώρησης 30 + 10 χρόνια
  • Για τα πρώτα 5 χρόνια ανακαίνισης του ακινήτου το μίσθωμα θα καθοριστεί στις 12.000 ευρώ με βάση το επενδυτικό έργο ύψους περίπου 3,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρει ακόμη ότι οι όροι παραχώρησης είναι συμφέροντες για τις ανάγκες του Δήμου. Ενώ το έργο θα αναβαθμίσει τον πολιτιστικό και πνευματικό χαρακτήρα της Αρχαίας Ολυμπίας και θα υποστηρίξει την περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.

Ιδανική στέγη παιδείας και πολιτισμού

Το νέο στοιχείο που έρχεται στο προσκήνιο, μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι η κατ’ αρχήν Τεχνική Έκθεση του Δήμου για αξιοποίηση του εμβληματικού αυτού κτιρίου του κορυφαίου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, που έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία και από ειδικούς συνεργάτες του Δήμου. Το κτίριο διαρθρώνεται με τέσσερις πτέρυγες, ανεξάρτητες άλλα λειτουργικά συνενωμένες. Γύρω από ένα τετράπλευρο αίθριο, σε δυο επίπεδα. Προτείνεται έτσι η επανάχρηση του κτιρίου με χρήση πρωτεύουσα πολιτιστική, επιμερίζοντάς την ως εξής:

Α. Συνάθροιση – εκδηλώσεις: Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 350 τμ στο ισόγειο.

Β. Εστίαση: 138 τμ.

Γ. Βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο: 113 τμ + 30 τμ.

Δ. Εκθεσιακός χώρος: 220 τμ.

Ε. Ξενώνες: 251 τμ.

ΣΤ. Εργαστήρια: 55τμ. Χ 4 σύνολο 220τμ.

Ζ. Αίθουσες σεμιναρίων: 111τμ. Χ 2, σύνολο 222τμ.

Η χρήση του κτιρίου, σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου, συμπληρώνεται από χώρους εργασίας (γραφεία), καθιστικά, κουζίνα, αποθήκες, κλιμακοστάσια, διαδρόμους, εξώστες κλπ.

Βεβαίως, η τεχνική έκθεση θα διαμορφωθεί πλήρως από τη οριστική μελέτη, όπως θα προκύψει με τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Η Δημοτική Αρχή θα υποβάλει το μάλιστα το σχετικό αίτημα μέσα στις προσεχείς μέρες. Το έργο έχει εξασφαλισμένους πόρους υλοποίησης και θα ενταχθεί στη νέα ΟΧΕ της Αρχαίας Ολυμπίας. Για την οποία έχει συμφωνήσει και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραχώρηση του «Ξένιος Ζευς» στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας είναι το αποτέλεσμα μιας πολύμηνης συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής με την ΕΤΑΔ Α.Ε. Που αλλάζει τα δεδομένα των υποδομών στην πόλη και θέτει τις βάσεις ανάπτυξης σημαντικών δραστηριοτήτων παιδείας και πολιτισμού, ακόμη και διεθνών απαιτήσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ