Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΈξι δασικές πυρκαγιές μέσα στο Μάρτιο

Έξι δασικές πυρκαγιές μέσα στο Μάρτιο

26 υδατοδεξαμενές σε Πύργο και Αρχαία Ολυμπία από το δασαρχείο Πύργου

Ούτε μία ούτε δυο αλλά έξι δασικές πυρκαγιές καταγράφηκαν τον μήνα Μάρτιο στις περιοχές Βαρβάσαινα, Παλαιοβαρβάσαινα, Σαλμώνη και Χειμαδιό. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία τόσο του Δασαρχείου Πύργου όσο και της Πυροσβεστικής υπηρεσίας. Τι και αν μέσα στο Μάρτιο υπήρξαν σαφώς αυξημένες βροχοπτώσεις, οι φωτιές δεν έλειψαν. Καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που θέλοντας να κάνουν αγροτικές εργασίες κάνοντας χρήση πυρός.

Όπως επεσήμανε ο Δασάρχης Πύργου- Δασολόγος Παναγιώτης Λάττας: «Το τελευταίο διάστημα μέσα στο Μάρτιο παρά το ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν μέτριες. Είχαμε πολλές δασικές πυρκαγιές στις περιοχές Βαρβάσαινας, Παλιοβαρβάσαινας, Σαλμώνης, Χειμαδιού. Πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο. Καθώς εν μέσω ακόμα χειμερινής περιόδου είχαμε πολλές πυρκαγιές όπου αιτία ήταν ο άνθρωπος.

Άνθρωποι οι οποίοι στην προσπάθεια τους να κάψουν κλαδιά δεν έλαβαν υπόψη τις καιρικές συνθήκες και τους ανέμους που επικρατούσαν εκεί. Με αποτέλεσμα να έχουμε 6 περιστατικά σε ένα μήνα που θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί σε σημαντικότερες καταστροφές. Αυτό το οποίο θα πρέπει να υπολογίσουμε είναι ότι πέρα από το μεγάλο κόστος για το κράτος και την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας. Οι ζημιές που προκαλούνται ακόμα και σε ελαιώνες από αμέλειες είναι μεγάλες.

Εμείς σαν δασαρχείο έχουμε ετοιμάσει τις 26 συνολικά υδατοδεξαμενές που είναι γεμάτες με νερό και σε πλήρη λειτουργία καθώς έχουν επισκευαστεί. Αυτό το διάστημα είμαστε σε επικοινωνία με όλους τους προέδρους των Τοπικών Διαμερισμάτων των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Για να έχουμε πλήρη καταγραφή όλου του αντιπυρικού δικτύου που χρειάζεται συντήρηση. Ώστε μέχρι τις 15 Απριλίου να ετοιμάσουμε τις μελέτες συντήρησης του αντιπυρικού δικτύου και όταν θα έρθουν τα πρώτα χρήματα. Είτε από το πράσινο ταμείο είτε από τις δημόσιες επενδύσεις, να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση έργων. Που θα αφορούν στην συντήρηση και βελτίωση του αντιπυρικού μας δικτύου.

Το αντιπυρικό δίκτυο ήδη χρίζει συντήρησης και ήδη λόγω των έντονων βροχοπτώσεων έχουμε αρκετές καταστροφές. Έχουμε ζητήσει αρκετά χρήματα και περιμένουμε τις πιστώσεις που θα μας χορηγηθούν. Για να έχουμε είτε βελτίωση καταστρώματος είτε διάνοιξη τάφρων, διαμόρφωση πρανών και διαμορφώσεις δρόμων προκειμένου να είναι ασφαλές στο μεγαλύτερο μήκος. Το αντιπυρικό δίκτυο τόσο τους δήμου Πύργου όσο και της Αρχαίας Ολυμπίας είναι αρκετά μεγάλο. Θα πρέπει να μπορέσουμε να συντηρήσουμε τουλάχιστον το 60%του οδικού δικτύου που είναι άμεσης ανάγκης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Π. Λάττας ενώ τόνισε ότι ήδη οι εργαζόμενοι του δασαρχείου έχουν προχωρήσει σε σχετικούς καθαρισμούς στα αλσύλια Σκαφιδιάς, Κατακόλου και Σπιάντζας.

Ο Π. Λάττας κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την χρήση πυρός τονίζοντας: «Θέλω να παρακαλέσω τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Από τη 1η Μάη σταματά το άναμμα πυρκαγιάς, αλλά θα πρέπει και πριν να κοιτάμε τις τοπικές καιρικές συνθήκες. Δεν μπορούμε να έχουμε πυρκαγιές, να έχουμε ζημιές και να χάνονται περιουσίες από μία αμέλεια.  

Πέρα από τις διοικητικές κυρώσεις, τα πρόστιμα και τις αναδασωτέες περιοχές και την αφαίρεση των εκτάσεων αυτών από τις βοσκήσιμες εκτάσεις. Οι υλικές ζημιές στα λιοστάσια είναι μεγάλες και θα πρέπει να καταλάβουν οι συμπολίτες μας. Η περίοδο αυτή είναι η κατάλληλη προκειμένου να καθαρίσουν τους ελαιώνες τους και να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη. Καθώς εάν δεν καθαρίσουν ότι και να κάνουμε, η δασική βλάστηση και οι ελαιοκομικές καλλιέργειες και τα αμπέλια δημιουργούν ένα μωσαϊκό. Ο καθαρισμός των λιοστασιών και των αμπελώνων θα βοηθήσει πάρα πολύ και στην αντιμετώπιση αλλά και στην επέκταση μίας δασικής πυρκαγιάς».

«Το τελευταίο διάστημα μέσα στο Μάρτιο παρά το ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν μέτριες. Είχαμε πολλές δασικές πυρκαγιές στις περιοχές Βαρβάσαινας, Παλιοδαβράσαινας, Σαλμώνης Χειμαδιού» τόνισε ο Π. Λάττας.

Έγγραφο με τις ενεργές υδατοδεξαμενές σε Πύργο και Αρχαία Ολυμπία έχει ήδη αποστείλει ο δασάρχης Πύργου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ