Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΗ πρώτη μάχη στην Πελοπόννησο

Η πρώτη μάχη στην Πελοπόννησο

Η  Ηλεία κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στο επίκεντρο της επιτυχημένης διαδικτυακής ημερίδας

Την διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου με αφορμή την 200η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση

Έντονο ενδιαφέρον παρουσίασε χθες η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «η Ηλεία κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821». Την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου με αφορμή την 200η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επιφανείς ακαδημαϊκοί, ιστορικοί και ερευνητές. Έγινε ευρεία αναφορά στην περίοδο του 1821, η οποία θα τιμάται  καθ’ όλη της διάρκεια του έτους. Με μια σειρά από δράσεις σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Αρχικά ο δήμαρχος Πύργου κ. Παν. Αντωνακόπουλος στη διάρκεια χαιρετισμού του τόνισε «ο Πύργος έχει αλλάξει ρότα σε σχέση με το παρελθόν και πλέον  διοργανώνουμε εκδηλώσεις ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Με τις οποίες θέλουμε να δώσουμε τη χαρά, πνευματική και ψυχική τροφή στον κόσμο για έχουμε πάρα πολλά αποθέματα ώστε ο Ελληνικός λαός να έχει μια παιδεία καλύτερη. Εύχομαι  του χρόνου να τα πούμε σε ένα φυσικό περιβάλλον όλοι, όπου ο Έλληνας έχει μάθει να ζει».

Από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τις εκδηλώσεις που αφορούν το 1821κ. Ανδρέας Φίλιας τόνισε πως «αξίζουν

πολλά συγχαρητήρια στο δήμο Πύργου που ξεκινάει να συμμετέχει στις δράσεις τις οποίες πρέπει όλοι να συμμετέχουμε και να διοργανώνουμε. Μιλάμε για την επέτειο των 200 ετών. Δεν αναφερόμαστε μόνο  στην 25η Μαρτίου, αλλά για εκδηλώσεις και δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι ένας χρόνος γεμάτος ιστορία.

Η Δυτική Ελλάδα ήταν πρωταγωνίστρια τότε αλλά και σήμερα  200 χρόνια μετά».

Η πρώτη μάχη

Χαιρετισμός εξάλλου έγινε από τον πρόεδρος Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου κ. Χάρη Μικελόπουλο ο οποίος επεσήμανε πως «πέρα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις εκείνο που είναι σημαντικό για τον ΔΟΠΠ είναι να εστιάσει και στην ιστορία. Όπως αυτό που κάνουμε σήμερα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Δυστυχώς για πολλά χρόνια όλα αυτά έμειναν ξεχασμένα τα γεγονότα στην ιστορία. Στις Απριλίου του 1821 έγινε μία από  τις πρώτες μάχες στην Πελοπόννησο, ανάμεσα στους Τουρκαλβανούς και τους Πυργιώτες, που κατέβηκαν από το Λάλα θέλοντας να καταστείλουν την Επανάσταση».

Λαμβάνοντας το λόγο ο Ιστορικός και Ειδικός Συνεργάτης Δήμου Πύργου σε θέματα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού κ. Θεόδωρος Λάμπρος υπογράμμισε:

«Έχουμε χρέος ως άνθρωποι που ασχολούμαστε με την ιστορία να αντισταθούμε και να μην ξεχάσουμε την ιστορία μας. Πράγμα που δυστυχώς στις ημέρες μας συμβαίνει. Πρέπει να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα, ειδικά αυτό το χρόνο που είναι σημαδιακός για εμάς. Γιατί συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω το δήμαρχο Πύργου για την προσπάθεια που κάνει και το όραμα που έχει να αναδείξει την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας».

Την όλη προσπάθεια εξήρε εξάλλου κατά το χαιρετισμό του ο Εκπρόσωπος Ι.Μ. Ηλείας Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Σπανόπουλος.

Ιδιαίτερα σημαντική εξάλλου ήταν η ομιλία του  κ. Δημ. Σταθακόπουλου (Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου – Οθωμανολόγος). Ο οποίος ανέφερε ότι «το 2001 έκανα μια μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και βεβαίως στη Δυτική Ελλάδα μιλώντας σε Αγρίνιο Καλάβρυτα, Πάτρα, Αίγιο, Γαστούνη και Αμαλιάδα. Τώρα το έφερε η μοίρα στα 200 χρόνια πάλι να είμαστε στον Πύργο. Η μητέρα μου το γένος Τσερνοτοπούλου έλκει καταγωγή από τον Ιωάννη Τσερνωτά. Ο οποίος σύμφωνα με την ιστορία θεωρείται ιδρυτής από τον πύργο του, του Πύργου Ηλείας. Από το δε πατέρα μου Σταθακόπουλος έχουμε σχέση με τον Πανούτσο Σταθακόπουλο τον άρχοντα του Πύργου που η κόρη του Υακίνθη παντρέυτηκε το γνωστό Σισίνη, τον άρχοντα της Γαστούνης. Νιώθω ιδιαίτερο δεσμό και θαλπωρή που βρίσκονται κάθε φορά ενώπιον των φίλων μου στην Ηλεία».

Σημαντικές ομιλίες έγιναν εξάλλου από τον κ. Γεώργιο Κουρκούτα ( Φιλόλογος – Ιστορικός Ερευνητής) και τον Περικλή Καπετανόπουλο (Δημοσιογράφος – Ιστορικός Ερευνητής), ενώ την εκδήλωση συντόνισε  ο Δημοσιογράφος Περικλής Πατσούρης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ