Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας

434

Για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Ν. Ηλείας

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ήλιδας μπροστά στην επιφαινόμενη αμφισβήτηση της λειτουργίας του τμήματος Γεωπονίας Αμαλιάδας του Πανεπιστημίου Πατρών. Δηλώνει κατηγορητικά την αντίθεσή του, απορρίπτοντας καθολικά την ανιστόρητη, αυθαίρετη και προκλητική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών που ελήφθη στις 22/3/2021.

Η ίδρυση και η μέχρι σήμερα λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών , όπως και παλιότερα του τμήματος Τεχνολόγων – Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, είναι προϊόν διαχρονικής επιλογής της κεντρικής πολιτικής στο χώρο της παιδείας. Συνδυάζεται χωροταξικά με ένα νομό, ένα κάμπο που δίνει εξαιρετικά εφαλτήρια στο επίπεδο της έρευνας και της επιμόρφωσης στους νέους της χώρας που επιθυμούν να επιμορφωθούν στον τομέα της Γεωπονίας .

Η περίπου δεκαετής εξαιρετική λειτουργία του τμήματος, με πολλούς στον αριθμό φοιτητές και αποφοίτους. Καταδεικνύουν την επιβεβλημένη ανάγκη, όχι μόνο της διατήρησής του στην Αμαλιάδα, αλλά και της περαιτέρω ανάπτυξής του. Με άμεση σύνδεσή του με το εγκαταλελειμμένο Ινστιτούτο Αγροτικών Μελετών του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Με υφιστάμενες, άρτιες κτιριακές εγκαταστάσεις και συνοδή έκταση τριακοσίων σαράντα στρεμμάτων. Στην περιοχή του Κοροίβου μέσα στον όμορο Δήμο Πηνειού .

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας τοποθετείται υπέρ της ενίσχυσης και διατήρησης του Τμήματος Γεωπονίας Αμαλιάδας, όπως και του τμήματος Μουσειολογίας Πύργου. Καθώς -επίσης-και όλων των Πανεπιστημιακών τμημάτων που είναι διακτινισμένα στην Ελληνική Περιφέρεια .

 • Το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας Καλεί την κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σε καμία περίπτωση να προχωρήσει στην διαγραφή της Γεωπονίας Αμαλιάδας. Όπως και του ετέρου τμήματος του νομού από το Μηχανογραφικό των Πανελληνίων εξετάσεων του 2021.
 • Το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρέμβει άμεσα για να μην συντελεστεί η αποβολή της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας .
 • Το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας καλεί τους βουλευτές του νομού , ιδίως τους κυβερνητικούς να σταθούν δίπλα μας στους αγώνες ώστε να μη διαγραφούν από το μηχανογραφικό των Πανελλαδικών εξετάσεων 2021-2022 τα τμήματα του Νομού του Πανεπιστημίου Πατρών , όπως για την παραμονή και περεταίρω ανάπτυξη των υφισταμένων τμημάτων .
 • Το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας ξεκαθαρίζει ομόφωνα και αποφασίζει ότι, σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσει σε δυναμικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις , το πλαίσιο των οποίων θα συναποφασιστεί από το σύνολο της κοινωνίας , μέσα από τα συλλογικά της όργανα .

Αμαλιάδα Δήμου Ήλιδας 23-3-2021,

Για το Δημοτικό Συμβούλιο ,

Ο Πρόεδρος

     Αντώνιος Β. Πατρινός

Υ.Γ. Το παρόν να κοινοποιηθεί :

 1. Πρωθυπουργό Ελληνικής Πολιτείας
 2. Υπουργό και υφυπουργό παιδείας, αρμόδιο για θέματα ανωτάτης Παιδείας
 3. Αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων
 4. Βουλευτές νομού Ηλείας
 5. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
 6. Σύγκλητο Πανεπιστημίου Πατρών
 7. Τμήμα Γεωπονίας Αμαλιάδας
 8. Τμήμα Μουσειολογίας Πύργου