Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : ‘’ Μεθοδευμένη προσπάθεια για να εξαφανιστεί η Ηλεία από...

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : ‘’ Μεθοδευμένη προσπάθεια για να εξαφανιστεί η Ηλεία από το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της’’

H Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών επιβεβαίωσε χθες την ειλημμένη και μεθοδευμένη απόφαση της, να αποκλείσει την Ηλεία από το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε πλήρη ταύτιση με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Εξάλλου, με την ως τώρα πρακτική της, τόσο η απερχόμενη όσο και η παρούσα διοίκηση του ιδρύματος ,κατέστησε σαφές ότι δε θέλει να έχει στις τάξεις του Πανεπιστημίου Πατρών  τμήματα που εδρεύουν στην Ηλεία.

Οι ευθύνες της διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών που είναι δεδομένες, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως άλλοθι για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας .

Ούτε η κ.Κεραμέως μπορεί να κρύβεται πίσω από την απόφαση της Συγκλήτου.

Την απόφαση για την ίδρυση, συγχώνευση, μετακίνηση ή κατάργηση πανεπιστημιακών τμημάτων την  παίρνει  η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας και τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Συνεπώς ο αποκλεισμός της Ηλείας από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης.

Καμιά διοικητική απόφαση τον Πανεπιστημίου Πατρών δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για  τη νομιμοποίηση πολιτικών που αφαιρούν το δικαίωμα της τοπικής κοινωνίας της Ηλείας να διεκδικήσει ισότιμη συμμετοχή στην   πνευματική , πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να εκδώσει οποιαδήποτε υπουργική απόφαση που σχετίζεται με αλλαγή του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πριν τη συζήτηση και ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Για να είμαι σαφής: Σε λίγες μέρες θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την κατάταξη των σχολών και τμημάτων που θα συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο των πανελλαδικών εξετάσεων του 2021 – 2022.

Κάθε πιθανή τροποποίηση του μηχανογραφικού που δεν θα συμπεριλάβει τα τμήματα της Ηλείας με αριθμό εισακτέων αντίστοιχο του περυσινού, θα αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμό για την Ηλεία.

Οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα στερείται πολιτικής και δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Καλώ την κυβέρνηση να αντιληφθεί το μέγεθος των ευθυνών της, να απέχει από μονομερείς ενέργειες και να σεβαστεί την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Σε διαφορετική περίπτωση θα ταυτιστεί με άθλιες μεθοδεύσεις που είχαν και έχουν ως στόχο να μην υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα στην Ηλεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ